Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z 4GB RAM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 bTree

bTree

Nowy

• 3 postów

Napisano 30 11 2007 - 20:44

Witam, mam leciwą płytę główną (Gigabyte GA-K8NF-9). Dokupiłem sobie RAM (Kingston KVR400X64C3A), wszystko ładnie poszło, ale w POST widać tylko 3.5 GB RAMu , a w XP 3.25GB.
Jeśli ktoś ma jakieś sugestie (oprócz "wymień płytę"), będę wdzięczny.
Pozdrawiam, bTree

• 0

#2 Killaz

Killaz

Profesjonalista

• 2 300 postów

Napisano 30 11 2007 - 20:49

Widzę, że posiadasz Windows XP, prawda? To normalka w tym systemie.

Najpierw powinieneś wyłączyć plik stronnicowania (tzw. pamięć wirtualna) w ustawieniach systemu (Mój komputer>PPM>Zaawansowane>Wydajność>Ustawienia>Zaawansowane>Pamięć wirtualna>Zmień>Bez pliku stronnicowania.

Przy 4GB RAM i tak nie będzie Ci potrzebna. Jeśli problem będzie nadal, to chyba będziesz skazany na Vistę lub 64bitowy system Windows XP, który te 4GB RAM Ci wykryje...

• 0

#3 bTree

bTree

Nowy

• 3 postów

Napisano 30 11 2007 - 22:29

Dzięki za odpowiedź. Próbowałem już tego i niestety nic nie pomogło. Pewnie zostanie mi Vista... Pozdrawiam.
  • 0

#4 Tequila

Tequila

Stały użytkownik

• 386 postów

Napisano 30 11 2007 - 23:26

Vista 32-bitowa również tyle będzie widziała - tu -> http://support.microsoft.com/kb/929605 masz trochę informacji na temat obsługi tak duzej ilości pamięci przez Vistę (pomimo, że nie jest to napisane tak samo jest w XP)
Tak na oko wygląda, że Twoja płyta również ma problemy z 4 GB RAM - nie chce mi sie sięgać do instrukcji od niej ale czy nie ma ona czasem opcji "memory remap feature" w biosie wyłączonej ?
  • 0

#5 bTree

bTree

Nowy

• 3 postów

Napisano 02 12 2007 - 17:02

Witam,
nie ma takiej opcji w BIOSie. Jak na razie wszędzie uzyskuję odpowiedź, że i XP i VISTA 32-bit "widzą" tylko do 3.5 GB.
  • 0

#6 maciek4477

maciek4477

Nowy

• 2 postów

Napisano 09 12 2007 - 23:13

Witam.

Mam 4 kości RAM po 1024MB [2 zestawy "PDP Patriot Dual 2x 1GB DDR2 800 MHz CL5" oba takie same] i Vistę Home Premium 64-bit.

System widzi tylko 2,93GB albo 3007MB... Mam płytę główną ASUS'a, model P5B.

Dane z EVEREST Home Edition:

Pamięć fizyczna:
W sumie 3006 MB
Użytych 1445 MB
Wolne 1561 MB
Wykorzystanie 48 %

Co mam zrobić, żeby system widział całe 4GB?

Z góry wielkie dzięki za pomoc!Dołączona grafika

Pozdrawiam!
  • 0

#7 Tequila

Tequila

Stały użytkownik

• 386 postów

Napisano 09 12 2007 - 23:21

Zaglądales do linka ze stron MS wyżej podanego ?
Co do tej płyty - ostatnio sie orientowałem w temacie i wyszło na to, że opcja "memory remap feature" (albo cos podobnego) w Asusach jest w zasadzie w standardzie - ogladnij sobie ustawienia biosa. Co prawda ludzie piszą, że włączenie tej opcji powyłacza jakieś urządzenia (o ile dobrze pamietam o sieciówke chodziło) ale wówczas system powinien zobaczyć 4 GB RAM. Jak nie ma opcji w biosie to sięgnij na strony Asusa - biosów do tej płyty jak widze wyszło mase - może aktualizacja rozwiąże problem.
  • 0

#8 maciek4477

maciek4477

Nowy

• 2 postów

Napisano 10 12 2007 - 19:22

@Tequila

Dzięki wielkie Memory Remap Feature pomogło i obeszło się bez aktualki biosu xD teraz widzi 4,00GB xD

Jeszcze raz wielkie dzięki!Dołączona grafika!

Pozdrawiam

PS sieciówka działa :)
  • 0

#9 Sikorski

Sikorski

Początkujący

• 12 postów

Napisano 29 12 2007 - 12:54

Witam. Mój kolega ma podobny problem. Chciałby dokupić 2GB ramu, aby mieć 4GB w sumie, tyle, że w grę wchodzi jedynie XP. O Viście nie ma mowy. Mam takie pytanie: czy to w ogóle ma znaczenie, że system nie widzi tego "kawałka" RAMu??? A niech sobie nie widzi, aby z niego korzystał. Pytanie brzmi więc czy z niego korzysta??? Kolejne pytanie: czy system XP chodzi wolniej czy szybciej mając 4GB ramu i nie czytając tego nazwijmy to "kawałka" ramu, niż gdy ma tylko 2GB ramu???? Inaczej mówiąc: szybciej jest na 2GB? Czy na 3,5 GB??? Maciek4477 czy włączenie Memory Remap Feature sprawiło, że XP widzi 4GB ramu?? Próbowałeś już XP instalować po włączeniu tej funkcji?? Kumpel ma ten problem z płytą LGA775 Gigabyte GA-P35-DS3, która sama jednak nie ma funkcji Memory Remap Feature, oto ta płyta:

http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Gigabyte/Socket_775/chipset_z_rodziny_P35/Gigabyte_GA_P35_DS3/pelny,id,39708/

Wszelka pomoc mile widziana. Z góry bardzo dziękuję. Sprawa jest pilna. Liczy się czas. Bardzo dziękuję za wszelką pomoc. Chciałbym raz na zawsze wyjaśnić tą sprawę z 4GB, bo nie daje mi spokoju. ;)
  • 0

#10 nedziu

nedziu

Nowy

• 3 postów

Napisano 30 12 2007 - 00:27

Ja też mam pytanko - posiadam 2gb ram, co i czy coś mnie się polepszy po zakupieniu dodatkowych [ http://www.thg.pl/readarticle.php?article_id=11 ] 2gb ram?

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: 4GB RAM

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych