Witam, mam problem - mam procesor Intel Core 2 Duo E4400 i do tego boxowe chłodzenie, do tego płyta MSI P35 NEO 2 FIR. Miałem małe probłemy z temperaturą procesora, więc nałożyłem na niego pastę, założyłem chłodzenie, odpalam Windowsa, po czym program Dual Core Center (dodany do płyty) pokazuje, że wiatraczek nie obraca się. Zdjąłem natychmiast obudowę i okazało się, że wszystko działa. Odpaliłem ponownie komputer, wszedłem do BIOSU i również wynika z opisu iż wiatraczek nie działa. Zrobiłem update BIOSu i dalej to samo.
Co możę być przyczyną? I czy należy się tym przjemować , czy najważniejsze "żeby się kręciło" a co pokazuje program to wszystko jedno?
Z góry dziękuje za pomoc.
Problem z CPU FAN SPEED
Rozpoczęty przez
konefffka
, 07 10 2007 13:55
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 07 10 2007 - 13:55
Napisano 07 10 2007 - 14:43
Podłącze się, bo bardzo podobny problem, a właśnie miałem o tym pisać.
Otóż złożyłem komputer. Wentylator na procesor zajmuje dużo miejsca, co uniemożliwia podpięcie go do miejsca przeznaczonego do tego.
Musiałem podpiąć wentyla pod miejsce dla FANa na grafike.
I tak samo, wszystko ok, wentyl sie kręci, tylko że nie pokazuje w biosie prędkości, pokazuje 0.
Co mam zrobić, aby tą szybkość czytało?
Dzięki
Otóż złożyłem komputer. Wentylator na procesor zajmuje dużo miejsca, co uniemożliwia podpięcie go do miejsca przeznaczonego do tego.
Musiałem podpiąć wentyla pod miejsce dla FANa na grafike.
I tak samo, wszystko ok, wentyl sie kręci, tylko że nie pokazuje w biosie prędkości, pokazuje 0.
Co mam zrobić, aby tą szybkość czytało?
Dzięki
Napisano 17 10 2007 - 02:24
..a ja mam problem troszke innej natury a mianowicie po odpaleniu kompa mój monitor nie reaguje..
Nie zdarza się to zawsze ale czasami po jego włączeniu słyszę charakterystyczny "klik" lampy (monitor jest kineskopowy) i zero reakcji monitora.
Jedyne co mogę zrobić to odciąć zasilanie kompa przytrzymaniem głównego włącznika komputera. Po paru takich "niezdrowych" próbach udaje mi się tak jakby odzyskać sygnał i w końcu uruchomić monitor.
Po komunikatach BIOSA wiem, że ma to jakis związek z CPU speed FAN ale nic więcej na ten temat niestety nie wiem i chcę się dowiedzieć gdzie szukać przyczyny tego problemu. Monitor jest prawdopodobnie sprawny ponieważ podłączałem inny i są podobne objawy. Za ewentualne wskazówki jak usunąć problem z góry dziękuję.
Zależy mi na czasie.
Ale to chyba procek nawala albo jego chłodzenie...??
Czekam na pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam i z góry dziękuję...
Robert W. - Avlimoney...
Nie zdarza się to zawsze ale czasami po jego włączeniu słyszę charakterystyczny "klik" lampy (monitor jest kineskopowy) i zero reakcji monitora.
Jedyne co mogę zrobić to odciąć zasilanie kompa przytrzymaniem głównego włącznika komputera. Po paru takich "niezdrowych" próbach udaje mi się tak jakby odzyskać sygnał i w końcu uruchomić monitor.
Po komunikatach BIOSA wiem, że ma to jakis związek z CPU speed FAN ale nic więcej na ten temat niestety nie wiem i chcę się dowiedzieć gdzie szukać przyczyny tego problemu. Monitor jest prawdopodobnie sprawny ponieważ podłączałem inny i są podobne objawy. Za ewentualne wskazówki jak usunąć problem z góry dziękuję.
Zależy mi na czasie.
Ale to chyba procek nawala albo jego chłodzenie...??
Czekam na pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam i z góry dziękuję...
Robert W. - Avlimoney...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych