Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z Realtek Ac97 na MSI k7n2 delta 2 platinum

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 szczeniak191

szczeniak191

Obserwator

• 5 postów

Napisano 28 06 2008 - 11:39

Witajcie drodzy użytkownicy. Mam następujący problem.

Wczoraj robiłem formata całego systemu - wszystko przebiegało zgodnie z planem, ładnie się poinstalowało. Gdy już finishowałem załączyłem Foobara i okazało się że nie mam dzwięku pomimo tego, że sterowniki są zainstalowane, karta jest wykrywana a windows nie zgłasza żadnego błędu. Formatowałem go potem 3 razy za kazdym razem to samo. Odpaliłem knopixa z Live CD - dalej nie ma dzwięku. Dodam że jak da się głośniej glosniki czy słuchawki to słychać w nich szum i popiskiwanie w rytm pracującego dysku czy napędu Dvd....

Posiadam MSI K7N2 Delta 2 Platinum, zintegrowana dzwiękowa Realtek AC97, Semprona 2600+, 768 ram (256+512 2xKingstone), Ati Radeona 9550XT dyski Segate i Samsung (dokladnie nie pamietam jakie to sa) i nagrywarkę dvd z LiteOn.

Instalowałem kilkanaście różnych sterowników, również do plyty głównej, sprawdzałem DirectX (SP2 ma wbudowanego 9.0c), zmiana przyśpieszenia nic nie daje, sprawdzałem wszystkie ustawienia kilkokrotnie, dyski i dvd pracują w trybie albo udma4 albo udma5, w menadzerze urządzen wszystko jak najbardziej wygląda w porządku, nie ma żadnych konfliktow, na płycie głównej sprawdzałem wszystkie zworki (łącznie z wyjściem na panel przedni ktorego nie uzywam). Probówałem odłączyć napęd, zamieniłem taśmy, nie wiem co jeszcze :/

Przed formatem wszystko jak najbardziej sprawnie chodzilo.... czy z karta dzwiękową moglo się coś stać nieprzyjemnego ?

• 0

#2 Marko_

Marko_

Stały użytkownik

• 279 postów

Napisano 29 06 2008 - 01:05

Myślę że samym formatowaniem nie można uszkodzić sprzętu. Niepokojące jest to że linux nie uruchomił dźwięku dla pewności proponuję byś uruchomił Ubuntu bądź kubuntu. Sam posiadam tą zintegrowaną kartę i od zawsze mam z nią problemy pod XP musiałem po prostu dobrać sterownik wraz z sound menadżerem.
Po instalacji przejrzyj dokładnie czy nie masz gdzieś w opcjach ściszonego dźwięku w urządzeniach nagrywających jak i odtwarzających. W panelu sterowania w multimediach jest narzędzie do sprawdzania dźwięku użyj go.

• 0

#3 szczeniak191

szczeniak191

Obserwator

• 5 postów

Napisano 29 06 2008 - 01:33

Po instalacji wszystko sprawdzałem - a co do sterowników - te same instalowalem od 2 lat i działały zawsze... niepokojace jest to ze te piski i szumy slychac tez w trakcie odpalania komputera (poziom biosa) i tam raczej sterowniki nie maja nic do gadania :/
  • 0

#4 Marko_

Marko_

Stały użytkownik

• 279 postów

Napisano 29 06 2008 - 12:58

Załaduj domyślny bios. Widzisz każdy dźwięk podczas ładowania biosu jest ważny - opisz dokładniej co słychać. Zwykle bios wyświetla "Warning" podczas ładowania lub skanowania IDE. Więc powinno być widać na ekranie błędy.
  • 0

#5 szczeniak191

szczeniak191

Obserwator

• 5 postów

Napisano 29 06 2008 - 22:15

nic nie widać wszystko ponoć oki.... biosu nie zmienialem, ustawienia na domyslne - dalej to samo :/
dzięki wszystkim ale poradziłem sobie w inny sposób - włożyłem 2 dziwiekowke na pci a ta zintegrowana wyłączyłem. Temat do zamkniecia...

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych