Całkiem niedawno dowiedziałem się że istnieje coś takiego jak płyty dwuwarstwowe. Pozwalają one nagrać 8,5GB danych, a "normalna" płyta jedynie 4,7 gb.
Moje pytanie: czy płyty dwuwarstwowe są trudniejsze do odczytania przez napęd DVD? tzn. chodzi mi o to czy czytnik płyt może mieć z nimi jakieś problemy ( pokaże że nie ma płyty czy coś ) , chodzi mi tu zwłaszcza o starsze modele.
Płyty dwuwarstwowe
Rozpoczęty przez
oktoffel
, 01 10 2007 16:24
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 01 10 2007 - 16:24
Napisano 01 10 2007 - 16:31
No wiesz płyty są, ale wydaje mi sie że trzeba mieć do nich specjalny napęd
to troche tak jakbyś wkładał CD do stacji dyskietek
pozdrawiam
pozdrawiam
Napisano 01 10 2007 - 16:33
Większość oryginalnych płyt z filmami to właśnie firmy nagrane na nośnikach 2-warstwowych (filmy o "wadze" większej niz 4,5GB, a takich jest 80%; nawet te załaczane do gazet). Odtwarzacze stacjonarne DVD radzą sobie z nimi bez problemu.
Jednak, jeżeli chciałbyś sobie nagrać taką płytkę to od razu wybij sobie z głowy. Wprawdzie teraz prawie każda komputerowa nagrywarka DVD sobie z nimi radzi (Double Layer w nazwie lub po prostu DL) jednak "surowiec" kosztuje 15-25 zł więc jest to całkowicie nieopłacalna inwestycja.
Jeżeli chcesz sobie zrobić kopię zapasową filmu DVD skorzystaj z DVD Shrink i zgraj do systemu DVD5 więc 4,5 GB. Cały taki proces trwa ok. 20-40 minut w zależności od komputera.
Jednak, jeżeli chciałbyś sobie nagrać taką płytkę to od razu wybij sobie z głowy. Wprawdzie teraz prawie każda komputerowa nagrywarka DVD sobie z nimi radzi (Double Layer w nazwie lub po prostu DL) jednak "surowiec" kosztuje 15-25 zł więc jest to całkowicie nieopłacalna inwestycja.
Jeżeli chcesz sobie zrobić kopię zapasową filmu DVD skorzystaj z DVD Shrink i zgraj do systemu DVD5 więc 4,5 GB. Cały taki proces trwa ok. 20-40 minut w zależności od komputera.
Napisano 01 10 2007 - 22:08
załączyłem w Nero Info Tool zakładkę "Drive". w podpunkcie "Supported Read Features" w okienku " DVD+R DL mam wstawionego tzw. ptaszka. Czy to o to chodziło? Czyli mój napęd odtwarza płyty dwuwarstwowe?
Napisano 01 10 2007 - 22:17
Tak, twój napęd czyta płyty dwuwarstwowe.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych