Skocz do zawartości

Zdjęcie

Płyta Shuttle i tylko jedna kosc RAM ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 TomekSzpec

TomekSzpec

Obserwator

• 5 postów

Napisano 06 03 2008 - 16:05

Witam,
Otóż mam taki problem, mam dosc starego kompa bo z 2001 roku, ma tylko 256 ramu wiec dokupilem sobie drugia 256 (2x 128). W płycie głównej mam 3 sloty DIMM SDRAM PC133Mhz. I gdy podłączam te dwie kosci po 128MB komp sie odpala i tylko piszczy ten glosniczek a monitor sie nie uruchamia. Natomiast wyjme 256 MB i wsadze 2x128 to pokazuje sie bios, nazwa plyty itd. normany obraz jak przy ladowaniu tylko ze dajel nic sie nie dzieje. Każdy Ram gdy włożyłem pojedynczo działa, komp sie odpala i wszystko gra. Ale dlaczego nie chce pociągnąć 3 kości? Moja płyta główna to: Shuttle AK12A. Znalazłem też jedną stronke gdzie jest napisane ze ta plyta obsluguje do 1,5gb ramu w co nie chce mi sie wierzyc: http://eu.shuttle.com/en/desktopdefault.as.../558_read-9937/ Na stronie z upgrade do płyty głównej pokazało mi że moge zinstalowac max 512 ramu, no i tyle by mi starczylo bo komp i tak juz pojdzie do wymiany nie dlugo. Proszę o pomoc.

Załączone miniatury

• shuttle.JPG

Załączone pliki

• 0

#2 radek32

radek32

Początkujący

• 43 postów

Napisano 07 03 2008 - 10:43

W starszych plytach glownych kosci pracowaly parami, najprawdopodobniej twoja plyta obsluguje kosci tylko dwustronne i tylko takie dzialaja, jesli pomieszasz jednostronne z dwustronnymi bios ich moze nie wykryc, sprawdz jaka masz stara kosc, czy kosci pamieci widac po obu stronach plytki, czy tylko po jednej stronie, jesli stara maz obustronna a dokupiles jednostronne to moze wlasnie Ci dlatego nie dzialac, jesli tak jest wymien sie z kims lub w sklepie na takie same, najlepiej zeby byc pewnym to pozycz od kumpla taka sama kosc jaka masz stara , podepnij i sprawdz czy dziala. Upewnij sie czy te kosci ktore kupiles sa PC 133

Pozdrawiam

• 0

#3 TomekSzpec

TomekSzpec

Obserwator

• 5 postów

Napisano 07 03 2008 - 10:58

Wiec tak, kosc stara którą zawsze mialem w kompie ma po obu stronach pamieci, czyli dwustronna, a te co dokupilem tez sa dwustronne bo takie chcialem i rowniez maja po obu stronach banki pamięci. Tak wszystkie są PC 133 Mhz widać w załączonych plikach. Juz nie wiem co robić

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: piszczenie komputera

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych