Skocz do zawartości

Zdjęcie

Płyta główna Epox 8RDA3+

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 berhol

berhol

Nowy

• 1 postów

Napisano 08 07 2007 - 19:59

Witam , mam problem z tą płytą , od czego by tu zacząć :( , zaczne od tego że płyta działała bez zarzutów , kiedyś tam wymieniałem radiator na procku , ciężko wchodziły zaczepy więc dociskałem mocniej. Po odpaleniu kompa stała się pewna "chora opcja" a mianowicie ciemny wyświetlacz i nie świecąca się dioda zasilania , reszta wszystko ok , tzn wiatraki chodziły na płycie , kod był FF dyski wszystko śmigało , bawiłem się z tym trochu czasu i nic nie mogłem zdziałać. W końcu zostawiłem tą płyte z wyciągniętym CPU i poszedłem na noc. Następnego dnia po włożeniu proca , płyta ruszyła > problem rozwiązany , działała przez 3 miesiące od tamtego incydentu , do momentu kiedy któregoś pięknego poranka , podczas pracy na pc , nagle niebieski obraz z komunikatem " windows wyłączył komputer? w celu uniknięcia uszkodzenia sprzętu.... czy jakoś tak. Po naciśnięciu przycisku reset , motyw tak jak opisałem wyżej , ciemny ekran , nie paląca się dioda od zasilania. (dioda od hdd świeci) Wykuczam spekulacje tutaj odnośnie reszty sprzętu , bo mam go zainstalowanego na nowej płycie i wszystko działa,, problem >>> Płyta główna. Wykluczam też jakiekolwiek uszkodzenia mechaniczne i fizyczne płyty , zero rys , nic. Czy ktoś z obecnych był by w stanie powiedzieć mi co się stało z tą płytą , co jej dolega :( . Nadmieniam że na płycie ciągle kod FF (czyli niby ok) brak jakich kolwiek sygnałów dzwiękowych.

Sprzęt który miałem w tedy ( i mam dalej oprócz płyty)

CPU>>>> Sempron 3000+ soc.A , l2> 512
RAM>>>> 1x 512 TwinMos Pc 3200 , + 1x 512 Elixi Pc 3200
GPU>>>> GainWard GeForce 6600 128MB
HDD>>>> 1x Western 80GB + 1x Maxtor 40GB
POWER>> Mode Com Feel 400
TUNER>>>> PCI SkyStar2
SOUND>>>> PCI SoundBlaster Live 5.1
DRIVE>>>> DVD RW Liteon

Prosze o jakąś pomoc. dzięki.

• 0

#2 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 08 07 2007 - 20:24

Beznadziejny zasilacz, mieszane pamięci. Porządnie zresetuj cmos, wyjmij jedną kostkę ram, tuner sat, live, odepnij jeden dysk. I dopiero próbuj odpalić.

• 0

#3 sir_STARy

sir_STARy

Nowy

• 1 postów

Napisano 18 07 2007 - 05:30

Kod POST (w tym wypadku FF) absolutnie nie wskazuje, że jest o.k. Przeciwnie - informuje, że płyta jest "martwa", aby się o tym przekonać wystarczy wyciągnąć procesor, włączyć i również na wyśw. postkodowym zauważysz FF, co innego gdy FF widnieje po udanej sekwencji startowej. Mimo Twoich zapewnień o braku widocznych uszkodzeń mech. proponuję raz jeszcze tym razem przy pomocy lupy dokładnie zbadać laminat płyty głównej w okolicach zaczepów podstawki procesora. Zwróć uwagę czy nie widać wgnieceń po sprężynie trzymającej radiator, gdyż spora część uszkodzęń powstaje w trakcie zakładania radiatora i bywa tak, że zanim zaczep wkoczy na swoje miejsce trafia ze względu na użycie pewnej siły do jego założenia w laminat płyty głównej powodując przecięcie ścieżek lub także bardzo często zmiażdżenie drabinki rezystorowej (mały, prostokątny ceramiczny element z trzycyfrowym oznaczeniem jego wartości i parą czterech lub pięciu punktów lutowniczych). Być może winna jest tu podstawka pod procesor, wykluczyć się tego nie da, sprawdż płytę z innym procesorem może ktoś ze znajomych Ci pożyczy na chwilę. Powodzenia

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych