Mam mały problem z płytą DFI INFINITY Ultra II M2
Złożyłem kompa z następujących elementów:
Płyta gł : DFI Infinity Ultra II M2
Procek: Athlon 64 X2 4200
Pamięć: Goodram dual channel 800 2 x 1GB
Dysk: WD 320 gb sata
Karta graf: GF 7300 GT 256 mb 1,4 ns chłodzenie Zalman
Zasilacz: Tagan 400 W
Już po pierwszym starcie komp zachoiwywał się dziwnie:
1. na początku ruszył, ale po kilku sekundach wentylatory chipsetu płyty i procesora zatrzymały się i już nie ruszyły
2. po kilku włączeniach wentyaltory już działały , ale wyglądało to bardzo dziwnie:
tj. zaraz po włączeniu kompa startowały z max. prędkością, natomiast po kilku sekundach zwalniały alę się kręciły( dopiero wtedy pojawiał się obraz na monitorze ). Raz zdarzyło się , że po tych kilku sekundach wentylator procka całkiem stanął i już nie ruszył.
3. Dziwne zachowanie monitora, tj. kiedy komputer był wyłączony, a monitor włączony zamiast przebywać jakby w stanie " uśpienia" ( dioda monitora zmieniała kolor na pomarańczowy) monitor jakby próbował "wstać" , co chwlę migała zielona dioda, słychać było charakterystyczne "pstyknięcie" jak przy włączaniu monitora.
Postanowiłem zmienić bios, ściągnąłem najnowszy bios ze strony DFI i zainstalowałęm programem winFlash.
Po zmianie część problemów ustąpiła tj. problem z monitorem ( po wyłączeniu kompa znowu przechodził w normalny stan " uśpienia" , natomiast wiatraczki dalej startowały jak opisałem w p 1 .
Poprawa trwała jeden dzień i dzisiaj wszystko wróciło do normy czyli jak na początku
Poza tym musze dodac że zainstalowałem windows i po załadowaniu windy płyta normalnie śmiga , nie ma zwisów restrtów itp.
Chciałem zapytać użytkowników tej płyty czy mieli z nią podobne problemy, może to jakiś normalny objaw na początku i coś trzeba przestawić w BIOSIE , czy płyta jest raczej uszkodzona i powinienem ją reklamować ?
Problem opisałem już na innym forum : http://www.forumpc.pl//index.php?showtopic=24548 , niestety nie udało się rozwiązać problemu .
Przede wszystkim prosiłbym posiadaczy tej płyty o napisanie jak u nich wygląda start kompa i czy mieli z płytą podobne problemy.
Myślę, że płytę oddam do gwarancji a ponieważ nie mogę czekać chcę kupić nową i własnie niewiem czy wziąć taką samą ( bo jeżel opisane wyżej zachowanie płyty jest normalne to napewno nie) czy jakąś inną.
Sory za długą wypowiedź ale musiałem wszystko opisać
Bardzo prosze o pomoc zwłaszcza posiadaczy takiej płyty:) pozdro
Pozdrawiam

Moja zawartość
Nie podano