Witam
Chciałem zrobić dodatkową partycję na dysku. Zainstalowałem PM8 ( mam W7/64 ) przy pierwszym odpaleniu wyskoczyło, że PM wykrył błąd na dysku X, w lini Y i czy go naprawić. Dałem tak i później PM nie chciał odpalić i wyskoczył komunikat : init failed error 117 partition's drive letter cannot be identified. Zniknęła mi jedna z partycji - jak wchodzę na panel sterowania/narzedzia administracyjne/zarzadzanie komputerem/zarzadzanie dyskami, widać ją, ale wygląda na nie skonfigurowaną i nic nie da rady z nią zrobić, bo wyskakuje błąd. Jak odzyskać partycję i dane ?
Partition Magic 8 - znikniety dysk
Rozpoczęty przez
forest666
, 23 12 2010 23:16
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 23 12 2010 - 23:16
Gość_cabana_*
Napisano 23 12 2010 - 23:55
PM nie działa na Win7.
Danych już raczej nie odzyskasz.
Danych już raczej nie odzyskasz.
Napisano 24 12 2010 - 00:55
Ja nie robiłem tego w PM7 tylko PM8 ( pisałem ).
Napisano 24 12 2010 - 02:15
Czytaj uważnie, kolega cabana napisał, że nie chodzi o wersję PartitionMagic tylko o Windows'y i typ partycji (niby NTFS ale XP a Vista/7 mają troszkę inny). PM (każda wersja) nie obsługuje partycji NTFS zrobionych przez Win Vista/7 i za każdym razem jak go odpalisz to wyświetli ci błąd, więc sam sobie przez niewiedzę popsułeś. Jeśli chcesz coś takiego robić to na przyszłość proponuję Acronis Disk Director.
PartitionMagic nie jest wspierany i uaktualniany juz bodajże od 3 lat (mogę się mylić).
Następnym razem przy takich rzeczach zerknij czy program obsługuje dany system bo teraz masz problem (i to duży bym powiedział)
P.S. Żeby odzyskać to co jest ci potrzebne możesz próbować jakimiś programami do odzyskiwania danych.
PartitionMagic nie jest wspierany i uaktualniany juz bodajże od 3 lat (mogę się mylić).
Następnym razem przy takich rzeczach zerknij czy program obsługuje dany system bo teraz masz problem (i to duży bym powiedział)
P.S. Żeby odzyskać to co jest ci potrzebne możesz próbować jakimiś programami do odzyskiwania danych.
Użytkownik Helloween_PL edytował ten post 24 12 2010 - 02:23
Napisano 26 12 2010 - 12:02
No fakt, za szybko przeczytałem 
Ten Acronis Disk Director jest dobry/wystarczający, czy jest coś pewniejszego ?
Odnośnie odzyskania danych: nie ma najmniejszych szans, że jak odpalę ADD i spróbuję coś podziałać, ze znikniętą partycją to ją zreanimuję ?
Jaki program do odzyskiwania danych polecacie ? Dwa lata temu już to robiłem na XP, ale nie chcę teraz ewentualnie władować się na kolejną minę na W7.
Ten Acronis Disk Director jest dobry/wystarczający, czy jest coś pewniejszego ?
Odnośnie odzyskania danych: nie ma najmniejszych szans, że jak odpalę ADD i spróbuję coś podziałać, ze znikniętą partycją to ją zreanimuję ?
Jaki program do odzyskiwania danych polecacie ? Dwa lata temu już to robiłem na XP, ale nie chcę teraz ewentualnie władować się na kolejną minę na W7.
Użytkownik forest666 edytował ten post 26 12 2010 - 12:02
Napisano 26 12 2010 - 13:41
Easy Recovery Pro polecam do odzyskiwania danych, nie raz uratowało mi to pupę
Napisano 26 12 2010 - 23:28
Zainstalowałem ADD i na nim moja zniknięta partycja jest sformatowana jako NTFS ( Healthy ) ale bez nadanej litery dla partycji. Próbowałem nadać literę - niby wszystko wykonuje ( program nie pokazuje błędów ), ale litery nie nadaje. Etykietę mogę zmieniać. Jak wejdę na "Browse files" pokazuje mi wszystkie katalogi i pliki na znikniętej partycji. W tej sytuacji program do odzyskiwania nie pomoże, bo do czasu jak nie naprawię partycji to jej nie widać. Mam sformatować znikniętą partycję, a później przelecieć ja programem do odzyskiwania ?
Napisano 28 12 2010 - 11:01
Dałem sobie spokój z naprawą partycji. ADD miał problem nawet z formatowaniem tej partycji - udało mi się to zrobić poprzez Windosowskie "zarządzanie dyskami". Wcześniej odzyskałem wszystkie dane za pomocą "Active File Recovery" - zero problemu. "Easy Recovery Pro" nawet nie widział znikniętej partycji, więc moim faworytem przy odzyskiwaniu jest AFR. Dane zgrałem na dysk zew., sformatowałem partycję i problem z głowy.
P.S.
Znajomy polecił do naprawy partycji program "TestDisk" - on robił to na WIN XP, u mnie na W7 zachowywał się trochę inaczej niż na XP więc wolałem nie ryzykować utraty danych.
P.S.
Znajomy polecił do naprawy partycji program "TestDisk" - on robił to na WIN XP, u mnie na W7 zachowywał się trochę inaczej niż na XP więc wolałem nie ryzykować utraty danych.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Temat jest zamknięty