Skocz do zawartości

Zdjęcie

Platforma cyfrowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 motyx

motyx

Zaawansowany użytkownik

• 571 postów

Napisano 26 08 2009 - 23:25

Witam
Kupiłem dziś telewizor i zonk. Zwykła antena nie daje rady. Muszę kupić coś z cyfrowego polsatu czy N.
I tu powstaje pytanie. Którą platformę wybrać? Która korzystniejsza?
Zależy mi na tym, aby w pakiecie były też rosyjskie kanały.
Talerz mam.

• 0

#2 Gość_Vojt007_*

Gość_Vojt007_*

Napisano 26 08 2009 - 23:33

Glos oddaje na Nke. Najwiecej swiezych kanalow, mecze elitarnych europejskich lig (na polsacie leca jakies niszowe szkockie kopaniny bo "tam gra Artur")

• 0

#3 Krzychu25

Krzychu25

Zaawansowany użytkownik

• 1 045 postów

Napisano 26 08 2009 - 23:39

Ja mam Polsat na jednym telewizorku, a w pokoju mam Cyfrę i nie narzekam. Niestety nie wiem jaka jest sytuacja z kanałami HD, ale jak słyszałem wszędzie jest podobnie. Na Cyfrze mam taki kanał RUtv tam chyba jakieś ruskie disko leci czy coś ;)
  • 0

#4 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 26 08 2009 - 23:49

Ja mam od marca tego roku telewizję "N".

Kanałów jest ok 700 ( z czego 150 po Polsku, reszta to programy praktycznie w każdym języku)

Ja mam dekoder z HDD 250GB , jeśli taki zakupisz będziesz mógł zatrzymywać , przewijać i nagrywać programy nie posiadając innych nagrywarek (bardzo przydatne).

Wraz z dekoderem (Tylko w tej wersji z dyskiem) jest dostępna usługa VOD , czyli wypożyczalnia filmów , są do wyboru:
PiktureBOX - Filmy starsze , ale też ciekawe. (darmowe)
Premery VOD - Same nowości filmowe , ale za opłatą , 10zł za 24godz na jeden film.
NSCREEN - Seriale , też nowe , czasem są odcinki których jeszcze nie było publicznie w TV.

Bardzo przydatna opcja EPG na pilocie
Coś jak telegazeta , masz podgląd co będzie w TV z wyprzedzeniem 8dni , ale jest dużo lepsze od zwykłej telegazety bo EPG działa na wszystkich kanałach!
Czyli na kanałach takich jak np. Discovery nie ma telegazety , ale z EPG można zobaczyć co było i co będzie w TV.
Bardzo przydatne jest to że jak np. zobaczymy ciekawy film za np. 2 dni , to możemy zaplanować nagrywanie.

Programy HD to :

discovery HD
HBO HD
FilmBOX HD
TVP HD
TVN HD
nSport
EuroSport HD
Eurosport 2 HD
I jeszcze kilka , ale nie pamiętam dokładnie ..
Po za tym , wczoraj dostałem informację że od 2 września dochodzą 2 nowe programy HD
nFilm HD i nFilm2 HD

Widać że nkowcy się starają , nie wiem co jeszcze opisać , jak coś chcesz wiedzieć , pisz.

Jeśli brać "N" to tylko z dekoderem HDD , dlatego że oferta z dekoderem tym za 1zł jest bardzo kiepska , nie ma VOD , EPG itp.. czyli tych ważniejszych rzeczy z n-ki
Dekoder nBox z HDD kosztuje ok 90zł + ustawienie anteny przez fachowca , ja zapłaciłem 50zł ,a abonament miesięczny za wszystkie pakiety (Full) to 110zł

Pamiętaj że jak będziesz chciał zakładać n , to w antenie musi być podwójne wejście na antenę w konwerterze (Tylko do dekodera z HDD) , Ale jak będziesz zamawiać to wszysko Ci powiedzą.
  • 0

#5 fernandez

fernandez

150% normy

• 1 866 postów

Napisano 27 08 2009 - 00:16

jakto nie ma EPG w dekoderze bez dysku?? musi byc, bo ten sam software tam siedzi
poza tym EPG nie dziala na wszystkich kanalach, recze Ci ;) bo po prostu go nie ma B)

poza tym co kolega napisal jest jeszce pare szczegolow:

boxy obsluguja AC3, czyli mozna sobie podlaczyc kino domowe (sporo programow przesyla takei sciezki dzwiekowe) przez SPDIF lub HDMI (jesli nie wykorzystuje sie do TV)

gdy ma sie dwa talerze mozna obie podlaczyc do dekodera np. HotBird-Astra, kombinacji jest wiele nie ma sensu pisac wszystkiego ;)

edit:
poza tym uwazam, ze recorder miec to juz dla ludzi, ktorzy czesto TV ogladaja B) a do ktorego grona Ty nalezysz?? ;)
  • 0

#6 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 27 08 2009 - 00:24

jakto nie ma EPG w dekoderze bez dysku?? musi byc, bo ten sam software tam siedzi

Myślę że nie ma dlatego że EPG powstało z myślą o planowanych nagraniach , a w dekoderze bez dysku nie można nagrywać ;/
Podobnie jest z VOD.

czyli mozna sobie podlaczyc kino domowe (sporo programow przesyla takei sciezki dzwiekowe) przez SPDIF lub HDMI

Dokładnie, jest jedno wejście optyczne , lan , audio, usb, euro , HDMI itp...

Po za tym Zwykły dekoder n a dekoder z HDD różnią się wejściami.
  • 0

#7 fernandez

fernandez

150% normy

• 1 866 postów

Napisano 27 08 2009 - 00:30

w poniedzialek sam to sprawdze ;) bo cos mi sie wierzyc nie chce ;) ale moze masz racje ;)

z tego wszsystkiego z USB raczej nie wykorzystasz, bo niby do czego?? nie ma zadnego file menadzera albo cos i chyba raczej nie bedzie B)

przypomniales mi jeszce o jednej opcij, mianowicie o Radiu Internetowym i nPortalu

podlaczasz boxa przez LAN do routera/swticha (byle dostep do interentu mialo) i mozesz sluchac roznych radyjek z sieci (w tym tych z shoutcast)
nPortal to taka wersja lite onet.pl B) i tez korzysta z neta..
  • 0

#8 motyx

motyx

Zaawansowany użytkownik

• 571 postów

Napisano 27 08 2009 - 00:32

Nie mam zamiaru filmów nagrywać, także te wypaśne dekodery nie przydadzą się. Tak samo ta cała wypożyczalnia filmów.
Nie jestem maniakiem TV. Przed telewizorem jadam tylko posiłki, chyba, że jakiś naprawde dobry film puszczą.
  • 0

#9 Krzychu25

Krzychu25

Zaawansowany użytkownik

• 1 045 postów

Napisano 27 08 2009 - 00:34

EPG tylko w N? Co? Ja to miałem 10 lat temu w Polsacie!
  • 0

#10 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 27 08 2009 - 00:35

Nie mam zamiaru filmów nagrywać, także te wypaśne dekodery nie przydadzą się. Tak samo ta cała wypożyczalnia filmów.
Nie jestem maniakiem TV. Przed telewizorem jadam tylko posiłki, chyba, że jakiś naprawde dobry film puszczą.

Jeśli tak to możesz brać zwykły dekoder za 1zł ;)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych