Witam
Zwracam sie z pytaniem jak wyżej w temacie, czyli ile ramu mógłbym zastosować w moim komputerze, po krótce:
- Procesor Celeron 2.4Ghz
- Płyta główna 9VJL3 (2 sloty pod ram DDR)
- obecnie ram 2 x 256 MB DDR (jeden o niewidocznych parametrach, drugi 400 MHz)
- chce zamienić jedną kość na 512, czyli miałbym 256 + 512 (400Mhz) - ma to sens ?
- myslałem równiez o takim połaczeniu jak 256 + 1 GB - no i czy tu ma to sen?
- czy kierować się firma, tz są lepsze czy gorsze.... Kingston, Hynix, Goodram, Nanya... który wybrać?
co myslicie?
z góry dzięki za jakąkolwiek informację
pozdro
//Tytuł tematu zmieniono. Zakazane jest ciągłe pisanie dużymi literami - radzę zapoznać się z regulaminem.
Hugster
Pomoc w dobraniu pamięci ram
Rozpoczęty przez
benio79
, 30 05 2007 16:42
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 30 05 2007 - 16:42
Napisano 30 05 2007 - 17:35
Jeśli chodzi o markę ramy to proponuje Kingston tanią chodż nie tak dobrą alternatywą jest Goodram..
A jeśli chodżi o same Ramy to proponuje ci kupić 512+512=1GiB z groszami i póść to w dualu a 256 wywal.. Ram kupuj z jak najmniejszym CL..
A jeśli chodżi o same Ramy to proponuje ci kupić 512+512=1GiB z groszami i póść to w dualu a 256 wywal.. Ram kupuj z jak najmniejszym CL..
Napisano 01 06 2007 - 18:14
Jedno i drugie nie ma sensu,przedmowca dobrze radzi lepiej 2x512 lub 1x1gb i pozniej dokupic 1gb
Napisano 01 06 2007 - 21:34
Przykleję się do tego wątku z moim pytaniem.
Posiadam w kompie pamięć 256MB PC 2100 (133MHz).
Taktowanie: 133MHz 2.5-3-3-6
100MHz 2.0-2-2-5
Dysponuję też nową Kingstona - 512MB, 333MHz, DDR PC2700 DIMM CL2.5
Moje pytanie - czy mogę ją dołączyć, nie będzie konfliktu? Czy może wywalić tą starszą i słabszą a podłączyć tylko nową? Pozdrawiam i dzięki za rady.
Aha, płyta główna jest dość stara - EC5 KVTA3 v1
Posiadam w kompie pamięć 256MB PC 2100 (133MHz).
Taktowanie: 133MHz 2.5-3-3-6
100MHz 2.0-2-2-5
Dysponuję też nową Kingstona - 512MB, 333MHz, DDR PC2700 DIMM CL2.5
Moje pytanie - czy mogę ją dołączyć, nie będzie konfliktu? Czy może wywalić tą starszą i słabszą a podłączyć tylko nową? Pozdrawiam i dzięki za rady.
Aha, płyta główna jest dość stara - EC5 KVTA3 v1
Napisano 02 06 2007 - 00:33
Możesz spróbować odpalić obie razem. Ustaw ręcznie timingi - na wszelki wypadek. Jeśli będzie niestabilnie to po prostu wyjmiesz 256MB.
Napisano 03 06 2007 - 00:59
Witam. Ja chciałbym kupić ramy z tym że mam trochę starszą płytę Asus A7V8X-X i procek Athlon XP, 1666 MHz (12.5 x 133) 2000+ a jako że nie znam się za bardzo to nie chciałbym "spalić" czegoś
jeśli chodzi o obecną pamięć ram to mam 256 (PC2700 DDR SDRAM) a chciałbym wymienić na jakieś nowsze
chciałem się tylko dowiedzieć co by się stało jakbym np wsadził tam jakąś DDR2 ... od razu by mi sie sfajczył komp? bo z tego co sie dowiedziałem to moja płyta obsługuje do 333 MHz z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc .
Napisano 08 06 2007 - 23:18
Ok dzieki za odpowiedź, ram bede instalować w przyszłym tygodniu w moim komputerze, tylko hmmm tak już pytam po fakcje bo zakupiłem 2 x 512 Kingstona, obydwa o tych samych parametrach tz PC3200 400MHz, pewnie a raczej napewno będą się róznić modelem, czy tam symbolem, w każdym bądź razie czy "rzutuje to jakoś na pracę silnika"
??
z góry dzieki za info
z góry dzieki za info
Napisano 08 06 2007 - 23:49
Zacznijmy od tego ze nie da sie podlaczyc pamieci DDR2 do slotu na plycie z DDR1.
Maja inne wyciecia, inna liczbe pinow i jest to fizycznie niemozliwe.
Jesli chodzi o Twoj sprzet:
masz Athlona na dobrej, stabilnej plytce, wiec jesli nie chcesz zmieniac platformy a jedynie dokupic RAM to proponuje Ci Kingstona DDR 400 z opoznieniami CL 2.5.
Kosci te nie sa tak koszmarnie drogie jak HyperX-y z CL 2.0 a oferuja duze mozliwosci.
Ja posiadam 512 MB Kingston DDR PC3200, lub jak kto woli - DDR 400 z CL 2.5 i jestem z nich zadowolony.
Mozna je podkrecic na 450-460 bez zadnych problemow (robilem to na plycie ASUSa u kolegi bo moja Asrock K7S8X sie kompletnie do tego nie nadaje).
Inna kwestia:
Pamieci DDR 1 wychodza juz z rynku i co za tym idzie - drozeja.
Musisz sie zastanowic czy bedziesz rozbudowywac swoja platforme (czy ten komp Ci wystarcza do tego co na nim robisz) czy tez planujesz upgrade.
Jesli pozostaniesz na tym athlonie to w miare rozsadna cene maja kingstony, goodramy, a ostatnio tez nanya i hynixy.
Nanya'i i goodramow nie polecam - sa czasem awaryjne.
jesli jestes entuzjasta wykrecania ze swojego sprzetu co sie da, to proponuje pamieci PATRIOT, OCZ lub Geil.
Z postu wynika ze nie, wiec...
Musisz zastanowic sie czy chcesz tylko dokupic pamiec czy zmienic wszystko.
Ja w chwili obecnej siedze na Athlonie 1800 z rdzeniem Palomino, Asrock K7S8X rev 3.0 na SiS'ie 746, 512MB Kingston DDR 400 CL 2.5 i GF2 MX400 64MB DDR i mi to wystarcza.
Gdyby nie dziwne zachowanie plyty to zostalbym na tej platformie...
Ok, nie odbiegajac od tematu:
postaw sobie 3-4 pytania:
1: czy system Ci zamula gdy otwierasz kilka aplikacji na raz... np: winamp, office, pliki w PDF, gg lub kilka komunikatorow, kilka ston w necie i nagle... zacinka
2: czy potrzebujesz upgrade calego sprzetu czy tylko kostki ramu (jesli nie grasz - kup RAM!)
3: Co bedziesz robic na tym kompie za pol roku/rok.
Jesli ma sluzyc tylko do netu, ogladania filmow, sciagania muzy itd, to kup RAM dla wiekszego komfortu i nie inwestuj w niego wiecej - szkoda pieniedzy.
4: Jesli zamierzasz grac w przyszlosci - uzbieraj 400-600zl minimum i wymien caly sprzet = plytka, procek i ramik. No i grafa....
Wszystko zalezy od tego do czego bedziesz uzywac kompa i ile jestes w stanie zarobic na upgrade sprzetu...
Przemysl sobie wszystko na spokojnie.
A ewentualne rady znajdziesz w tym watku.
Pytaj a zawsze pomoge.
Pozdrawiam.
I przepraszam za dlugosc odpowiedzi - chyba lekko przegialem, ale chcialem zwrocic uwage na kilka kwestii
Maja inne wyciecia, inna liczbe pinow i jest to fizycznie niemozliwe.
Jesli chodzi o Twoj sprzet:
masz Athlona na dobrej, stabilnej plytce, wiec jesli nie chcesz zmieniac platformy a jedynie dokupic RAM to proponuje Ci Kingstona DDR 400 z opoznieniami CL 2.5.
Kosci te nie sa tak koszmarnie drogie jak HyperX-y z CL 2.0 a oferuja duze mozliwosci.
Ja posiadam 512 MB Kingston DDR PC3200, lub jak kto woli - DDR 400 z CL 2.5 i jestem z nich zadowolony.
Mozna je podkrecic na 450-460 bez zadnych problemow (robilem to na plycie ASUSa u kolegi bo moja Asrock K7S8X sie kompletnie do tego nie nadaje).
Inna kwestia:
Pamieci DDR 1 wychodza juz z rynku i co za tym idzie - drozeja.
Musisz sie zastanowic czy bedziesz rozbudowywac swoja platforme (czy ten komp Ci wystarcza do tego co na nim robisz) czy tez planujesz upgrade.
Jesli pozostaniesz na tym athlonie to w miare rozsadna cene maja kingstony, goodramy, a ostatnio tez nanya i hynixy.
Nanya'i i goodramow nie polecam - sa czasem awaryjne.
jesli jestes entuzjasta wykrecania ze swojego sprzetu co sie da, to proponuje pamieci PATRIOT, OCZ lub Geil.
Z postu wynika ze nie, wiec...
Musisz zastanowic sie czy chcesz tylko dokupic pamiec czy zmienic wszystko.
Ja w chwili obecnej siedze na Athlonie 1800 z rdzeniem Palomino, Asrock K7S8X rev 3.0 na SiS'ie 746, 512MB Kingston DDR 400 CL 2.5 i GF2 MX400 64MB DDR i mi to wystarcza.
Gdyby nie dziwne zachowanie plyty to zostalbym na tej platformie...
Ok, nie odbiegajac od tematu:
postaw sobie 3-4 pytania:
1: czy system Ci zamula gdy otwierasz kilka aplikacji na raz... np: winamp, office, pliki w PDF, gg lub kilka komunikatorow, kilka ston w necie i nagle... zacinka
2: czy potrzebujesz upgrade calego sprzetu czy tylko kostki ramu (jesli nie grasz - kup RAM!)
3: Co bedziesz robic na tym kompie za pol roku/rok.
Jesli ma sluzyc tylko do netu, ogladania filmow, sciagania muzy itd, to kup RAM dla wiekszego komfortu i nie inwestuj w niego wiecej - szkoda pieniedzy.
4: Jesli zamierzasz grac w przyszlosci - uzbieraj 400-600zl minimum i wymien caly sprzet = plytka, procek i ramik. No i grafa....
Wszystko zalezy od tego do czego bedziesz uzywac kompa i ile jestes w stanie zarobic na upgrade sprzetu...
Przemysl sobie wszystko na spokojnie.
A ewentualne rady znajdziesz w tym watku.
Pytaj a zawsze pomoge.
Pozdrawiam.
I przepraszam za dlugosc odpowiedzi - chyba lekko przegialem, ale chcialem zwrocic uwage na kilka kwestii
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych