Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z PC`tem i Dyskiem?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mcgiver

Mcgiver

Początkujący

• 28 postów

Napisano 28 11 2007 - 12:57

Witam!
Trafił mi się komputer znajomego do zrobienia, a że znam się ciut lepiej na sprawach związanych z PC`tami poprosił mnie o pomoc.

Sądziłem że to będzie łatwa sprawa na podstawie tego że system cięgle się restartował dochodząc do ekranu z logo Windows XP z paskiem postępu ładowania systemu. W trybie awaryjnym podobnie. Ciągłe restarty!

Myśle rozwalił się system! wystarczy przeinstalować i będzie git!
A tu podczas instalacji instalator nie może rozpoznać systemu plików na partycji C.
Oczywiście myśle sobie partycja się posypała, więc format na FAT32 i będzie OK.
Podczas formatowania (za każdym razem) zawiesza się pasek postępu na 56% i nie idzie dalej!
Restart i ponownie formatuje teraz FAT32 (szybkie), ok skończył, sprawdza partycje C i kopiuje pliki, i wtedy wywala błędy ze nie może skopiować niektórych plików i zapisać na dysku.

Nie wiem teraz co z tym fantem zrobić?
Podczas startu komputera gdy bios wszystko wykrywa w pewnym momencie zatrzymuje się na dość długi czas i nie chce czasami przejść dalej!
Po odłączeniu dysku nie ma takiego problemu! np. live linux na CD startuje bez problemu.

Podłączyłem inny dysk i jest to samo! znowu zawiesza się na ekranie startowym XP`ka.

Pamięć RAM sprawdzałem memtest 1.65 i nie było żadnego błędu.

Czyżby Płyta główna PADŁA?

Podpowiedzcie coś?
Pozdrawiam

• 0

#2 negima

negima

Początkujący

• 21 postów

Napisano 28 11 2007 - 19:08

/sprawdź dysk
/sprawdź zasilacz
/kondensatory są napuchnięte?? sprawdź napięcia na płycie

• 0

#3 Mcgiver

Mcgiver

Początkujący

• 28 postów

Napisano 29 11 2007 - 15:48

Witam!
Podłączyłem dysk pod sprawny pecet i jest tak samo, nie może wystartować.
Po ustawieniu jako Slave windows czasami go wykrywa a czasami nie.
Próbowałem skopiować dane z tego uszkodzonego dysku na mój sprawny ale transfer jest strasznie powolny, a cały komputer jest strasznie przymulony.

Chciałem też zrobić nowe partycje FDISK`iem ale po usunięciu partycji i dysków logicznych i prubie utworzenia nowych FDISK mie może przejść 8% sprawdzania spujności tego dysku, cały czas zaczyna od nowa.
Po restarcie partycje pozostają takie same jak były.

Co do płyty podłączałem dwa różne dyski 30GB oraz 160GB z rożnymi systemami, efekt ten sam.

Tasiemka od dysku wymieniona na nową.

Obawiam się że to dysk i płyta są kopnięte.
A co wy na to powiecie?
Pozdrawiam

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych