Skocz do zawartości

Zdjęcie

Płyta,procek,grafa,ram

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 RoQi

RoQi

Początkujący

• 15 postów

Napisano 31 05 2008 - 21:44

Witam. Chcę kupić nowe podzespoły bazowe, czyli płyta, procek, grafa, ram. Co polecacie? Ja wybrałem coś takiego:

AMD Athlon 64 X2 4600+ BOX
GALAXY GF 8600GT 256MB OC DDR3 128Bit PCI-E
Gigabyte GA-M56S-S3 s. AM2 nForce 560
Patriot DDR2 Dual Chanel 2GB 800 4-4-4-12

Co sądzicie? Dobry wybór czy może coś zmienić? Całość wyjdzie mnie gdzieś ok 680zł.

Zastanawiam się tylko czy do tego zestawu zasilacz Modecom Feel 350W (taki teraz mam) wystarczy. W zestawie pracować będą jeszcze HDD 80GB WD 800JD na SATA, DVD-RW na ATA, 4 wentylatory, podświetlenie obudowy (mogę odłączyć) a w przyszłości zawita jeszcze min. 1 HDD ok 250GB.

Czekam na opinie i rady.

• 0

#2 olszo

olszo

Stały użytkownik

• 245 postów

Napisano 01 06 2008 - 00:19

Hmm ja na twojm miejscu zmienił bym też zasilacz bo Mode Com fell jest jednym z najbardziej szajsowatych zasilaczy na rynku jeszcze do tego bardzo słaby bo tylko 350w, a taka mieszanka daje niestabilną prace komputera.Ja jak miałem MC fell to bardzo szybko napuchły mi kondensatory na płycie głównej.

Co do twojego zestawu:

1.Nie jest taki zły ale ja i tak bym postawił na intela

2.Pamięci wybrałeś b.dobre ale takie są nie potrzebne tu już płacisz za markę.

Ja ci polecam:

1.Płyta główna: Gigabyte GA-P31-DS3L /170.00zł

2.Procesor: Intel Celeron dual core e1200 1.6ghz @2.6ghz /130.00zł

3.Gigabyte GeForce 8600GT 256MB DDR3 128bit HDTV/2xDVI Zalman (GV-NX86T256H-ZL) /220.00zł

4.Ram: GoodRam 800mhz 2048mb /100.00zł

Ja bym brał coś takiego ^_^ moim zdaniem jak podkręcisz procka będzie przyzwoity komputer nawet do grania w nowe gry na średnich detalach :unsure:

• 0

#3 Mateusz.G

Mateusz.G

Początkujący

• 89 postów

Napisano 01 06 2008 - 00:24

Wszystko cacy, grafike weź Palit Sonic+ :unsure:
  • 0

#4 RoQi

RoQi

Początkujący

• 15 postów

Napisano 01 06 2008 - 15:27

grafika palit jest niedostępna w tym sklepie gdzie chce dokonać zakupu, ale jak mi dasz linka do konkretnych testów gdzie będę widział różnicę między palit a galaxy które wybrałem po sugestii jednego forumowicza i tym, że kiedyś również była to najbardziej opłacalna marka (6600GT) to może kupię samą grafę gdzie indziej

ja jakoś od początku mam sentyment do AMD, ale może jakaś stronka z testami wydajności zmieni mój pogląd (jak znasz to podaj linka)

pamięć markowa to moim zdaniem bardzo ważny element w szczególnych zastosowaniach, których będę potrzebował a to tylko 30zł różnicy.

Modecom Feel to nie takie całkowita badziewie, jest o wiele lepszy niż wszystkie Tracer, MegaBajty i inne badziewia z tanich obudów, a pytam o to tylko dla tego że 2 miesiące temu miałem awarię zasialacza i kupiłem nowiutki 350W (taki do mojego kompa to aż nadto) a teraz zdecydowałem się na wymianę sprzętu i mam dylemat, czy na razie wystarczy. Na feelu kręciłem durona 1600 do 2200, jednocześnie kręciłem pamięć i grafę o 35%, wszystko z podnoszeniem napięcia i testowałem cały zestaw na programach diagnostycznych dla CPU, GPU i całej jednostki przy maksymalnym wykorzystaniu mocy poszczególnych urządzeń jak i całego zestawu i wszystko działało stabilnie, bez zarzutu, żaden element komputera nie ucierpiał i działa bez zarzutu do dziś (ale już na standardowych ustawieniach). W trakcie testów mierzyłem skoki napięcia i zawsze mieściły się w skali przyjętej przez normę ATX zarówno w spoczynku jak i w stresie, także w mojej opini Feel to nie mercedes, ale do opla można go porównać, na pewno zaś nie wkładać go do jednej szufladki z Hyundajem np. W przyszłości wymienię go na Chiefteca 450-500W ale pytanie czy teraz wystarczy do tego zestawu czy nie ma szans? Wg. jednej strony typu kalkulator mocy PC powinno być ok ale wolę jeszcze z kimś skonsultować.
  • 0

#5 olszo

olszo

Stały użytkownik

• 245 postów

Napisano 01 06 2008 - 19:22

Modecom Feel to nie takie całkowita badziewie, jest o wiele lepszy niż wszystkie Tracer, MegaBajty i inne badziewia z tanich obudów

Mylisz się to jest takie samo badziewie a kto nie wie czy gorsze sam miałem ten [beeep]n*ę*y zasilacz powalił mi kondensatory i spieprzyć całą płytę główną Dołączona grafika!Dołączona grafika!!!FELL ODRADZAM WON Z NIM!Dołączona grafika!Dołączona grafika!Dołączona grafika

Na feelu kręciłem durona 1600 do 2200, jednocześnie kręciłem pamięć i grafę o 35%, wszystko z podnoszeniem napięcia i testowałem cały zestaw na programach diagnostycznych dla CPU, GPU i całej jednostki przy maksymalnym wykorzystaniu mocy poszczególnych urządzeń jak i całego zestawu i wszystko działało stabilnie, bez zarzutu, żaden element komputera nie ucierpiał i działa bez zarzutu do dziś (ale już na standardowych ustawieniach).

Na każdym zasilaczu można kręcić procesor k.graficzną i różne takie co świat wynalazł.A ty kupujesz nowy sprzęt i szkoda by było że przez 100zł spieprzysz sobie cały zestaw co ty sobie składasz.

pamięć markowa to moim zdaniem bardzo ważny element w szczególnych zastosowaniach, których będę potrzebował a to tylko 30zł różnicy.

Odpuść te 30zł i zbieraj na zasilacz poza tym pomiędzy ramami niema żadnej różnicy!Dołączona grafika! Tu masz 2gb i tu masz 2gb
firma patriot nic ci nie da tylko wyższą cenę od np Goodrama.A tak na marginesie czasami firmowe pamięci gryzą sie
z niektórymi płytami głównymi!Dołączona grafika!

ale jak mi dasz linka do konkretnych testów gdzie będę widział różnicę między palit a galaxy

ja jakoś od początku mam sentyment do AMD, ale może jakaś stronka z testami wydajności zmieni mój pogląd (jak znasz to podaj linka)

Sory ale sam nie możesz sobie poszukać testów ????
  • 0

#6 jackass

jackass

Staruszek Jack

• 8 823 postów

Napisano 01 06 2008 - 19:51

za 270zł można miec 8800GS
  • 0

#7 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 02 06 2008 - 08:50

za 270zł można miec 8800GS

I to jest znacznie lepszy wybór od 8600GT. Naprawdę warto dołozyć. Z tym ze wtedy feel bedzie za słaby.
  • 0

#8 jackass

jackass

Staruszek Jack

• 8 823 postów

Napisano 02 06 2008 - 13:42

I to jest znacznie lepszy wybór od 8600GT.

8800GS jest prawie 2 razy wydajniejsza od 8600GT. Naprawde warto , tylko ten feel to na śmietnik się nadaje.
  • 0

#9 PCS-KING

PCS-KING

Początkujący

• 49 postów

Napisano 02 06 2008 - 16:59

Mylisz się to jest takie samo badziewie a kto nie wie czy gorsze sam miałem ten [beeep]n*ę*y zasilacz powalił mi kondensatory i spieprzyć całą płytę główną Dołączona grafika!Dołączona grafika!!!FELL ODRADZAM WON Z NIM!Dołączona grafika!Dołączona grafika!Dołączona grafika

Miałem trochę Fell-a ale niestety przez spięcie w gniazdku mój sprzęt poszedł sie jewać
jak u kolegi olsza.Więc również odradzam.Wkładanie do nowego kompa taki szajs = BUM

Chyba że ktoś lubi trochę adrenaliny :unsure: ^_^
  • 0

#10 RoQi

RoQi

Początkujący

• 15 postów

Napisano 03 06 2008 - 15:01

oki, skoro tak uważacie, to jak już to kupie coś markowego, tylko jaka moc do tego zestawu i jaka marka skoro w przyszłości chce dołożyć ze 1-2 HDD, a nad grafą się zastanowię, testów poszukam, choć lubię łatwiznę :)
  • 0

#11 jackass

jackass

Staruszek Jack

• 8 823 postów

Napisano 03 06 2008 - 16:29

450W styknie , kupuj zasilacz takiej firmy jak: Chieftec, Corsair , Tagan , BeQuiet , Amacrox , Antec , Seasonic , OCZ .

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych