Skocz do zawartości

PAWEŁ.MASTER

OFFLINE Ostatnio: 06 03 2008 20:56
-----

Moje posty

W temacie: Fedora, Debian, Ubuntu, pomóżcie, bardzo prosze

04 03 2008 - 07:49

Dlaczego nikt nie głosuję, co jest z wami:)

W temacie: Problem z połączeniem z WI-FI

03 03 2008 - 17:34

Po prostu mogłeś wejść w ustawienia karty i tam jest taka opcja, le nietety nie pamiętam jaka a obecnie używam linuxa i nie opłaca mi się instalować XP:)
Więc mówisz, że pomogło? Jeśli tak, to wspaniale:)

Pozdrawiam...

Po prostu mogłeś wejść w ustawienia karty i tam jest taka opcja, le nietety nie pamiętam jaka a obecnie używam linuxa i nie opłaca mi się instalować XP:)
Więc mówisz, że pomogło? Jeśli tak, to wspaniale:)

Pozdrawiam...

W temacie: Problem z połączeniem z WI-FI

03 03 2008 - 10:05

Jesli korzystasz z routera. to zakładam, że masz wejście z Chello do routera kablem zwykłym RJ-45. Musisz ustwić kodowanie na WPA, a jakie hasło wpiszesz w routerze takie samo musisz wpisać przy łączeniu się z siecią na komputerze.

Życze powodzenia

Pozdrawiam...

PS: Jeśli miałbyś jeszcze jakieś pytania, lub coś źle stwierdziłem to pisz, a ja Ci w miarę moich umiejętności pomogę:ninja:

W temacie: Podział neostrady na 2 komputery

03 03 2008 - 10:02

Potrzebne Ci będą dwa kable zwykłe. Pod port WAN w routerze podpinasz kabel od neostrady, z tym, że to musi być router ADSL, bo on ma wejście na kabel RJ-43 i wtedy kabel od neostrady podpinasz do portu WAN w routerze a kable RJ-45 podpinasz pod kartę sieciową w komputerze 1 i prowadzisz do portu LAN w routerze i na kompuuterze 2 tak samo podpinasz kabel i prowadzisz do drugiego portu LAN w routerze. NAstępnie konfigurujesz wejście na WAN, czy wejście naestrady i wyjście na dwa porty LAN, poprzez które prowadzony będzie sygnał po kablach do komputerów podłączonych do tych portów. Jeśli chciałbyś połączyć to radiowo to musiałbyś dokupić, albo APC (access point client), albo kupić router z funkcją ADSL i WIFI, ale żeby to było radiowo to musiałbyś dodatkowo mieć kartę WIFI w komputerach, lub dokupic np. kartę siciową USB i wpiąć do komputerów pod port USB.
Trocha ta moja wypowiedź wyczrpująca, ale wiem co mówię, bo trochę się tym interesuję i sam dzieliłem łączę radiowe za pomocą AP, który jest ustawiony w tryb clienta a router routuję otrzymany od APC sygnał, ale ty masz NEO a to co innego:)

Życzę Ci powodzenia, jeśli nie umiałbyś skonfigurować, to pisz na priva.

Pozdrawiam...

W temacie: internet bezprzewodowy w notebooku

03 03 2008 - 08:17

Nie dawno miałem ten sam problem. Kupiłem sobie laptopa IBM T42 z wbudowaną WIFI. Męczyłem sie chyba z tydzień, bo ja z kolei chciałem zrobić tak, że podzielę swoje łącze na komputer stacjonarny i kupionego laptopa za pomocą samego routera a internet z kolei mam doprowadzany droga radiową. Po długim i uciążliwym myleniu doszedłem do wniosku, że sam router nie wystarczy i będę potrzebował jeszcze APC (access point client), ale pamiętajcie o tym, że ja mam internet doprowadzany droga radiową i to całkiem inaczej wygląda, bo mój wtyk to RP-SMA, który wcześniej był podpięty pod kartę sieciową w kompie stacjonarnym.

Twój router musi mieć tryb odbiorczy jak i nadawczy. Musisz skonfigurowac wyjście i wejście, ale z góry Ci mówię, że jeśli chcesz na laptopie internet doprowadzany droga radiową to sam router nie wystarczy, bo on będzie tylko routował sygnał, ale nie ma on opcji nadawania po radiu, ale możesz to zrobić po lan-ie Czyli jeśli maszSiec kablową to na bank masz końcówkę RJ-45 i ja wpinasz pod port WAN w laptopie a z portów LAN wyprowadzasz kable do dwóch komputerów i konfigurujesz w routerze wyjście a w kompach wejście. Możesz póścić po DHCP i router sam przydzieli komputerom odpowiednie IP z puli, którą wcześniej powinieneś ustawić.

Wiem, że moja wypowiedź jest wyczerpująca no, ale jak trzeba o trzeba, a nie chciałem tego za bardzo streszczać.

Powodzenia.