Skocz do zawartości

Zdjęcie

Oddawanie krwi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 27 10 2009 - 10:51

Oddaje ktoś z Was krew? Ja dzisiaj byłem po raz pierwszy, skorzystałem z akcji Wampiriada w Opolu, bo chcę sprawdzić jaką w ogóle mam grupę. :P Całość jest praktycznie bezbolesna, no i za darmo można się dowiedzieć o stanie zdrowia.
Poza tym za darmo dostałem dwa kubki, kawę, ciastka, 10 czekolad i jogurt. Dobra opcja, no i oczywiście można komuś uratować życie.

• 0

#2 fernandez

fernandez

150% normy

• 1 866 postów

Napisano 27 10 2009 - 11:37

u mnie w firmie (zeby nie bylo to nie moja firma :P ) co roku jest organizowana zbiorka krwi..

na razie oddalem raz w poprzednim roku, w tym roku bylem chory jak byla akcja :P

pamietam jak tamtego dnia jak oddawalem krew, ze bylem niezle oslabiony po oddaniu, wrocilem do domu poszedlem spac i potme sie obudzilem i poszedlem na vodke do kolesia ;P bylo ciekawie :P

• 0

#3 motyx

motyx

Zaawansowany użytkownik

• 571 postów

Napisano 27 10 2009 - 16:15

Ja tam czekam na dowód, bo bez dowodu nie można oddać krwi. Nie dość że można kogoś uratować, to jeszcze po uzyskaniu honorowego dawcy można do lekarzy bez kolejek wchodzić :P
  • 0

#4 jackass

jackass

Staruszek Jack

• 8 823 postów

Napisano 27 10 2009 - 16:29

Ja jeszcze nie oddawałem ale jak bedzie jakas akcja to pewnie oddam , raz miałem okazje bo w szkole pobierali ale akurat byłem chory.

Mój ojciec przez 15lat oddawał krew , kiedyś honorowy dawca krwi miał dużo przywilejów np: komunikacje miejską za free , rabaty w aptekach itp.
  • 0

#5 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 28 10 2009 - 11:38

pamietam jak tamtego dnia jak oddawalem krew, ze bylem niezle oslabiony po oddaniu, wrocilem do domu poszedlem spac i potme sie obudzilem i poszedlem na vodke do kolesia ;P bylo ciekawie :P

Ja byłem mocny cały dzień, chociaż nieco senny. Co do wódki, to wieczorem była. :P
  • 0

#6 fernandez

fernandez

150% normy

• 1 866 postów

Napisano 28 10 2009 - 13:14

koles mowil, ze jakies dziwnie blady jestem :P

ale poza tym, ze lekkie cisnienie czulem w glowie to nic mi nie bylo :P

a Plus ile oddales krwi? standard, czyli ~0,5L?
  • 0

#7 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 28 10 2009 - 14:12

Zawsze pobierają 450 ml. Fajnie się patrzy jak ta krew sobie powoli płynie. :P
  • 0

#8 sw29l

sw29l

Charlie Don't Surf !

• 1 958 postów

Napisano 28 10 2009 - 16:39

Ja także oddaje krew i należe do HDK - juz ponad 20 litrow + 5litrów osocza- i z pewnoscią oddałbym drugie tyle ale jestem za granicą, wiec tylko raz w roku oddaje na urlopie.
Osobiscie zachęcam do oddawania krwi, bo to swiadczy o tym, ze jesteśmy zdrowi i pomagamy innym.
  • 0

#9 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 28 10 2009 - 17:39

Nigdy nie oddawałem krfiii :P

Moim zdaniem im mniej się wie o sobie tym lepiej :P
Ja bym wolał np. umrzeć niespodziewanie i nie wiedząc o tym co mnie ....
  • 0

#10 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 28 10 2009 - 17:58

Jeszcze nie możesz, to raz.

A dwa, to badania masz za darmo, i możesz uniknąć jakiegoś świństwa od którego umrzesz niespodziewanie. :P
  • 0

#11 anduvir

anduvir

Zaawansowany użytkownik

• 952 postów

Napisano 28 10 2009 - 19:46

Mac nie umieraj to po pierwsze, po drugie to zawsze można zaoszczędzić na badaniu czy np. nie ma się jakiegoś świństwa :P
Z tego co wiem to nadal darmowe są przejazdy komunikacją miejską przynajmniej u mnie :P

• 0

#12 sw29l

sw29l

Charlie Don't Surf !

• 1 958 postów

Napisano 29 10 2009 - 09:12

<macsch15> piszesz jakbys miał problemy emocjonalne, bo nie wierze aby ktos tak myslał jak ograniczony sposób....oddaj krew wypij po tym 3 piwa i sie wyluzujesz, tylko czekolady nie pogub

• 0

#13 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 29 10 2009 - 12:14

A ja oddaję krew i dostaję dużo czekolad nieraz bywało że dostałem 9 czekolad dwa napoje i batona. A co do jakości krwi to u mnie zawsze idzie ciemna prawie jak czerń a widziałem młodych chłopców co oddawali krew to dziwi mnie bo u niektórych to zamiast krwi to woda leci jak by mieli anemię bez krwinek czerwonych. A co ciekawe chwalą się że ma 9 lub 10 albo 11 hemoglobiny, a ja mam od 14 do 16 i u mnie leci krew a u nich woda z zabarwieniem na czerwono.
Raz pojechałem na rowerze do punktu pobierania krwi i na rowerze wróciłem jedynie pod wieczór spać mi się chciało, a większość to musi odleżeć bo stać na własnych nogach nie może.
  • 0

#14 fernandez

fernandez

150% normy

• 1 866 postów

Napisano 29 10 2009 - 12:18

oddaj krew wypij po tym 3 piwa i sie wyluzujesz

to bedzie mial niezly odlot :P zwlaszcza jak je szybko wypije :P

większość to musi odleżeć bo stać na własnych nogach nie może

no to ja tak podobnie mialem, ale to moze dlatego ze jeszce potem w pracy musialem siedziec troche godzin..
  • 0

#15 motyx

motyx

Zaawansowany użytkownik

• 571 postów

Napisano 29 10 2009 - 14:39

Brutusie, Twoja krew jest ciemna bo niestety brudna.
U młodszych ludzi w tętnicach płynie jaśniejsza krew, która doprowadza ją do wszystkich narządów, a w żyłach wraca, wzbogacona już o CO2. Potem leci do płuc, gdzie jest filtrowana, i znów jest jaśniejsza.
  • 0

#16 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 29 10 2009 - 15:37

Zapominasz że hemoglobina to ilość krwinek czerwonych w osoczu im więcej tym lepiej ale do pewnych granic bo hemoglobina powyżej 18 świadczy że taki człowiek jest potencjalnie chory, to samo dotyczy to najniższej 9 może świadczyć że dany człowiek może być też chory. Moja krew bardzo dobra jest dla ludzi chorych na białaczkę.
A czystoś krwi to jeśli masz na myśli alkohol to spoko zawsze byłem trzeźwy.
  • 0

#17 sw29l

sw29l

Charlie Don't Surf !

• 1 958 postów

Napisano 29 10 2009 - 16:35

Pospolitą grupą krwi jest "0" +/- a najbardziej porządana "AB" , co do czystosci krwi, to gdyby cokolwiek było nie tak to szybko badanie to wykarze- brudna krew dziwnie i negatywnie kojarzy się mi z antysemityzmem. Skład krwi scisle zalezy od naszego trybu zycia (palenie, jedzenie, picie, wypoczynek, praca itp, itd) i uwarunkowań genetycznych a o dbd zdrowiu świadczy ,że dana osoba może oddawać szpik kostny do leczenia z białaczki.

PS.nie wyobrazam sobie oddawanie krwi bez kawy i batonika- to praktycznie rytuał, a czekolady 10szt- zawsze oddaje dzieciakom z domu dziecka, który jest drzwi w drzwi z HDK

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych