Na wstępie zaznaczę, że zupełnie nie ogarniam zaawansowanych tematów ustawienia sieci i routerów, więc z góry proszę o cierpliwość
Mieszkam w domu piętrowym - na parterze mam modem ADSL/Router, Linksys WAG54G2, i pociągnięte od niego trzy kable ethernetowe - jeden do kompa na parterze i dwa przez komin na piętro do dwóch komputerów, w osobnych pokojach. Problem mam taki, że ten router daje bardzo słaby zasięg WIFI - a do domowej sieci chciałbym podłączyć nowe cacko - playstation 3
Net mam w opcji od Neostrady o "prędkości" 6MB - wiem, że słabizna, ale nie mam alternatywy
Moja obecna mapka sieci domowej jest przedstawiona w załączonym linku - mapka sieci.
Bardzo was proszę o rady co tu można wykombinować. Najpierw pomyślałem o zmianie routera na jakiś model o mocniejszym sygnale - ale nie mam pewności, że sygnał będzie lepszy, a po pierwsze nie chcę płacić majątku za wymianę działającego sprzętu, a po drugie nie wiem czy mam cierpliwość i zdrowie psychiczne żeby się uczyć obsługi nowego urządzenia. Kolejne opcje - i tu już zupełnie nie ogarniam tematu - to wzmacniacze sygnału lub podłączenie kolejnego routera do jednego z kabli na piętrze. Obawiam się tylko ponownej harówki w ustawieniach, żeby porty otwierać dla wszystkich kompów w sieci i całej tej, przerażającej mnie, magii przypisywania adresów IP. No i nie wiem, czy dwa routery w ogóle dadzą radę się dogadać.
Z góry dzięki za rady i pomoc! Interesuje mnie optymalne rozwiązanie - więc jeśli stwierdzicie, że najprościej i najwydajniej będzie zmienić router to nie będę odgrywał Rejtana
pzdr.
Rondel