Skocz do zawartości

Odolan

OFFLINE Ostatnio: 24 04 2008 14:49
-----

Moje tematy

Zestaw w komputroniku - coś zmienić ?

18 04 2008 - 13:54

Witam. Wykombinowaliśmy z kumplem pewien zestaw, w Komputroniku :P Gdzie indziej jest może o złotówkę taniej, ale słaby wybór...

Procesor : INTEL CORE 2 DUO E8200 2,66 GHZ (S775) BOX , zawiera wentylator procesora, za 587 zł
Płyta główna : GIGABYTE GA-EP35C-DS3R za 355 zł
Pamięć RAM : GeIL Dual 2 X 1 GB DDR2 800 MHz za 145 zł
Karta graficzna : Radeon 3850 HIS 256 MB 2XDVI za 479 zł
Dysk twardy - Seagate 500 GB Barracuda 7200.11 (32 mb serial ATA II) za 290 zł
Obudowa - Thermaltake Soprano Silver z oknem, za 275 złociszy
Zasilacz : Be quiet straight power BQT E5 400W za 251 zł
i napędy optyczne wziąłem LG super multi, dvd+/- GH20NS10 bulk black serial ATA za 104 zł...

...ale napędy chcę wziąć dwa, łatwiej się przegrywa płyty, można oglądać dvd nagrywając w tym czasie, można przeglądać czy nagrywać 2 cd... ale nie wiem czy wziąć dwie takie same nagrywarki, czy może każdą inną :P Chyba najlepsze są LG - inne napędy zazwyczaj ponagrywają jakiś czas, a potem ledwo umieją odtwarzać, jak Lite ON... Chociaż o ile mam bardzo dobrą nagrywarkę LG do zwykłch CD, to napęd czytający DVD firmy LG działa gorzej niż nieszczęsny LiteON...mam zawsze pecha do laserów, w mym domu nie działą ani we wieżach, ani nigdzie żaden zbytnio, ale mniejsza o to:-) Może jakieś pole magnetyczne czy sprawa kosmitów. Doradźcie mi jakieś napędy które naprawdę dobrze działają :)

I jeszcze coś ważnego - komputer ma być przede wszystkim cichy , ważne by ani dysk nie hałasował, ani napędy czy inne zasilacze i wiatroki. W obecnym komputerze wszystko jest tak głośne, że zdjąłem obudowę i postawiłem obok wielki wentylator... Płyty w napędach czasem też potrafiły hałasować jak szlifierka kontowa, a karta graficzna przy zamkniętej obudowie się spaliła... Po naprawie coś nadal głośno chodziło, nie wnikam już co hałasuje, bo łatwiej byłoby wyliczyć co nie hałasuje...
Więc teraz chciałbym zakupić komputer, który będzie cichy, cichy i jeszcze raz cichy, ważne też by się nie nagrzewał, bo obecny bez wentylatora obok, to mógłby za kaloryfer służyć... w gry żadne nie gram, ale nie chce też by wydać te 2500 i bym nie mógł odpalić gier czy programów nowszych...

Tak więc - cichy i zimny komp to podstawa:-) No i by szybki dość był, bo nie lubię słuchać jak dysk chodzi jak kombajn przy przeszukiwaniu, czy różnych trudniejszych procesach

Czekam na opinie, czy coś zmienić, ulepszyć, podrożyć, potanić itp. Pozdrawiam