Skocz do zawartości

Zdjęcie

Podłączenie Routera do modemu(Uwaga totalnie zielony)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 zielonyremik

zielonyremik

Obserwator

• 5 postów

Napisano 08 08 2011 - 22:28

Witam !
Mam problem z połączeniem routera Thompson tg585 v7Screen z modemem w dialnecie Speedcośtam Screen.
Nie mam pojęcia jak sie do tego zabrać, co z czym połączyć i czy w ogole mozna połączyc ze sobą te dwa urządzenia. Dostałem router od znajomego i nie jestem pewien czy są wszystkie kable. Co posiadam: router, modem, kabel ehternet, 2x kabel DSL(z czego oczywiscie jeden to połączenie modemu z wejsciem w telefonie). Płyta istalacyjna do routera nie współgra z windowsem 7 x64, nawet na ustawionej zgodnosci z innym windowsem, więc przydała by mi sie też pomoc do ewentualnej konfiguracji.

Prosze o pomoc, ręce mi juz opadają ;D !

Pozdrawiam. Obelgi niemile widziane, ale jak najbardziej zrozumiałe.

• 0

#2 fernandez

fernandez

150% normy

• 1 866 postów

Napisano 09 08 2011 - 08:16

Ten router podpinasz zamiast modemu. Linie telefoniczna laczysz z portem DSL. A dalej to juz chyba wiadomo...

Zeby poprawnie skonfigurowac ten router musisz miec do tego dane od swojego dostawcy (czy li Dialogu) tkaie jak login, haslo itp.

A jak bedziesz mial te dane postepuj tak jak tutaj pisza (mam nadzieje ze znasz angielski):
http://www.adslgeek.com/dslmodem/Thomson/TG585/

• 0

#3 zielonyremik

zielonyremik

Obserwator

• 5 postów

Napisano 09 08 2011 - 15:58

Go to http://192.168.1.254/ in your web browser and it should prompt you to login.
The default username is Administrator
The default password is admin

Postępuje tak jak tutaj est napisane, ale username i password są nieprawidłowe;/ gdy je wpisuje w pola okno z polami pojawia sie znowu puste i tak w nieskonczoność. Jakie mogą być inne UN i pw ? ?
Próbowałem już róznych kombinacji, z pw bez pw z un bez un, jakies kody z pudełka, chciałem też zresetować ruter ale nie wiem czy ten restart sie wykonuje, bo żadna dioda nie swieci ani nic..

OK dało mi sie zrestartować lecz gdy jestem w tym punkcie

Connection Information

Link Status: Disconnected
Last Error Message: Disconnected by user
Username:
Password:
Remember Password:

i wpisuje dane od dialnetu wyskakuje komunikat:
Connection could not be established: Disconnected by user
Your DSL connection is down. Verify that your Thomson Gateway is correctly connected to your phone line. If the problem persists, check your
documentation.

Kabel jest w porządku z podłączeniem do modemu problemów nie mam.

Dodam, że przed resetem routera wszystkie 3 z 5 diod świeciły sie na zielono, a teraz tylko 2 i jedna na czerwono.

I chciałbym zapytać o jeszcze coś. Rozumiem ze zeby wi fi działało potem na inne urządzenia musi być włączony komputer. Moja dziewcyzna ma jakos tak to zrobione ze ma podłączony router pod modem i nie musi mieć kompa włączonego. Da sie takie coś zrobić na moim modelu routera?

Użytkownik zielonyremik edytował ten post 09 08 2011 - 14:22

• 0

#4 fernandez

fernandez

150% normy

• 1 866 postów

Napisano 10 08 2011 - 14:04

Pewno musisz po resecie ustawic rowniez parametry modemu w tym routerze.
Niestety nie wiem jakie one maja byc.

Szukalem i znalzlem takie cos: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1641008.html#7966651
Mozna sprobowac, ale najlepiej zapytac technikow z Dialogu.

Z diodami Ci nie pomoge bo nie wime za co opdwiadaja i jaka masz konfiguracje routera oraz co masz podlaczone.

Jak masz router WiFi to nic Ci innego wiecej nie potrzeba miec wlacoznego poza nim (ewentualnie modem z internetem jak jest osobno).
  • 0

#5 zielonyremik

zielonyremik

Obserwator

• 5 postów

Napisano 10 08 2011 - 14:22

no własnie, w jakim sensie "modem z internetem jak jest osobno" ? napisałeś, że ten router mi od teraz zastępuje modem. Jak więc mam podłączyć modem skoro juz wejscia i kable wykorzystane ?

diody juz naprawilem, wystarczyło cos tam skonfigurować

Użytkownik zielonyremik edytował ten post 10 08 2011 - 14:24

• 0

#6 fernandez

fernandez

150% normy

• 1 866 postów

Napisano 10 08 2011 - 21:45

Chodzilo mi o to, ze sa routery bez wbudowanego modemu, i tam trzeba miec i router i modem wlaczony - nie chcialem generalizowac.
Co to znaczy, ze musiales "cos tam skonfigurowac"?

Mozesz porobic zrzuty ekranow z kolejnych stron konfiguracji routera i zlaczyc?

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych