Skocz do zawartości

Zdjęcie

Popsul mi sie monitor :/ Szybko! BŁAGAM!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kasopea

Kasopea

Nowy

• 3 postów

Napisano 25 06 2008 - 18:22

Mam straszny problem ;/. Otóż popsułam tacie monitor i nie bardzo wiem jak go naprawić a problem w tym że z uwagi na moje zdrowie i życie on nie może sie o tym dowiedzieć. Wróci gdzieś dzisiaj o 2 w nocy i wiem że prawdopodobnie nikogo to nie obchodzi ale zależy mi BARDZO na czasie wiec prosiła bym o odpowiadanie w komentarzach i na gg. Każda pomocna dłoń mile widziana!

Wiec...chciałam sobie włączyć film i na ojca komputerze jest możliwość włączenia go na telewizorze wiec chciałam tak zrobić ale coś sie nie udawało, mama chciała mi pomóc i powiedziała ze ojciec zawsze wchodził w ustawienia monitora i ustawiał tam coś.
Teraz dowiedziałam sie ze wybierał drugi monitor.

Ale to nie wystarczyło i dalej obraz nie chciał sie pokazać na ekranie telewizora ;/. Zaczęłam coś szperać i niżej był taki kwadracik i tam pisało coś w stylu:
"Czy ustawić drugi monitor monitorem głównym"
No i zaznaczyłam go i BUM! Nie dało sie już odwrócić tego ;/

Jak to wygląda? No wiec widać było tapetę, ten pasek na samym dole i ikony. Niby normalnie ale jak coś włączam (np. przeglądarkę) to pokazuje sie to na dolnym pasku ale nie na ekranie, cały czas widać tapetę ;/ jeśli kliknę na program w pasku na dole prawym to widać menu i można zamknąć program ale nie będzie go widać, i tak samo jest ze wszystkim. Nawet jak chce wyłączyć komputer to nie ma tego menu ale tapeta i wszystko wokoło robi sie ciemniejsze i ciemniejsze.

Jak zrestartowałam było nawet gorzej bo zniknęły ikony :( .
Jeśli to jest jakaś poszlaka to dodam ze w sumie to tak powinien wyglądać ekran na telewizorze ;/.
Ale na telewizorze i tak nic nie widać :confused:.

Błagam o pomoc bo jak nie naprawie tego to może mi pomóc tylko lina ;) Ojciec i tak jest już na mnie cięty a teraz jak mu zepsułam kompa to będzie jeszcze gorzej :( prawdopodobnie nie dożyje gwiazdki :(. BŁAGAM o pomoc! Byle by szybko, ludzie. Jeśli mi pomożecie to otrzymacie moja dozgonna wdzięczność ;)

Jeśli to w ogóle coś dla was znaczy ;)
BŁAGAM SZYBKO! Od tego zależy wszystko na czym mi zależy! ;(

• 0

#2 sw29l

sw29l

Charlie Don't Surf !

• 1 958 postów

Napisano 25 06 2008 - 18:48

spokojnie, nic sie nie jest uszkodzone, poprostu teraz trzeba zrestartowac ustawienia na monitorze. Ojciec spokojnie sobie z tym poradzi skoro juz takie cos robil.Nie przesadzaj ze z tego powodu sie tobie oberwie - zawsze mama moze powiedziec ze to za jej zgoda wzielas komputer

• 0

#3 Rondel

Rondel

Początkujący

• 112 postów

Napisano 25 06 2008 - 19:06

Możesz też uruchomić komputer w trybie awaryjnym i zmienić ustawienia ekranu z powrotem. Żeby wejść w tryb awaryjny to uruchom komputer i naciskaj F8 aż pojawi ci się opcja wyboru trybu. Drugi sposób to w momencie kiedy pokaże się logo windows i na dole będzie się ładował ten niebieski pasek to trzeba komputer zresetować (i wtedy pokaże się opcja uruchomienia w trybie awaryjnym).

Wejdź potem w ustawienia monitorów, zaznacz monitor od komputera i ustaw go jako domyślny ekran.

I nie pękaj :confused:
  • 0

#4 Kasopea

Kasopea

Nowy

• 3 postów

Napisano 25 06 2008 - 20:29

Dzięki :(

Panikara jest ze mnie ale zobaczę zaraz czy to zadziała :(

EDIT

Rondel:
Pomysł z początku wydawał sie idealny bo prosty i bezpieczny ale niestety nie da sie tak tego zrobić ponieważ kiedy wchodzę na tryb awaryjny i na ustawienia ekranu, nie ma tej opcji. Było tam to samo jak bym nie miała podłączonego drugiego monitora :confused:.
  • 0

#5 Rondel

Rondel

Początkujący

• 112 postów

Napisano 25 06 2008 - 21:37

Spróbuj w takim razie odłączyć kabelek telewizora od komputera (kiedy komputer będzie zgaszony) i uruchomić komputer wtedy. Wtedy komputer powinien się przełączyć automatycznie na jedyny dostępny ekran.

edit: radykalnym rozwiązaniem (nie polecam, lepiej żeby już twój ojciec się tym zajął) to odłączyć telewizor od kompa, odinstalować sterowniki karty graficznej w trybie awaryjnym, uruchomić ponownie komputer i zainstalować ponownie sterowniki.
  • 0

#6 Kasopea

Kasopea

Nowy

• 3 postów

Napisano 25 06 2008 - 21:41

Boje sie ruszać kabelki jakiekolwiek :/ nie mam do tego smykałki :confused:

Nie ma naprawdę innego sposobu?? Jak nie ma to sprobuje...
  • 0

#7 Rondel

Rondel

Początkujący

• 112 postów

Napisano 25 06 2008 - 21:53

Kabelków nie ma co się bać bo nie gryzą :( , Wyłącz komputer, i przyjrzyj się kablom wychodzącym z monitora (jeden zasilający i drugi z sygnałem wchodzący do komputera). Znajdź ten z sygnałem, będzie podłączony do karty graficznej komputera, obok niego, podłączony do tej samej karty powinien być kabel/zestaw kabli (podpiętych przez przejściówkę) które są podłączone do telewizora. Zapisz sobie jaki kabel jest gdzie podłączony albo pstryknij zdjęcie komórką żebyś wiedziała co jak było. Teraz możesz je odłączyć, ale tylko spokojnie i delikatnie :confused: . Końcówka kabla od TV może być przykręcona do karty graficznej takimi śrubeczkami/uchwytami, odkręć je powolutku aż same wyjdą i wyciągnij wtyczkę. Spróbuj teraz powyższej metody i potem dokręć z powrotem kabelki jak były. Powinno być OK :(
//
I jak Kasopea? Udało się? Hmm, mam nadzieję, że przetrwałaś gniew ojca...

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych