Skocz do zawartości

Zdjęcie

Plyta Gigabyte 8I945P-G a kontrolery IDE

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 vastar

vastar

Nowy

• 2 postów

Napisano 06 01 2007 - 14:27

Witam
Mam Problem poniewaz chcialem podpiac drugi dysk to tej plyty i okazalo sie ze hmm... nie moge <_< Na plycie znajduja sie 3 kontrolery IDE ale "wlaczny" jest chyba tylko jeden a na nim mam juz dysk i dvd wiec kozystanie z niego odpada. W instrukcji do biosu znalazlem takie cos " On-chip primary PCI IDE enabled/disabled oraz On-Chip Secondary PCI IDE enabled/disabled. Niestety w biosie nie ma opcji On-Chip Secondary PCI IDE enabled/disabled jedynie ta pierwsza. Wie moze ktos jak rozwiazac sprawe kilku dyskow na tejze plycie?

Zalaczam obrazek jak podlaczylem dyski. 1 - dysk na ktorym jest system, 2 drugi dysk (jest to stary caviar o pojemnosci 1,6 gb ale jesli podlacze go do pierwszego kontrolera to chodzi dobrze wiec to raczej nie wina wieku dysku) oba dyski podlaczam na oryginalnych tasmach dolaczonych do plyty.
http://i16.tinypic.com/4gzg869.jpg

Pozdrawiam

• 0

#2 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 06 01 2007 - 14:31

Mógłbyś walnąć fotę BIOS tzn fotke spisu kanałów IDE ?

• 0

#3 vastar

vastar

Nowy

• 2 postów

Napisano 06 01 2007 - 14:43

Mógłbyś walnąć fotę BIOS tzn fotke spisu kanałów IDE ?

Nie jest to moj bios (nie mma jak zrobic foty) ale w tym momencie wyglada on dokladnie tak: http://i14.tinypic.com/2w3pzep.jpg
Na oryginalnym zdjeciu byly wlasnie channele od 0 do 3 bodajze a u mnie niesteyt jest tylko Channel 0 <_< Tak jakby pozostale 2 kontrolery wogule nie byly podlaczone. Jest tak od poczatku gdy kupilem plyte, nic nie zmienialem.

A tutaj wersja biosu:
Właściwości BIOS'u
Typ BIOS'u Award Modular
Typ BIOS'u Award Award Modular BIOS v6.00PG
Informacja z BIOS'u Award Intel I945 BIOS for 8I945P-G F7
Data BIOS'u systemowego 09/26/05
Data BIOS'u wideo 05/09/01
  • 0

#4 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 06 01 2007 - 15:40

No to jest coś namieszane... Możliwe, że gdzieś indziej w BIOS uaktualnia się te dodatkowe kanały. Spróbuj zaktualizować BIOS. Jeżeli masz gwarancje na plytę to możesz iść do seriwsu i niech Ci to zrobią...

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych