Skocz do zawartości

Zdjęcie

Piszczenie z głośników.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Cyber Mech

Cyber Mech

Początkujący

• 18 postów

Napisano 17 06 2008 - 15:03

Witam, otóż mam taki problem, otóż od razu przy zakupie nowego komputera (jakieś 3 miesiące temu) głośniki od razu po podłączeniu piszczą, tzn. gdy zaczynam podgłaśniać co raz bardziej zaczynają piszczeć, nie wiem co robić, czy oddać komputer do serwisu, czy po prostu szukać winy gdzieś w sterownikach, ale nie wydaje mi się, bo głos normalnie jest, tyle, że jak zaczynam coraz bardziej tym paskiem regulacji głośności przesuwać na maxa zaczynają wydawać z siebie dziwny dźwięk. Myślę, że wina leży po stronie płyty głównej, bo raz jak uruchamiam komputer, to jeszcze przy napisach, tzn. gdy pojawiają się dane, pamięć ram, dysk twardy to jest taki ciągły dźwięk, natomiast po chwili ustaje. Konfigurowałem coś ze sterownikach, ale nic to nie daje. Jeszcze jak formata robiłem, to od razu po podłączeniu zaczęły piszczeć, gdy nie miałem zainstalowanych sterowników.

Macie jakieś pomysły, co robić, oddać komputer na przegląd, mam na gwarancji więc z tym problemu nie będzie. Jeszcze jest jeden problem, otóż mam sterowniki Realtek, ale nie mam wielu opcji dostępnych i nie działa mi mikrofon jak powinien, tzn. coś tam powiem, ale koledzy z którymi rozmawiam mówią, że nie da się tego słuchać, bo jest straszny szum i aż w uszach boli. Moja płyta główna Asus P5K.

• 0

#2 Mironov

Mironov

Stały użytkownik

• 256 postów

Napisano 17 06 2008 - 15:14

a próbowaleś podlaczyc inne glosniki, albo te głośniki pod inny komp?

• 0

#3 Cyber Mech

Cyber Mech

Początkujący

• 18 postów

Napisano 17 06 2008 - 15:36

Zapomniałem dodać, że głośniki są w 100% sprawne, bo podłączałem je do laptopu.
Z innymi głośnikami nie probowałem.
  • 0

#4 Mironov

Mironov

Stały użytkownik

• 256 postów

Napisano 17 06 2008 - 17:49

po pierwsze to podłacz inne głośniki, a skoro komp jest na gwarancji to jesli kolejne głośniki beda tak samo piszczeć to oddaj do serwisu, spróbuj na kilku głośnikach, jesli masz możliwość, zeby całkowicie wyeliminować winę głośników
  • 0

#5 Cyber Mech

Cyber Mech

Początkujący

• 18 postów

Napisano 28 06 2008 - 22:36

Nie chce tworzyć kolejnego tematu, ale mam jeszcze kilka pytań, na które nigdy jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi, a bardzo mnie nurtują.

Tak więc, problem mam również gdy podczas uruchamiania komputera, a dokładnie gdy pojawia się słynny pasek przewijania ze znaczkiem Windows, dokładnie link tutaj> http://images.google.pl/imgres?imgurl=http...l%3Dpl%26sa%3DG, to ten obrazek z czarnym tłem, zapewne osoby do których kieruje te pytania, wiedzą o co chodzi, to jest taki problem, że czasami, nie zawsze, nawet nie wiem czym to jest spowodowane jest tak, że normalnie to powinien się od razu rozjaśniać ten obrazek, ale u mnie tak nie jest, tzn. jest sekundowa przerwa, a potem się rozjaśnia, a czasami to bywa tak, że czekam do minuty, po czym dopiero następuje rozjaśnienie tego obrazku. Nie wiem czym to jest spowodowane, bardzo proszę o jakieś sugestie.

Drugi problem, to wyda się pewnie banalny, ale czasami jest tak, że chyba to popiskuje tak karta graficzna, gdy gram w Tibie, tzn. mam ustawione wszystko na DX9.0c, na którym mam ponad 200fps, słyszy się tak do 100fpsów, natomiast zniżając (zmniejszając) pasek w dół, to już mniej popiskuje. na DX5.0 i OpenGL nie występuje ten problem, bo nie osiągam tam więcej niż 60fpsów. Irytują mnie te piski, nie wiem co to może być, także denerwuje mnie, że tylko na DX9.0c (tylko) jeżeli chodzi o ten ekran, to czasami jest tak, że idę sobie, i pojawiają się jeszcze tekstury z miejsca w którym wcześniej przebywałem. To też jest dziwne, lecz już mniej denerwujące.

Bardzo bym prosił o rozważenie mojego problemu, może znajdą się osoby, które będą znały odpowiedź na te pytania. Nie będę przecież z tym problemem leciał do sklepu, w którym kupiłem komputer i nawijał im o problemie z tibią ;)
  • 0

#6 Rondel

Rondel

Początkujący

• 112 postów

Napisano 28 06 2008 - 23:04

Popiskiwania? Jaki masz monitor, czy CRT?
Z monitorami kineskopowymi często bywa tak że popiskują (mnie też to wnerwia), zależy to od wieeeeelu czynników (serwisy umywają od tego ręce), między innymi: częstotliwości odświeżania ekranu, jasności, kontrastu itp. Po prostu musisz sobie poćwiczyć z różnymi ustawieniami jak ci będzie chodzić. U mnie pomogło zmniejszenie odświeżania z 80Hz do 75Hz i zmniejszenie jasności ekranu.
  • 0

#7 Cyber Mech

Cyber Mech

Początkujący

• 18 postów

Napisano 28 06 2008 - 23:07

Sęk w tym, że mam LCD 19 Samsunga ;)
  • 0

#8 Cyber Mech

Cyber Mech

Początkujący

• 18 postów

Napisano 09 07 2008 - 14:56

Odświeżam temat.

Komputer oddałem do serwisu w zeszłym tygodniu, dokładnie we wtorek. Wczoraj byłem w sklepie, spytałem jak wygląda sprawa z moim komputerem. Stwierdzili, że problem wydaje się dość poważny, a wina leżała w zasilaczu - Chieftec 560W.

Tak więc, został on wysłany gdzie oni się nim zajmują, mam się zgłosić w przyszłym tygodniu do nich, najprawdopodobniej poniedziałek, bądź wtorek.

Wszystkie szumy, piszczenie po pogłaśnianiu, brak możliwości skonfigurowania mikrofonu, zniekształcony głos, to wina zasilacza, płyta główna w 100% sprawna.

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: piszczenie komputera

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych