Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pendrive wymaga sterowników z płyty Windows

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 czekson

czekson

Początkujący

• 42 postów

Napisano 14 09 2010 - 18:45

Witam.

Ostatnio mój komputer trochę zwolnił więc zasięgnąłem do Waszych artykułów na stronie głównej, po zmiany w rejestrze.
Ok - komputer jest szybszy ale jest jeden problem:

Gdy podepnę zwykły pendrive, który na 1000% procent nie wymaga sterowników system prosi o włożenie płyty Windows'a, co jest bardzo uciążliwe,
gdyż powinien automatycznie instalować je z dysku. Nie chcę mi się wierzyć że na dysku nie ma sterowników do:
"Masowe urządzenie magazynujące".
Zawsze kiedy podpinałem pendrive system sam instalował sterowniki, teraz muszę włożyć płytę, bo takto nie zainstaluje z dysku.

Wybieram opcję, aby sam znalazł sterowniki na dysku, po czym wyskakuje mi okienko że sterowniki nie są podpisane, klikam OK,
po chwili wyskakuje monit o włożenie płyty - to w końcu szukasz ich na dysku, czy na płycie?.

Proszę o pomoc.

Win XP SP3

• 0

#2 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 15 09 2010 - 00:57

W czasie optymalizacji systemu usunąłeś sterownik jaki jest potrzebny do pendrive, trudno ci będzie go znaleźć i za instalować. Usunąłeś wpisy w rejestrach a zostawiłeś sobie kopię jeśli tak to uruchom program za pomocą którego optymalizowałeś system i wejdź w opcje odzyskania kopi bezpieczeństwa i zainstaluj wszystko na nowo.
Następnym razem zapoznaj się z info co usuwasz i czy czasami ci się za jakiś czas nie przyda.
Jak usuwałeś ręcznie lub na stałe bez kopi bezpieczeństwa to pozostaje ci na nowo instalować system, z tym że usuwając system, na dysku pozostaną dane ustawień i przy ponownej instalacji dalej będziesz miał to samo. Musisz wykasować dokładnie partycję C czyli GPrtedem kasujesz i format robisz w systemie Linux-a to ci nadpisze dysk i w miejscu w którym system Windows pozostawi dane o ustawieniu systemu zostanie wyczyszczone. Teraz zrobisz ponownie format partycji C ale już pod system Windowsa i instalujesz bez korzystania z opcji formatowania.

• 0

#3 czekson

czekson

Początkujący

• 42 postów

Napisano 15 09 2010 - 12:58

To były pliki z rejestru, nie używałem żadnego programu. Jeśli da się usunąć to da się otworzyć.

Nie usuwałem żadnych sterowników, tylko w rejestrze coś się posypało że mi szuka na dysku i chce te sterowniki z płyty.

Czytałem info, ale który inteligentny user wpisuje w artykule efekty uboczne? Żaden...
  • 0

#4 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 08 10 2010 - 18:50

1. Wejdź do rejestru (Start -> Uruchom -> Regedit) i poszukaj: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\USBSTOR i ustaw wartość na: 3.
2. Sprawdź lokalizację: C:\windows\system32\drivers i plik: USBSTOR.SYS.
3. PKM na Mój komputer i Właściwości, potem zakładkę: Sprzęt i Menedżer Urządzeń. Włóż pendrive i sprawdź czy nie pojawia się znak zapytania przy urządzeniu, jeśli tak to kliknij dwukrotnie na nie i wybierz: Zainstaluj ponownie.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych