Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z bootwaniem Windowsa XP z plyty

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pawelx20

Pawelx20

Początkujący

• 75 postów

Napisano 29 05 2008 - 18:34

Kontekst problemu

Wczoraj pod czas procesu zamykania sie systemu, wylaczylem komputer recznie (nacisnolem przycisk od powera)

i dzisiaj wogole nie moge wejsc do windy

normalny tryb - nie laduje robi restart i wraca do komunikatu ze system nie mogl byc uruchominy poprawnie
ostatnia dobra konfiguracaja - to samo co wyzej
tryby awaryjne - niby sie laduja ale po 10 min czekania sie nic nie zaladowalo

Uwaga: podczas uruchamiania komputera nie wyswietla sie pierwsza strona z danymi tzn jakie dyski , karta graf , naped jest zainstalowana na komputerze, tylko odrazu przechodzi do ladowania systemu

Jestem zaskoczony ze tak trywialna rzecz uniemozliwia poprawne dzialanie komputera ....

DANE TECHNICZNE MOJEGO KOMPA
Atholon 64 X2 dual 3800 + 2,01 ghz
Plyta glowna Gigabyte GA-M61P-S3 (socket AM2)
Karta graficzna: GeForce 8600 GTS
2 Giga RAM geli
dysk 150 giga
zasilacz: Procomp atx ky-450w
vol / cur/ freq
230v / 5A/50hz
sys operacyjny:Windows XP Pro service pack 3

• 0

#2 Mateusz.G

Mateusz.G

Początkujący

• 89 postów

Napisano 29 05 2008 - 18:36

Hmm,spróbuj odpalić kompa na innym markowym zasilaczu.

• 0

#3 Pawelx20

Pawelx20

Początkujący

• 75 postów

Napisano 30 05 2008 - 20:25

Pozatym dzisiaj prubowalem bootowac z usb obraz plyty windowsa ?(iso) i byl jakis komunikat remove all disks and press an key... by po nacisnieciu klawisza wrocic do punktu wyjscia (momentu gdzie wybiera sie tryb wlaczenia systemu)

pozaty sa ruzne opcje bootowania z usb (usb_hdd, usb_cd rom , usb_zip , usb_? - tego ost niepamietam)

nie moge wejsc wogle do biosa - dostaje komunikat ze mam zainstalowac program expressrecovery z plyty gigabyte... - moze wyjac baterie i zrestartwoac bios ?
  • 0

#4 sw29l

sw29l

Charlie Don't Surf !

• 1 958 postów

Napisano 30 05 2008 - 22:08

zrob tak jak proponowales z restartem BIOS'a i wyciagnieciem baterii. Jezeli to nie pomoze to prawdopodobnie bedziesz musial wgrac poprawna wersje BIOS'u z CD Gigabyte- dobrze ze masz taka opcje :)
  • 0

#5 Pawelx20

Pawelx20

Początkujący

• 75 postów

Napisano 02 06 2008 - 10:49

Generalnie mowiac nie moglem wejsc do biosa bo wciksalem nie ten klawisz...

jakkolwiek zmienilem bootwanie windy z cd w biosie , tak jak w tutorialu /FAQ-dotycz%B1ce...nXP-t18171/ ale nie laduje sie zaden niebieski ekran z sterownikami , przez chwile cos meczy niby bootuje z tego cdka i potem wlacza sie screen ze system nie zostal pomyslnie uruchomiony....

Pozatym czy to musi byc koniecznie orginalna plyta windowsa zeby zbootwal system z plyty ?

sa 3 swiaty z tym kompem....
  • 0

#6 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 02 06 2008 - 11:16

Nie nie musi. Oryginał czy pirat, każdy tak samo się bootuje. A Kliknąłeś jakiś guzik w ogóle jak było napisane: "Naciśnięcie dowolnego klawisza spowoduje rozruch z CD"
  • 0

#7 Pawelx20

Pawelx20

Początkujący

• 75 postów

Napisano 02 06 2008 - 11:22

byl tylko napis pod "veryfing dmi pool data"

boot from cd/dvd (bylo slychac jak czytac cos z napedy ale nie bylo tego napisu "Naciśnięcie dowolnego klawisza spowoduje rozruch z CD"
  • 0

#8 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 02 06 2008 - 11:37

To w takim razie jest szansa, że nie posiadasz bootowalnej płytki, ale to wręcz niemożliwe. Tak to miały tylko pierwsze nakładki XP, które instalowało się na starsze systemy. Druga opcja to taka,że masz zwaloną płytkę i komp nie da rady nic z niej wyczytać. A jak zobaczysz już "boot from cd" to przyciskaj jakiś czas jakikolwiek guzik, a nóż się coś uda.
  • 0

#9 Pawelx20

Pawelx20

Początkujący

• 75 postów

Napisano 02 06 2008 - 16:37

plytke odpalalem u kumpla na laptopie i dzialala

podlaczylem tez jego napend cd (od 2 kompa stacjonarnego)do mojego komputera i tez nie chciala bootowac ...

Moze byc jakis problem z bootawniem jesli mam plytke z win xp home, a na kompie mam win xp pro ? <--niestety to byla nie bootwalan wersja jak sie dowiedzialem

@Edit number uno

Rozkmina bootwoalnych wersji

Moj system to win xp pro 32bit sp3 pl

jaka wersja byla by najlepsza do bootwania, kumpel ma pare wersji windy , chce wybrac najlepsza i przy okazji niczego nie schrzanic podczas naprawiania bledu MBR

-win xp pro sp2 eng
-win xp pro sp3 SP0 VLK Pl
-Windows XP USB Stick Edition (nie wiem jakie ma service packi )
-jakas wersja mini xp 2.1
- i wersja windows xp home sp3 pl

jest jakis limit czasowony na bootwanie z plyty ? bo mam zjechany naped , kiedy jeszcze dzialal windows musialo minac 5-10 minut zanim odpalil plytke

@ Edit number duo

uzylem win xp pro sp3 SP0 VLK Pl i tak jest zaczolo bootowac z plyty wkoncu pojawil sie blue screen z konsola wyboru naciskam R zeby naprawic blad MBR , ale teraz klops nie dziala mi haslo Admina (o jakie haslo admina chodzi ? haslo ktore uzywam do logowania sie na moj profil admina nie dziala .... , przypuszczam ze koles ktory skladal mi kompa mogl ustawic jakies haslo (rok temu) ale gdzie moge je znalesc i jak je odzyskac/zlamac lub co moge zrobic wtym kierunku ?

na chwile obecna wpisalem 3 razy zle haslo i ponownie bootuje z plytki.

@ edit kolejny tam..

nie bylo zadnego hasla w adminie
  • 0

#10 Pawelx20

Pawelx20

Początkujący

• 75 postów

Napisano 03 06 2008 - 22:38

odswiezam temat
zbootowalem z plytki i zrobilem nowe MBR tak jak w toturialu /FAQ-dotycz%B1ce...nXP-t18171/

Obecna sytuacja:

Nadal nie pokazuje POST screen'a przy starcie systemu
Pomimo to ciagle otrzymuje komunikat ze system nie zaladowal sie poprawnie
Chociaz jak zrobilem mbr to po wyborzy opcji uruchom ostatnia dobra konfiguracje pojawia sie ikona ladowania systemu, dojerzdzam do konca ale system ostatecznie sie nie wlacza....

Edit

EDIT

zrobilem chkdsk /r w komedzie odzyskiwania i naprawilo problem HUUREY Dołączona grafika

MOWY koncowe

NIGDY, ALE TO NIGDY NIE WYLANCZAJ KOMPA PRZEZ GUZIK POWER'A PODCZAS AUTOMAYCZNEGO ZAMYKANIA SIE SYSTEMU

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych