Witam wszystkich. Mam problem z dyskiem Seagate 80GB SATA. Sprawdzałem go programem HDD Regenerator i przez 8 godzin testów nie wykrył żadnego bad sectora. Postawiłem więc na nim winde xp, przekopiowałem z drugiego dysku ( posiadam też Seagate 160 SATA) filmy, archiwa,zdjęcia. I tu sie zaczynają schody. Przy odtwarzaniu filmów przebarwienia, kolorowe kwadraciki, albo wogóle filmu nie odtwarza( niby nie ma jakiegoś kodeka).Zaznaczam że odtworzony film z dysku 160GB działa dobrze. Przy próbie rozpakowania archiwum- błedy CRC, archiwum uszkodzone. Zdjecia przbarwione, pocięte. Dzisiaj rano po włczeniau kompa załączył sie scan disk, odzyskiwał jakieś pliki. Czy w takim razie oznacz to ze dysk jest uszkodzony??? Może zaproponujecie sposób na dokładne sprawdzenie dzysku???
Pozdrawiam
Problem z dyskiem Seagate SATA
Rozpoczęty przez
xenos
, 29 07 2007 11:14
1 odpowiedź w tym temacie
Napisano 29 07 2007 - 11:14
Napisano 04 08 2007 - 00:40
Dysk najprawdopodobniej posiada badsectory można to sprawdzić np. programem SpeedFan, który wyczyta nam stan dysku ze SMART. Ponadto możesz użyć programu HD Tune, który pokaże nam fizycznie jak wygląda dysk twardy.
Uwaga! Jeśli błędy pojawiają się w losowych miejcach przyczyną może być uszkodzona elektronika dysku twardego.
Uwaga! Jeśli błędy pojawiają się w losowych miejcach przyczyną może być uszkodzona elektronika dysku twardego.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych