Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z CMOS. Pomóżcie!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 ceggi

ceggi

Obserwator

• 6 postów

Napisano 26 10 2006 - 15:19

Witam ponownie. Dlaszych problemów z moim kompem ciąg dalszy. Własnie przed chwilka włączylem kompa i zadziwił mnie komunikat w biosie, cytuję:
"CMOS settings wrong
CMOS memory size wrong

Press F1 to run setup
Press F2 to load default values and continue"

Oczywiscie nacisnąłem F2 i komp normalnie zaczął ładowac Windowsa XP, ale po zaladowaniu system od nowa zaczął szukanie i znajdywanie nowych urządzeń w komputerze. Na szczescie jakos znalazł, dzieki czemu mogę napisać ten post na forum:/ Poza tym komp jakos dziwnie teraz chodzi, chrobocze(raczej nie zasilacz bo wlozylem w jego wiatrak linijke i dalej to samo). Błagam pomózcie, bo nie wiem o co chodzi!Dołączona grafika

Aha i jeszcze jedno - zawsze przy uruchamianiu systemu wyskakuje mi komunikat(w windowsie), że "system windows nie może odnaleźć pliku "msdnxp.exe""(tyle, że ten komunikat wyskakuje odkąd podmienilem plik "uxtheme.dll" aby móc zmieniac style.

• 0

#2 ykoops

ykoops

Stały użytkownik

• 377 postów

Napisano 26 10 2006 - 15:33

Plik msdnxp.exe zdaje się być siedliskiem jakiegoś wirusa, sporo tematów o jego usuwaniu wurzuca w odpowiedziach na google. Nie sądzę, aby problemy z CMOSem pojawiły się na skutek wirusa ale jest to jedna z możliwych przeczyn. Przy restarcie jeśli problem się pojawi wejdź w setup i sprawdź wszystkie ustawienia, nie ładuj domyślnych, bo nie zawsze są odpowiednie. Skan antywirem i log z HijackThis może być pomocny :P

• 0

#3 ceggi

ceggi

Obserwator

• 6 postów

Napisano 26 10 2006 - 18:22

Ok, własnie przed chwilą się dowiedziałem, że za dziwnym chrobotaniem komputera stała moja karta graficzna, a raczej wiatrak(wentylator) do niej przymocowany. Był on strasznie niechlujnie zamocowany(bez kleju, tylko jedną śrubkąDołączona grafika!) więc go zdjąłem i po problemie, ale... no własnie mam male pytanko czy w związku z tym karta gr. bedzie dzialac poprawnie(bez chlodzenia)? Pytam bowiem kompa tego już zlozonego kupilem od innego wlasciciela i nie wiem czy ta karta(S3 Savage Stealth 3 32mb) moze pracowac poprawnie bez wentylatorka.

I jeszcze jedno - czy jesli wlasciciel podkrecal procka, albo kartę graf. a ja po kupnie od niego komputera podlaczylem wlasny dysk i zainstalowalem na nim system(wlasny) to slady jego dzialalnosci pozostaną(czyli np. czy procek i karta beda pracowac na wyższych obrotach jesli je ustawił)? A jesli tak, to jak sprawdzic czy procek i karta są podkręcone?

EDIT: huh wystarczyło ejsc do biosu i wyjsc z jednoczesnym zapisaniem ustawień i wszystko wróciło do normy, ale...dlaczego w biosie pokazuje mi teraz, ze mój procek ma 1350mhz skoro rzeczywiscie ma 1800mhz(przynajmniej tak wczesniej bios pokazywał)?

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych