Skocz do zawartości

Zdjęcie

[Problem] Kanary chcą abym im zapłacił.. Co zrobić?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 iWaSaQ

iWaSaQ

Nowy

• 0 postów

Napisano 03 12 2009 - 15:13

Mam kłopot :) złapali mnie kanary i wlpeili mi 90 zł... Co mam robić? zapłącić? ? ?
Na innych forach czytałem, że wiele osób nie płaci i nic się nie dzieje, chyba, że miałbym 18+ a ja mam 14 i proszę o szybką odpowiedz na pytanie
z góry dzięki xD

• 0

#2 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 03 12 2009 - 15:17

Niezapłacony dług i tak pozostanie w Twoich papierach, i przy pierwszym zarobku (np. zwrocie podatku) zaległa kwota zostanie zajęta przez komornika.

• 0

#3 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 03 12 2009 - 15:20

Musisz zapłacić tak czy inaczej. Nie zapomną o Tobie - o to się nie martw.. A jak nie od Ciebie , bo nie masz 18 lat, to wezmą szmal od Twoich rodziców. Z nawiązką, ponieważ upominają się zwykle po dłuższym terminie przekroczenia okresu spłaty.
  • 0

#4 jackass

jackass

Staruszek Jack

• 8 823 postów

Napisano 03 12 2009 - 16:16

Zabiorą z konta rodziców , to zależy jeszcze w jakim mieście mieszkasz bo w niektórych faktycznie sćiągalność jest słaba ale w innych bardzo duża.

A przypomnienie o niezapłaconym mandacie nawet po roku mogą ci przysłać.
  • 0

#5 Gość_unitrax_*

Gość_unitrax_*

Napisano 03 12 2009 - 18:49

Co mam robić?

Zapłacić.
  • 0

#6 Jakub566

Jakub566

Pedobear

• 897 postów

Napisano 03 12 2009 - 20:24

Mojemu tacie ostatnio przysłali mandat, że 3 lata temu nie zapłacił za parking...
  • 0

#7 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 03 12 2009 - 20:27

Jeśli wezwanie do zapłaty, nastąpiło po trzech latach można olać takie wezwanie.
  • 0

#8 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 03 12 2009 - 20:31

Niezapłacony dług i tak pozostanie w Twoich papierach, i przy pierwszym zarobku (np. zwrocie podatku) zaległa kwota zostanie zajęta przez komornika.

Na jakiej podstawie prawnej :) Kwitek od kanarów nawet nie jest "mandatem" w świetle prawa karnego, dlatego też pobierane są odsetki i pisze jak byk na nim: "dodatkowa opłata przewozowa". Z tymi papierami to już nie wiem, znam tylko KRD xD

Jak już to opiekun prawny zostanie obciążony karą. Wykroczeniem jest czyn z art. 121§ 1 kw polegający na wyłudzeniu przejazdu po raz trzeci w ciągu roku, pomimo dwukrotnego nałożenia kary pieniężnej wynikającej z taryfy przewoźnika. Przedawnienie grzywny następuje w ciągu 12 miesięcy od daty otrzymania "mandatu", zgodnie z art. 77 ust. 1 PP, ponadto czas ten wydłuża się o 3 miesiące w przypadku odwołania i o kolejny rok od daty otrzymania listu poleconego z nakazem do zapłaty.
  • 0

#9 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 03 12 2009 - 22:45

Na jakiej podstawie prawnej :) Kwitek od kanarów nawet nie jest "mandatem" w świetle prawa karnego, dlatego też pobierane są odsetki i pisze jak byk na nim: "dodatkowa opłata przewozowa". Z tymi papierami to już nie wiem, znam tylko KRD xD

To mniej więcej to samo jak kiedyś mandat za parking. Znajomemu wpadł do domu komornik po ponad roku.
  • 0

#10 Gość_DoctorMofisBACK_*

Gość_DoctorMofisBACK_*

Napisano 06 12 2009 - 01:43

Ja postanowiłem utrzeć wrednemu kanarowi nosa i wyciągnąłem ponad 25 biletów, trzymał mnie do następnej stacji i to gorzej dla niego, bo stacja była moja :)
  • 0

#11 Jakub566

Jakub566

Pedobear

• 897 postów

Napisano 06 12 2009 - 07:41

postanowiłem utrzeć wrednemu kanarowi nosa

A dlaczego wrednemu? On tylko wykonuje swoją pracę... :)

• 0

#12 Gość_DoctorMofisBACK_*

Gość_DoctorMofisBACK_*

Napisano 06 12 2009 - 19:51

Tak, ale chamsko sprawdzał wszystkich po kolei i się jeszcze darł

• 0

#13 motyx

motyx

Zaawansowany użytkownik

• 571 postów

Napisano 19 12 2009 - 10:35

sprawdzał wszystkich po kolei.... A co? miał sprawdzać co drugiego? Tu nie ma [beeep]enia się. Poza tym skoro się z nim cackałeś, to miał prawo cie zatrzymać w autobusie, bo nie pokazałeś biletu.
Jak ktoś już powiedział. On wykonywał swoją pracę. Równie dobrze tym kanarem mógłby być twój tata.,

A do kolegi - autora tematu: Zapłać. I to jak najszybciej. Bo potem takich procentów naliczą, że za głowę się złapiesz.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych