Niedawno kopiłem nagrywarkę blue-ray LG Blu-Ray BE06LU10. Podjąłem wyzwanie nagrania filmu i tu pojawiła się masa problemów. Zaraz po włożeniu płyty pokazuje się informacja, że Windows (xp) nie zna takiego formatu. Przyczyna tego może być to, że system widzi nagrywarkę blue-ray jako CD. Zainstalowałem całą masę zbędnych programów z płyty dołączonej do zestawu (o dziwo w wymaganiach windows xp/vista) bo żaden z moich na komputerze nie obsługuje BD. Czas na sedno: film nagrany kamerą Sony HDR-SR12 wrzuciłem do Pinacle studio 12 ultimate by go nieco obrobić, wchodzę w opcje tworzenia dysku i robię obraz dysku BD. W programie o dołączonym do nagrywarki plik wideo zostaje "rozłożony" w procesie nagrywania na obraz, który ja już mam. W Pinnacle studio mogę stworzyć zwykły plik wideo ale najlepszy format to "avi", nie po to się wykosztowałem żeby na 52' bravi i odtwarzaczu blue-ray oglądać film w "avi". Jeżeli ktoś miał z tym styczność bardzo proszę o pomoc !
Problem z Blue-ray
Rozpoczęty przez
Artanis
, 23 03 2009 23:40
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 23 03 2009 - 23:40
Napisano 26 03 2009 - 23:15
Windows XP nie obsługuje UDF 2.5/2.6, format pliku używany na płytach Blu Ray. Wymaga to dodatkowych sterowników. Powinny być na płycie z napędem.
Program PowerDVD ma sterowniki UDF 2.5/6, gdyż czyta dyski Blue Ray ale te sterowniki są ograniczone tylko do PowerDVD. Jednak program ten jest płatny i sporo kosztuje.
Ogólnie sytuacja jest taka, że każdy producent dedykuje te sterowniki dla swoich komputerów - DELL dla DELLa, TOSHIBa dla TOSHIBy i na innych komputerach niechcą, przynajmniej nie zawsze chcą działać.
ŹRÓDŁO: ... inne forum
I takie info, znalezione w internecie: "17 sierpnia 2008; Przedstawiciele koncernu Microsoft poinformowali, że wraz z wydaniem dodatku Microsoft Feature Pack for Storage, systemy operacyjne Windows XP oraz Vista pozwolą na natywną obsługę standardu Blu-ray. Dodatek Microsoft Feature Pack for Storage pozwoli posiadaczom systemów operacyjnych Windows XP, Windows Vista, Windows Server 2003 oraz Windows Server 2008 zapisywać dane na nośnikach Blu-ray bez potrzeby stosowania dodatkowego oprogramowania."
Więc bez dodatkowego oprogramowania "ani rusz"!
Program PowerDVD ma sterowniki UDF 2.5/6, gdyż czyta dyski Blue Ray ale te sterowniki są ograniczone tylko do PowerDVD. Jednak program ten jest płatny i sporo kosztuje.
Ogólnie sytuacja jest taka, że każdy producent dedykuje te sterowniki dla swoich komputerów - DELL dla DELLa, TOSHIBa dla TOSHIBy i na innych komputerach niechcą, przynajmniej nie zawsze chcą działać.
ŹRÓDŁO: ... inne forum
I takie info, znalezione w internecie: "17 sierpnia 2008; Przedstawiciele koncernu Microsoft poinformowali, że wraz z wydaniem dodatku Microsoft Feature Pack for Storage, systemy operacyjne Windows XP oraz Vista pozwolą na natywną obsługę standardu Blu-ray. Dodatek Microsoft Feature Pack for Storage pozwoli posiadaczom systemów operacyjnych Windows XP, Windows Vista, Windows Server 2003 oraz Windows Server 2008 zapisywać dane na nośnikach Blu-ray bez potrzeby stosowania dodatkowego oprogramowania."
Więc bez dodatkowego oprogramowania "ani rusz"!
Napisano 27 03 2009 - 08:59
wgraj najnowszego biosa do napedu Blu Ray oraz zaktualizuj do najnowszej wersji sterowniki do chipsetu płyty głownej.ewentualnie zainstaluj nero 9, jezeli nero rozpozna naped prawidlowo to na bank niezbedne bedą "łatki" do xp aby napęd funkcjonował prawidłowo
Napisano 30 03 2009 - 20:27
Zainstalowałem wszystkie (tak mi sie wydaje) sterowniki. Niestety xp nadal nie czyta napędu jako blue-ray tylko CD, ale udalo mi sie nagrac ten obraz 10 dniowa wersja Ashapoo Buring room
. Zainstaluje windows 7 (jak go wydadzą oczywiście) i tam nie powinno być żadnych problemów.
Dzięki za wszystkie podpowiedzi i propozycje.
Dzięki za wszystkie podpowiedzi i propozycje.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Temat jest zamknięty