Skocz do zawartości

Zdjęcie

Palit HD2600XT - temperatura

• Zamknięty Temat jest zamknięty
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 scanarch

scanarch

Obserwator

• 7 postów

Napisano 01 04 2008 - 15:34

Witam.

Mam kartę o nazwie tak jak w temacie. Od jakiegoś czasu wiatrak na niej zaczął mi głośniej chodzić, czasem "buczeć". Wykręciłem z ciekawości kartę, ale cały układ chłodzenia nie był jakoś specjalnie zakurzony/zabrudzony. W CCC sprawdziłem temperaturę karty i okazało się, że przy zerowym użyciu GPU przyjmuje zazwyczaj wartość 70-80 stopni. Zbliżając rękę do radiatora faktycznie czuć, że karta jest gorącą, poza tym sprawdzałem jeszcze temperaturę za pomocą GPU Caps Viewer i pomiar się mniej więcej zgadza.
Dalej zauważyłem, że przy graniu w gry (konkretnie Fahrenheit) po różnym okresie czasu (raz po półtorej godziny, raz po pół, raz nawet po 15 minutach gry) komputer pika i się wyłącza tak, jakbym po prostu wyjął wtyczkę z kontaktu. Myślałem, że to może przez procesor, ale jego temperatura jest w okolicach 40st.
W związku z tym mam pytanie. Czy to możliwe, że przez przegrzewanie się karty graficznej, wyłącza mi się komputer? Mój zasilacz to Chieftec 450W

Pozdrawiam.

• 0

#2 hawkie

hawkie

Nowy

• 1 postów

Napisano 09 04 2008 - 15:35

Witam. Mam identyczny problem z karta Palit hd2900xt . Temperatura w idle wynosi okolo 80-85*. Ciekawy zbieg okoliczności, chciałem napisac identyczny temat, dlatego sie na tym forum zarejestrowałem, a tu niespodzianka. Miejmy nadzieję, że ktoś nam pomoże. Mój zasilacz: be quiet 550W

• 0

#3 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 09 04 2008 - 17:05

Wychodzi chyba na to, że ta karta graficzna się dość mocno grzeje. Może spróbuj z innym wentylatorem i radiatorem? Można też zamontować dodatkowe chłodzenie przy karcie.
  • 0

#4 Gość_unitraxxx_*

Gość_unitraxxx_*

Napisano 09 04 2008 - 17:17

scanarch> zalecam wymianę pasty termoprzewodzącej, twoja karta ma układ zabezpieczający przed spaleniem- jak osiągnie 110-120 stopni to komputer się resetuje
następnym sposobem jest całkowita wymiana chłodzenia

mam akurat w jednym komputerze ten model z chłodzeniem pasywnym arctic cooling accelero s2 pasywne i temperatura w idle to zazwyczaj 60 stopni bez wentylacji ,czyli to chłodzenie które ma twoja karta jest niewydajne

hawkie> dla ciebie nie mam dobrych wieści, twoja karta jest prądożerna i wydziela potworne ilości ciepła, chłodzenie jakie zastosowano jest bardzo wydajne(miedziano aluminiowe do tego heatpipe +szybkoobrotowy wentylator - schłodziłoby praktycznie każdą obecnie dostepną kartę- poza 2 rdzeniowymi gdyby je przystosować) są do niej dostępne bloczki wodne za 200-300zł ale to chyba niezbyt opłacalne? (do tego osprzęt..)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych