Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z ciągłym, samoczynnym resetem biosu komputera Compaq Deskpro EN

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 enikan

enikan

Nowy

• 2 postów

Napisano 02 03 2008 - 11:23

Nie bardzo wiem jak opisać problem. Ale mam nadzieję że dzięki ewentualnej waszej pomocy w końcu uda się go rozwiązać.Compaq DeskPRO EN: Procesor 733MHz Intel Pentium 3, 386 MB RAM w trzech kościach, 20GB dysk Segate, CD-ROM, flop, podłączony do monitora 17 calowego, myszki i klawiatury i czasem karty WIFI. Dostałem go za friko ale bardzo chcę żeby działał bo taki mi wystarczy do czytania stron internetowych, muzyki i GG. I jak się "już włączy" to wszystko działa.

Ale problem z biosem, nie trzyma ustawień. Kupiłem nową bateryjkę, nowa jest sprawna i taka sama jak poprzednia. Ale nie wiem czy poprzednia czasem nie była sprawna bo ją wyrzuciłem, ale na poprzedniej problem z resetem ustawień był ten sam. Tak więc gdy wszystko w biosie poustawiam zresetuj kompa, to przez jakiś czas wszystko jest dobrze. Dopóki kompletnie nie odłączę zasilania, czyli nie pstryknę przycisku na "Acarze" (A odłączanie tego jest dla mnie niestety nieuniknione).

Gdy tylko wyłączam komputer przez "Zamknij system" w Windowsie i nawet po długim czasie włączę z powrotem, to ustawienie sie nie resetują. A gdy już sie resetują to wygląda tak: najpierw przez kilkanaście sekund sprawdza pamięć RAM, później wypisuje ze konfiguracja nie została zapisana, naciśnij f1 aby zapisać. A następnie pojawia sie drugi błąd odnośnie nie ustawienia daty i godziny i żeby nacisnąć F1 do kontynuowania bootowania systemu. (mogę przepisać tutaj te błędy). A na końcu jeszcze Windows wypisuje że czas nie jest prawidłowo ustawiony.

Tak na marginesie straciłem przez to ważne dane które mi ktoś przesłał, bo w GG niestety miałem ustawione żeby usuwał starsze wiadomości niż trzy dni, a po tym nieszczęsnym resecie biosu(do którego się już mimowolnie przyzwyczajam) miałem rok 1980Kwaśny

Co radzicie? Co może być źle, co powinienem sprawdzić? Od razu chciałem napisać że mieszkam w Anglii i w miejscu pobytu nie mam dostępu do żadnych części, ani serwisów, więc liczę tylko na waszą pomoc i mam nadzieję że to jakaś błahostka...

Ta nowa bateryjka jaką kupiłem ma oznaczenie zgodne z tą poprzednią. Ma oznaczenie CR2032 i pisze na niej że daje napięcie 3V. Wspominam o tym bo właśnie się dowiedziałem że jednak może być coś nie tak z tą bateryjką, którą kupić doradził mi sprzedawca w sklepie elektronicznym. Jak myślicie?

• 0

#2 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 02 03 2008 - 12:16

Mało prawdopodobne, ale może to być błąd samego BIOSu. Próbuj aktualizacji, jeżeli są jeszcze dostępne dla tego lapka.

• 0

#3 enikan

enikan

Nowy

• 2 postów

Napisano 02 03 2008 - 12:28

Ok, dziękuje za sugestie, ale problemem było coś śmiesznego. Poprzedni właściciel zmieniając bateryjkę pozaginał blaszki w gnieździe tak, że obie dotykały "+". Zamiast jedna dotykać baterii od góry a druga od dołu, to obie blaszki("łapki") dotykały dolnej strony. To musiało być zagięte na prawdę na siłę, miałem schiza podczas prostowania, bo się bałem że się złamie... Ja podczas zmiany na nową oczywiście nie zastanawiałem się nad tym co robię i nieświadomy założyłem nową bateryjkę tak samo jak była ta poprzednia. Heh.. no i zdziwiony czemu nie działa :ninja:
Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie...

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: reset komputera restart komputera

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych