Czy któryś z bardziej doświadczonych kolegów mógłby zaproponować mi jakieś rozwiązanie problemu bootowalnego CD z programem antywirusowym. Chodzi mi o to by "odwirusować" ze startującej płyty system (np. XP), który się nie uruchamia z powodu wirusa.Pochwalę się,że testowałem już kilka rozwiązań ale żadne nie jest z mojego punktu widzenia optymalne.
- AVAST można pobrać ze stronki wersję "live CD" ale jest to dość stara wersja i nie można (przynajmniej mnie się nie udało) aktualizować bazy wirusów metodą uprzedniego pobrania pliku ze stronki i "zapodania" go zbootowanemu z płyty AVAST-owi z innego nośnika.
- jest kilka programów DOS-owych ale to rozwiązanie odpada bo wszystkie rozwiązania by DOS "zobaczył" partycje NTFS są bardzo niestabilne.
- tworzyłem "Live CD" builderem Bart PE z programami antywirusowymi (AVAST, AVG i inne dostępne) ale nigdy nie udało mi sie stworzyć wersji z możliwością wykorzystania najnowszej bazy sygnatur i program zawsze działał z bazą z chwili tworzenia CD.
Jedynie udaje mi się z takiego "Live CD" odpalać niektóre "szczepionki" antywirusowe ale są one z reguły mało skuteczne i dość rzadko aktualizowane. Czy jest możliwość stworzenia takiego bootowalnego CD aby mógł skanować zawartym na nim dobrym programem antywirusowym partycje (szczególnie NTFS). Musi też być możliwość "zapodania" na innym CD, Pendrive itp aktualnej bazy wirusów np. pobranej z internetu.Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie ? Z góry dzięki za każdą odpowiedź.

Moja zawartość
Nie podano