Skocz do zawartości

Zdjęcie

Połączenie kablem krosowanym XP + Vista

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 sound3d

sound3d

Początkujący

• 49 postów

Napisano 14 04 2009 - 12:57

Witam. Czytałem jak podłączyć komputer z XP z komputerem z Vista kablem krosowanym. Ale mam problem...

Podłączyłem kabel, ustawiłem w XP adres IP 192.168.0.1 a w Vista 192.168.0.2, maska 255.255.255.0 i niby wszystko jest ok, powinno być połączenie a nie ma.

Gdy robię ping z Visty jest "Upłynął limit czasu żądania" lub "Host docelowy jest nieosiągalny"
Gdy robię ping z XP jest "Upłynął limit czasu żądania".

W czym może być problem? Jak to połączyć?

• 0

#2 swordfish

swordfish

Początkujący

• 44 postów

Napisano 14 04 2009 - 13:27

Poprostu nie masz wpisu w tablicy arp. Musisz na jednym i drugim komputerze zrobić wpisy MAC w tablicy.

Robisz tak :
na kompie z XP : klikasz START - URUCHOM; wpisujesz cmd i dajesz enter ; w wierszu poleceń wpisujesz : arp -s 192.168.0.2 Mac Visty i dajesz enter
sprawdź czy się zapisało komendą : arp -a

na kompie z Vista : to samo tylko wpisujesz : arp -s 192.168.0.1 Mac XP ; w ten sposób zaczynają się widzieć

normalnie z użyciem switcha przechowywuje on własną tablicę arp i wtedy się nie używa crosa. Jakby co pisz

• 0

#3 sound3d

sound3d

Początkujący

• 49 postów

Napisano 14 04 2009 - 13:50

W XP wszystko dodało się, ale w Vista jest błąd "Dodanie wpisu ARP nie powiodło się: 5"

Co zrobić? B)
  • 0

#4 Czarcik_s

Czarcik_s

Zaawansowany użytkownik

• 674 postów

Napisano 14 04 2009 - 14:54

Aby kompy widziały się w sieci muszą:
1. Taką samą nazwę grupy roboczej.
2. Należeć do tej samej podsieci
3. Włączone w opcjach połączenia sieciowego udostępnianie plików i drukarek.
4. Włączoną usługę zapory windows (sama zapora może być wyłączona, ale usługa musi być włączona).

Funkcja ping często nie działa ponieważ jest blokowana przez firewall, szczególnie jeżeli korzystasz z innego niż Windows-y
Pozdrawiam
  • 0

#5 sound3d

sound3d

Początkujący

• 49 postów

Napisano 14 04 2009 - 15:12

ARP udało mi się dodać.

Połączyłem komputery zwykłym kablem, ping jest, ale komputery się nie widzą. Wchodzę do moje miejsca sieciowe i nic nie ma. Ale przez zwykły kabel sie chyba nie da przesyłać plików?

Grupa robocza jest taka sama, podsieć też, drukarki udostępnione, fireewall jest ok.

I nadal nie działa B)

Udało się działa przesyłanie plików na zwykłym kablu B)
Mam jeszcze jedno pytanie, jak ustawić, żebym miał internet w kompie z XP?

Mam internet z neostrady w kompie z Vistą.
  • 0

#6 Czarcik_s

Czarcik_s

Zaawansowany użytkownik

• 674 postów

Napisano 14 04 2009 - 19:43

Musisz w opcjach połączenia sieciowego włączyć udostępnienie połączenia internetowego, niestety mam XP i nie podpowiem dokładnie jak to jest z Vistą.
  • 0

#7 swordfish

swordfish

Początkujący

• 44 postów

Napisano 15 04 2009 - 08:03

Żeby udostępnić połączenie robisz tak że zaznaczasz dwa połączenia i wybierasz połączenia mostkowe ( tak przynajmniej jest w XP ) działa to w miarę sprawnie, ale przy niektórych usługach udostępniania neta lubią występować różne błędy. Może tego unikniesz, zależy od szczęścia.

PS. sorry że wczoraj opuściłem temat, net padł na cały dzień B)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych