Skocz do zawartości

Zdjęcie

Po uruchomieniu komputera mam wybór systemu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 KOMAR77

KOMAR77

Początkujący

• 15 postów

Napisano 10 04 2008 - 15:38

witam wszystkich napisze od poczatku mialem on poczatku w laptoipe viste przyszlo mi do glowy zmienic na XP no i zmienilem ale mialem problemy z dodatkowymi uzrzadzeniam i ponownie przeszedlem na viste za kazdym razem robilem format dysku na ktorym byl system ale teraz jak uruchamiam viste system mnie pyta czy wybrac wczesniejsza wersje systemu? czy viste jak sie pozbyc tego zeby nie pytal nie chcem juz miec xp tylko pracowac na viscie
jak wchodze na wczesniejsza wersje to itak tam nic nie ma to tylko jakis pewnie zapis w rejestrze jak sie tego pozbyc prosze o pomoc z gory dziekuje

• 0

#2 Daniel W.

Daniel W.

Stały użytkownik

• 259 postów

Napisano 10 04 2008 - 15:50

Powinno pomoc...
Start-uruchom-MSCONFIG-bot.ini-Sprawdz ściezki rozruchu ....

powinno,jezeli nie pisz dalej POMoZEMY:)

pozdrawiam
Daniel

• 0

#3 KOMAR77

KOMAR77

Początkujący

• 15 postów

Napisano 10 04 2008 - 16:11

no jestem w rozruchu i jest microsoft windows vista(c/windows) biezacy system operacyjny; domyslny system operacyjny
cos musze zaznaczyc czy to skasowac czy co???
  • 0

#4 Daniel W.

Daniel W.

Stały użytkownik

• 259 postów

Napisano 10 04 2008 - 18:42

Napisałem kliknij opcje "Sprawdz wszystkie sciezki rozruchu"
  • 0

#5 KOMAR77

KOMAR77

Początkujący

• 15 postów

Napisano 10 04 2008 - 19:39

sluchaj staram sie robic tak jak piszesz ale sa male bledy np: jak robie uruchom to moge wpisac tylko MSCONFIG no i wchodze w rozruch a tam nie ma czegos takiego jak Sprawdz wszystkie sciezki rozruchu" moze cos blizej co dokladnie tam jest ja juz sprawdzalem i zaznaczalem informacje o rozruchu systemu operacyjnego wszystkie ustawienia rozruchu jako trwale nic wiecej nie ma podobnego co piszesz dodam ze mam system vista jak moze mam nie precyzyjnie napisane
  • 0

#6 Marko_

Marko_

Stały użytkownik

• 279 postów

Napisano 10 04 2008 - 20:29

Zobacz tu:
http://www.netsquirrel.com/msconfig/msconfig_vista.html
i tu:
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?=&p=943303
jak się nie doczytasz to pytaj :thumbsup:
  • 0

#7 KOMAR77

KOMAR77

Początkujący

• 15 postów

Napisano 12 04 2008 - 11:02

marko nic nie pomoglo wszedzie jest tylko do wyboru vista nic wiecej moze cos z rejestru trzeba wykasowac albo napisz co mam jeszcze dopisac co podac zebyscie mogli mi pomoc bo wczesniejszy system jest pusty a moze jest jakas partycja utworzona ze starym systemem i trzeba by ja sformatowac lub usunac co??
  • 0

#8 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 12 04 2008 - 11:14

W pliku boot.ini możesz sobie usuwać linijki i tym samym kasować systemy, które masz do wyboru podczas bootowania. W ustawieniach przywracania ustaw sobie Windows XP jako domyślny system podczas rozruchu. Możesz też wyłączyć czas w "s" jaki masz na wybór systemu. Możesz także usunąć boot Visty programem np. EasyBCD. Nie będziesz miał już potem wyboru systemów. W tym programie dodatkowo ustawiasz wszystko co potrzebne aby to boot XP był wykorzystywany. Soft jest przejrzysty więc sobie poradzisz.
  • 0

#9 Marko_

Marko_

Stały użytkownik

• 279 postów

Napisano 12 04 2008 - 14:02

Myślę że nie tędy droga. Uparliśmy się na konfigurację wyboru systemu. Jak piszesz w pierwszym poście :

mialem on poczatku w laptoipe viste przyszlo mi do glowy zmienic na XP no i zmienilem ale mialem problemy z dodatkowymi uzrzadzeniam i ponownie przeszedlem na viste

No i teraz masz Vistę. Dlatego podałem linki do ustawień startu w Viście. Przechodząc z XP na Vistę piszesz:

za kazdym razem robilem format dysku na ktorym byl system

Więc skąd Vista wie że miałeś XP ?.
Myślę że dobrze mieć jeden wzorowo skonfigurowany system niż dwa np. Vistę i XP.
Usuń partycje systemową załóż ponownie, format, i zainstaluj Vistę. Swoją drogą ciekawe z jakimi urządzeniami miałeś problem ?, może wystarczyło dobrać odpowiednie sterowniki i by było OK.
  • 0

#10 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 12 04 2008 - 14:08

Nie ma potrzeby, miałem tak samo z wyborem systemów po usunięciu Visty. Poradziłem sobie z tym tak jak napisałem wyżej. Partycje z Vistą sformatowałem i normalnie połączyłem z inną.
  • 0

#11 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 14 04 2008 - 12:13

Użyj programy vistabootpro

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych