Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z WiFii na laptopie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 dragonos

dragonos

Początkujący

• 29 postów

Napisano 23 07 2010 - 19:20

Ostatnio czyscilem system i wydaje mi sie ze niechcacy usunalem pliki potrzebne do polaczenia z siecia. Nie wiem jak to naprawic, bo nie wyszukuje zadnego routera. Mam laptop EeePC 1000HD Asusa

//Przepraszam za brak polskich znakow.

Użytkownik dragonos edytował ten post 23 07 2010 - 19:24

• 0

#2 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 23 07 2010 - 20:01

Raczej niemożliwe. System nie wyszukuje routera, lecz aktywną sieć.
Jeżeli masz ikonkę w trayu to kliknij PPM +> wyswietl doatępne sieci bezprzewodowe => i 2-krotnie kliknij na swoją sieć.

Użytkownik Jotgie edytował ten post 23 07 2010 - 20:06

• 0

#3 dragonos

dragonos

Początkujący

• 29 postów

Napisano 23 07 2010 - 20:56

Nie moge kliknac na ikonke, poniewaz nie wyszukuje mi ZADNYCH aktywnych sieci. Na innym laptopie wyszukuje okolo 4. Nie mam pojecia co zrobic, probowalem wszystkiego, a na komputerach sie w miare znam.
  • 0

#4 Czarcik_s

Czarcik_s

Zaawansowany użytkownik

• 674 postów

Napisano 24 07 2010 - 13:47

Laptopy bardzo często mają wyłącznik wi-fi... Sprawdź czy po prostu nie wyłączyłeś karty... Potem sprawdź w menedżerze urządzeń czy są sterowniki - tj Panel-Sterowania->System->Sprzęt->Menedżer urządzeń i tu karty sieciowe i jakie są i czy nie ma jakiś wykrzykników znaków zapytania czy wyłączonych. Jeżeli są jakieś wykrzykniki lub znaki zapytania to raczej trzeba przeinstalować sterowniki. Jeżeli wszystko jest ok to sprawdź jeszcze Panel Sterowania->Narzędzia administracyjne->Usługi i tu poszukaj usługi o nazwie "konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej" i włącz ją - ustaw tryb na automatyczny i restart kompa. Sterowników raczej nie usunąłeś jak już to oprogramowanie asusa do konfiguracji sieci bezprzewodowej :D. Jak masz płytkę ze sterami do lapka do wrzuć ją i zainstaluj jeszcze raz stery i oprogramowanie od wi-fi.
I jeszcze gwoli informacji i dodatkowego wyjaśnienia: bardzo często oprogramowanie dodatkowe do kart wi-fi, które służy do konfigurowania i zarządzania sieciami bezprzewodowymi (nie sterowniki od tych kart!!) producenta danego kompa (lapka) wyłącza usługę "konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej" i tak ma być! Ta usługa musi być włączona jeśli nie korzystamy z żadnego dodatkowego oprogramowania do konfiguracji sieci.
Pozdrawiam
  • 0

#5 dragonos

dragonos

Początkujący

• 29 postów

Napisano 25 07 2010 - 11:52

No więc tak :

Laptopy bardzo często mają wyłącznik wi-fi... Sprawdź czy po prostu nie wyłączyłeś karty...

Nie nie mam włącznika w swoim laptopie. Już szukałem :D

Potem sprawdź w menedżerze urządzeń czy są sterowniki - tj Panel-Sterowania->System->Sprzęt->Menedżer urządzeń i tu karty sieciowe i jakie są i czy nie ma jakiś wykrzykników znaków zapytania czy wyłączonych. Jeżeli są jakieś wykrzykniki lub znaki zapytania to raczej trzeba przeinstalować sterowniki.

To również sprawdzałem. Piszę jedynie : To urządzenie działa poprawnie. Połączenie fizyczne kablem tylko jest wyłączone od zawsze, ale karta Atherosa działa poprawnie.

Jak masz płytkę ze sterami do lapka do wrzuć ją i zainstaluj jeszcze raz stery i oprogramowanie od wi-fi.

Mam płytkę, ale nie wiem co tam jest. W lapku nie ma napędu. Spróbuję jak nie dam rady tego naprawić to przegram na pendriva.\

Jeżeli wszystko jest ok to sprawdź jeszcze Panel Sterowania->Narzędzia administracyjne->Usługi i tu poszukaj usługi o nazwie "konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej" i włącz ją - ustaw tryb na automatyczny i restart kompa.

Włączyłem to ponownie. Nie wiem gdzie jest ten tryb automatyczny. Po zrestartowaniu komputera dalej nie działa. Jak dam Napraw przy pasku zadań to jest coś takiego : Wyłączanie karty sieciowe -> Włączanie karty sieciowe -> I tutaj po chwili wywala błąd " Nie można zakończyć naprawiania problemu [...] nie można wykonać następujących czynności : Łączenie z siecią bezprzewodową"
  • 0

#6 Czarcik_s

Czarcik_s

Zaawansowany użytkownik

• 674 postów

Napisano 25 07 2010 - 14:49

Błąd wskazuje na wyłączoną właśnie tą usługę :D . Panel sterowania->Narzędzia systemowe->Usługi - klikasz dwa razy tą usługę i jako tryb uruchamiania wybierasz automatyczny.
Pozdrawiam
  • 0

#7 dragonos

dragonos

Początkujący

• 29 postów

Napisano 25 07 2010 - 21:06

Funkcja jest ustawiona na automatyczny. Dalej nie dziala. Nie mam pojecia co robic. Dziekuje za dotychczasowa pomoc i prosze o dalsza.
  • 0

#8 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 25 07 2010 - 21:11

Te sterowniki podobno działają na nim :D
  • 0

#9 dragonos

dragonos

Początkujący

• 29 postów

Napisano 26 07 2010 - 12:34

Zainstalowałem - nic to nie dało. Chyba pożyczę napęd zewnętrzny i zainstaluję od nowa system.
  • 0

#10 Czarcik_s

Czarcik_s

Zaawansowany użytkownik

• 674 postów

Napisano 26 07 2010 - 22:36

Ja jednak znalazłem włącznik wi-fi w twoim modelu... Przycisk Fn+F2 :D, czyli naciskasz przycisk Fn (taki niebieski w lewym dolnym rogu klawiatury) trzymasz go i naciskasz F2 :P.
Pozdrawiam
  • 0

#11 Raveen

Raveen

Obserwator

• 8 postów

Napisano 27 07 2010 - 02:01

ja miałem taki problem że miałem bardzo słaby zasięg, mogłem korzystać z wifi tylko przy bliskim kontakcie z routerem, jeżeli masz tak samo musisz rozkręcić lapka i sprawdzić czy masz dobrze podłączoną płytkę z wifi i posprawdzać kable prowadzące do anteny.

• 0

#12 dragonos

dragonos

Początkujący

• 29 postów

Napisano 27 07 2010 - 09:24

Czarcik_s jesteś wielki. Jak zwykle szukanie dziury w całym, a to była taka pierdoła.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych