Witam. Walnął mi dynamiczny wolumin (typu spanned), przyczyna bliżej nieznana, podejrzewam uszkodzenie jednego z dysków, bo choć scandisk nic nie znajduje, to wgrywanie Windy zatrzymuje się zawsze w tym samym momencie zależnie od instalowanego systemu. Po wgraniu Win7 wywalało nawet ten sam błąd, co przed formatem.
Ale do rzeczy. W kompie są dwa dyski, na jednym est osobna partycja na system i formatując ją pod XP pieprznęła druga partycja (zajmująca resztę przestrzeni obu dysków). Czy jeśli teraz usunę tę partycję, zrobię dwie zwykłe i sformatuję, to będę mógł nadal odzyskać dane? Jeśli nie, jak inaczej odzyskać dane?
Odzyskiwanie danych z dysku dynamiicznego
Rozpoczęty przez
KaskaderEster
, 25 11 2012 17:46
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 25 11 2012 - 17:46
Napisano 26 11 2012 - 10:11
Strasznie namieszałeś tłumacząc swój problem, nie mogę się w tym połapać w tym co napisałeś.
Napisano 26 11 2012 - 23:05
Dziekuję za zainteresowanie moim problemem
Może opowiem od początku, co się stało, bez moich wniosków, suche fakty
W komputerze są dwa dyski, podzielone w ten sposób: http://i.imgur.com/NcJzg.png
Na partycji C był zainstalowany Windows 7, partycja D służyła za dysk sieciowy.
Zaktualizowałem Windę, zrestartowałem kompa i przy bootowaniu dostałem komunikat o błędzie, mówiący o braku lub uszkodzeniu jakiegoś pliku.
Zbootowałem LiveCD, zrobiłem backup (konkretnie skopiowałem wszystko na partycję D). Sformatowałem partycję C, wgrałem Windows 7 i dalej przy bootowaniu miałem identyczny komunikat, ten sam plik.
Wrzuciłem płytę z Windowsem XP, sformatowałem partycję C i zniknęła partycja D (zdaje się, że nawet było jakieś ostrzeżenie, ale je z rozpędu pominąłem, moja wina..)
Instalacja XP za każdym razem zatrzymuje się w tym samym miejscu.
Zainstalowałem Ubuntu - również się nie uruchamia.
Zależy mi przede wszystkim na odzyskaniu plików z partycji D, dalej już pewnie sobie poradzę, najwyżej wrócę...
Mógłbym to zrobić programem do odzyskiwania danych, ale nie mogę znaleźć takiego, który by widział partycję D (w jakiejkolwiek formie).
Mógłbym zrobić dwie zwykłe partycje z tego, co zostało z partycji D (nie wiem, jak to opisać, ale chyba nie est to typowe "niewykorzystane miejsce", bardziej uszkodzona partycja), po jednej na HDD, sformatować (innymi słowy zrobić coś takiego: http://i.imgur.com/4jWQh.png ) i wtedy programy do odzyskiwania widziałyby przestrzeń, z której chcę odzyskać dane, ale czy to nie spowoduje usunięcia danych?
W komputerze są dwa dyski, podzielone w ten sposób: http://i.imgur.com/NcJzg.png
Na partycji C był zainstalowany Windows 7, partycja D służyła za dysk sieciowy.
Zaktualizowałem Windę, zrestartowałem kompa i przy bootowaniu dostałem komunikat o błędzie, mówiący o braku lub uszkodzeniu jakiegoś pliku.
Zbootowałem LiveCD, zrobiłem backup (konkretnie skopiowałem wszystko na partycję D). Sformatowałem partycję C, wgrałem Windows 7 i dalej przy bootowaniu miałem identyczny komunikat, ten sam plik.
Wrzuciłem płytę z Windowsem XP, sformatowałem partycję C i zniknęła partycja D (zdaje się, że nawet było jakieś ostrzeżenie, ale je z rozpędu pominąłem, moja wina..)
Instalacja XP za każdym razem zatrzymuje się w tym samym miejscu.
Zainstalowałem Ubuntu - również się nie uruchamia.
Zależy mi przede wszystkim na odzyskaniu plików z partycji D, dalej już pewnie sobie poradzę, najwyżej wrócę...
Mógłbym to zrobić programem do odzyskiwania danych, ale nie mogę znaleźć takiego, który by widział partycję D (w jakiejkolwiek formie).
Mógłbym zrobić dwie zwykłe partycje z tego, co zostało z partycji D (nie wiem, jak to opisać, ale chyba nie est to typowe "niewykorzystane miejsce", bardziej uszkodzona partycja), po jednej na HDD, sformatować (innymi słowy zrobić coś takiego: http://i.imgur.com/4jWQh.png ) i wtedy programy do odzyskiwania widziałyby przestrzeń, z której chcę odzyskać dane, ale czy to nie spowoduje usunięcia danych?
Napisano 17 12 2012 - 16:21
PartedMagic na LiveCD i pokaż smart-a zrób self-test.
Wyzeruj dysk:
dd if=/dev/zero of=/dev/sda
Wyzeruj dysk:
dd if=/dev/zero of=/dev/sda
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych