Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z LG GSA-H55L

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 michoł

michoł

Nowy

• 3 postów

Napisano 24 07 2008 - 10:44

Witam.
Około 2 tygodnie temu kupiłem nagrywarkę dvd LG GSA-H55L.
Tuż po podłączeniu sprawdziłem czy działa, włożyłem płytkę i wszystko było ok. Później w ogóle jej nie używałem ale postanowiłem w końcu wgrać pewną grę no i napotkałem problem. Dysk nie czytał płyty. Wszedłem do "Mój Komputer" z myślą że po prostu nie działa autorun, kliknąłem na ikonie dysku ale wyskoczył komunikat że w stacji dysków nie ma płyty.
Wszedłem do Menadżera Urządzeń odinstalowałem Stacje dysków CD/DVD, zrestartowałem komputer ale niestety nie wykryło/zainstalowało nagrywarki ;/. Od teraz nie mam nawet ikonki Stacji dysków CD/DVD w Menadżerze Urządzeń oraz w Mój Komputer.
Znalazłem na pewnym forum takie rozwiązanie:

OSTRZEŻENIE: Nieprawidłowe wykorzystanie Edytora Rejestru może być przyczyną poważnych problemów, które spowodują, że konieczna będzie ponowna instalacja systemu operacyjnego. Możesz używać Edytora Rejestru na własną odpowiedzialność.

Aby rozwiązać ten problem, wykonaj następujące kroki:

1. Uruchom Edytor Rejestru (Regedt32.exe) - wpisz regedit w uruchom (menu start)
2. Zlokalizuj wartość UpperFilters w następującym kluczu Rejestru: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}
3. W menu Edycja kliknij polecenie Usuń, a następnie kliknij przycisk OK.
4. Zlokalizuj wartość LowerFilters w tym samym kluczu Rejestru: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}
5. W menu Edycja kliknij polecenie Usuń, a następnie kliknij przycisk OK.
6. Zamknij program Edytor Rejestru. UWAGA: Jeżeli po usunięciu wartości Upperfilters oraz wartości Lowerfilters nastąpi utrata funkcji konkretnego programu, na przykład oprogramowania umożliwiającego nagrywanie dysków CD, konieczne może być ponowne zainstalowanie tego oprogramowania. Jeżeli problem wystąpi ponownie, skontaktuj się z dostawcą oprogramowania, aby uzyskać pomoc.
7. Ponownie uruchom komputer.

Wykonałem to lecz w niczym to nie pomogło ;-(

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi
Proszę się na mnie nie denerwować itp. jeżeli nie będę potrafił zrobić samodzielnie jakiejś czynności która dla was jest jasna jak słońce gdyż nie znam się bardzo dobrze na komputerach :D
Pozdrawiam

@edit
Zapomniałem poinformować o tym że wczoraj podłączyłem cd-rom który też nie zadziałał.

• 0

#2 tyranka

tyranka

Początkujący

• 145 postów

Napisano 24 07 2008 - 11:35

Na poczatku proponuje sprawdzic tasmy. Jesli podlaczales takze inny cd-rom ktory nie dzialal, to by oznaczalo ze tasma powinna byc dobrze wpieta, ale moze jest uszkodzona. Jesli masz mozliwosc sprobuj na innej.

Warto by bylo takze sprobowac podpiac ta nagrywarke w innym komputerze i zobaczyc czy tam dziala.

• 0

#3 moron

moron

Początkujący

• 51 postów

Napisano 25 07 2008 - 11:47

A wykrywa Ci napęd w biosie?? Jeżeli nie to tak jak Ci pisał tyranka sprawdź taśmy jeżeli wykrywa to w menadżerze urządzeń kliknik prawym i tam będzie skanuj w poszukiwaniu nowego sprzętu czy cos takiego. Jeżeli wykryje to fajnie. A co do odtworzenia płyty to może trzeba bedzie zaktualizować firmware i powinno byc po problemie. Napisz co robiłeś i czy udało się rozwiązać problem. A w ostateczności jak dopiero kupiłes napęd to mozesz oddać na gwarancji jednak nie sądze aby to była wina napędu bo to bardzo dobre nagrywarki sprawdzone przez wielu.
  • 0

#4 Avenus

Avenus

Nowy

• 3 postów

Napisano 28 07 2008 - 12:52

Witam mam ten sam napęd LG

Mój problem polega na tym ze jak wkładam płytę to napęd normalnie ja za pierwszym razem czyta i można przeglądać ja natomiast jak po chwili bez czynności znowu chce coś zrobić z ta płyta np poprzeglądać znowu pdfy to się cały komputer zawiesza. Wiecie co to może być ?

Pozdrawiam
  • 0

#5 moron

moron

Początkujący

• 51 postów

Napisano 31 07 2008 - 13:51

podejrzewam że to nie wina nagrywarki bo jak by to była jej wina to by nie czytało już od początku może to jakiś problem autostartu ?? Ewentualnie możesz spróbować zaktualizować firmware.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych