Witam. Czytałem jak podłączyć komputer z XP z komputerem z Vista kablem krosowanym. Ale mam problem...
Podłączyłem kabel, ustawiłem w XP adres IP 192.168.0.1 a w Vista 192.168.0.2, maska 255.255.255.0 i niby wszystko jest ok, powinno być połączenie a nie ma.
Gdy robię ping z Visty jest "Upłynął limit czasu żądania" lub "Host docelowy jest nieosiągalny"
Gdy robię ping z XP jest "Upłynął limit czasu żądania".
W czym może być problem? Jak to połączyć?
Połączenie kablem krosowanym XP + Vista
Rozpoczęty przez
sound3d
, 14 04 2009 12:57
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 14 04 2009 - 12:57
Napisano 14 04 2009 - 13:27
Poprostu nie masz wpisu w tablicy arp. Musisz na jednym i drugim komputerze zrobić wpisy MAC w tablicy.
Robisz tak :
na kompie z XP : klikasz START - URUCHOM; wpisujesz cmd i dajesz enter ; w wierszu poleceń wpisujesz : arp -s 192.168.0.2 Mac Visty i dajesz enter
sprawdź czy się zapisało komendą : arp -a
na kompie z Vista : to samo tylko wpisujesz : arp -s 192.168.0.1 Mac XP ; w ten sposób zaczynają się widzieć
normalnie z użyciem switcha przechowywuje on własną tablicę arp i wtedy się nie używa crosa. Jakby co pisz
Robisz tak :
na kompie z XP : klikasz START - URUCHOM; wpisujesz cmd i dajesz enter ; w wierszu poleceń wpisujesz : arp -s 192.168.0.2 Mac Visty i dajesz enter
sprawdź czy się zapisało komendą : arp -a
na kompie z Vista : to samo tylko wpisujesz : arp -s 192.168.0.1 Mac XP ; w ten sposób zaczynają się widzieć
normalnie z użyciem switcha przechowywuje on własną tablicę arp i wtedy się nie używa crosa. Jakby co pisz
Napisano 14 04 2009 - 13:50
W XP wszystko dodało się, ale w Vista jest błąd "Dodanie wpisu ARP nie powiodło się: 5"
Co zrobić?
Co zrobić?
Napisano 14 04 2009 - 14:54
Aby kompy widziały się w sieci muszą:
1. Taką samą nazwę grupy roboczej.
2. Należeć do tej samej podsieci
3. Włączone w opcjach połączenia sieciowego udostępnianie plików i drukarek.
4. Włączoną usługę zapory windows (sama zapora może być wyłączona, ale usługa musi być włączona).
Funkcja ping często nie działa ponieważ jest blokowana przez firewall, szczególnie jeżeli korzystasz z innego niż Windows-y
Pozdrawiam
1. Taką samą nazwę grupy roboczej.
2. Należeć do tej samej podsieci
3. Włączone w opcjach połączenia sieciowego udostępnianie plików i drukarek.
4. Włączoną usługę zapory windows (sama zapora może być wyłączona, ale usługa musi być włączona).
Funkcja ping często nie działa ponieważ jest blokowana przez firewall, szczególnie jeżeli korzystasz z innego niż Windows-y
Pozdrawiam
Napisano 14 04 2009 - 15:12
ARP udało mi się dodać.
Połączyłem komputery zwykłym kablem, ping jest, ale komputery się nie widzą. Wchodzę do moje miejsca sieciowe i nic nie ma. Ale przez zwykły kabel sie chyba nie da przesyłać plików?
Grupa robocza jest taka sama, podsieć też, drukarki udostępnione, fireewall jest ok.
I nadal nie działa
Udało się działa przesyłanie plików na zwykłym kablu
Mam jeszcze jedno pytanie, jak ustawić, żebym miał internet w kompie z XP?
Mam internet z neostrady w kompie z Vistą.
Połączyłem komputery zwykłym kablem, ping jest, ale komputery się nie widzą. Wchodzę do moje miejsca sieciowe i nic nie ma. Ale przez zwykły kabel sie chyba nie da przesyłać plików?
Grupa robocza jest taka sama, podsieć też, drukarki udostępnione, fireewall jest ok.
I nadal nie działa
Udało się działa przesyłanie plików na zwykłym kablu
Mam jeszcze jedno pytanie, jak ustawić, żebym miał internet w kompie z XP?
Mam internet z neostrady w kompie z Vistą.
Napisano 14 04 2009 - 19:43
Musisz w opcjach połączenia sieciowego włączyć udostępnienie połączenia internetowego, niestety mam XP i nie podpowiem dokładnie jak to jest z Vistą.
Napisano 15 04 2009 - 08:03
Żeby udostępnić połączenie robisz tak że zaznaczasz dwa połączenia i wybierasz połączenia mostkowe ( tak przynajmniej jest w XP ) działa to w miarę sprawnie, ale przy niektórych usługach udostępniania neta lubią występować różne błędy. Może tego unikniesz, zależy od szczęścia.
PS. sorry że wczoraj opuściłem temat, net padł na cały dzień
PS. sorry że wczoraj opuściłem temat, net padł na cały dzień
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych