-Typ procesora AMD Athlon XP, 1044 MHz (10.5 x 99)
-Płyta główna Asus A7N8X-X (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)
-Pamięć fizyczna 768 MB (PC3200 DDR SDRAM)
-Typ BIOS'u Award (02/03/04)
-Karta wideo NVIDIA GeForce FX 5700LE (256 MB)
-Monitor Philips 107X5 [17" CRT] (BZ 440164)
-Zasilacz 300W Lc-B300ATX
-System Xp Pro sp2
Do rzeczy , męczą mnie 3 rodzaje zwiech.
1. Gaśnie monitor , po ok. 1 minucie reset kompa.
2. Gaśnie monitor i blue Screen (Pojawil sie problem i system zostal zamkniety...... rozpoczyna sie zrzucanie pamieci fizycznej na dysk)
3. Zawiecha obrazu i nic się nie dzieje, sam go resetuje...bo ile można czekać :/
Zacznę od dołu wykluczać wszystko.
-Zasilacz - tak wiem nic specjalnego , pewnie połowa powie ze wina zasilacza, no niestety postarałem się i sprawdziłem to , podłączyłem komputer pod lepszy zasilacz , akurat sąsiadowi się spalił 2 miechy temu i ma nowy 350W. Niestety to samo na jego zasilaczu. Proszę nie pisać żebym spróbował z jakimś markowym 400W , bo na mój komputer styknie pewnie i 250+ :] Wiec zasilacz odpada ! Ale podam też wartości z Everesta :
Napięcie rdzenia procesora 1.63 V
Aux 1.62 V
+3.3 V 3.28 V
+5 V 4.95 V
+12 V 12.35 V
-12 V -12.27 V
-5 V -4.65 V
-Monitor- tu nie ma co się rozpisywać podłączyłem pod inny komp działa normalnie
-Karta graficzna - pewnie i tutaj ktoś powie że możliwe ze to karta, w tej karcie nie mam czujnika temp. wiec nie powiem ile ma stopni, ale co mogłem zrobiłem wziąłem kartę do kolegi włożyliśmy , zainstalowaliśmy stery odpaliliśmy Grę (Roma Total War) i przez 15 min gry nic się nie stało karta chodziła bardzo dobrze ! Poza tym próbowałem z różnymi sterownikami bez skutku zawsze to samo, nawet w trybie awaryjnym nic nie pomagało czyściłem też
Driver Cleanerem przed instalacja też nic.
- Na temat Biosu za dużo nie powiem bo nie wiem.
- Ram - 3x256mb sprawdziłem każdą kostkę po kolei w każdym slocie , na każdej w/w problem był. Ramy są wiec dobre.
- Płyta główna - tutaj też za wiele nie powiem raczej zdam się na czyjąś pomoc, czy możliwa wina płyty głównej , stan płyty wizualny jest dobry, wszystkie kondensatorki wyglądają na sprawne. Temperatura : Płyta główna 22 °C (72 °F)
-Procesor - znaczę może od temp. Procesor 30 °C (86 °F) , Dioda procesora 33 °C (91 °F). Myślę ze w normie , poza tym wiatrak na procesorze działa normalnie wiec chodzenie dobre , wyczyściłem trochę procka i nic więcej nie robiłem... uważam ze nie wina procesora... ale nie wykluczam go do końca.
Poza tym podejrzenia moje padły także na Dysk Twardy. Przeskanowałem go HDD regeneratorem , wszystko Ok : 0 Bad Sectors itp. W sumie dysk chodzi normalnie
I jeszcze jedno może to komuś coś przybliży. Mam momenty że komputer chodzi po parę godzin bez zawiechy. Dzieje się to tylko kiedy mrugnie monitor (czasem aż modle się o to) Po prostu włączam komputer i są 2 opcje , albo któryś z w/w błędów lub mrugniecie monitora (monitor nie gaśnie) tylko na pół sekundy mruga na czarno i mogę się Cieszyć działaniem , ale tylko do przeglądania www :/. Jak ja to mówię 2 magiczne kliknięcia i komputer się zwiesza, Wystarczy że kliknę na Panel Sterowania NVIDIA i w pierwszej odrazu zakładce jest logo NVIDI obracające się w celu wyregulowania jakości i wydajności , logo staje w miejscu po 1 sek i koniec.
Trochę się rozpisałem , wykluczając wiele problemów o których czytałem. Może ma ktoś jakieś inne rozwiązanie ?

Temat jest zamknięty