Tym razem mam inny problem.
Chciałem obsłużyć formularz Html za pomocą pliku Java Server Pages;
Mój formularz wygląda tak :
<html> <head> <title>Wielcome on Nioch-Test Site!!</title> </head> <body> <h1 style="margin-left:40%">Testowanie formularza</h1></br> <form style="margin-left:45%" method="post" action="go.jsp"/> <input class="text" type="text" name="login" id="login" value="Twój login"/><br/> <input class="password" type="password" name="password" id="pass" /><br/> <input style="margin-left:5%" class="button" type="submit" id="Zaloguj" value="Zaloguj" /> </form> </body> </html>
W pliku go.jsp -> zadanie polega na przechwyceniu do zmiennych wartości pól formularza - porównanie ich ze zmienną zdefiniowaną "na stałe" i przejściu do jednej strony jeśli true lub do innej jeśli false.
Pisząc wprost , chce przejść do "hi.jsp" jeśli użytkownik wpisał ustalone przeze mnie login i hasło , lub cofnąć gościa do strony logowania nioch_idea.html , jesli wpisał nie to co ja chciałem.
Na razie plik jsp wygląda tak :
<%@ page language="java" %> <% String name = request.getParameter( "login" ); session.setAttribute( "theName", name ); String pass = request.getParameter( "password" ); session.setAttribute( "thePass", pass ); session.setAttribute( "theNioch", "nioszek"); %> <HTML> <BODY> <% if (session.getAttribute( "theName" )==session.getAttribute( "theNioch" )) pageContext.forward( "hi.jsp" ); else pageContext.forward( "nioch_idea.html" ); %> </BODY> </HTML>
...ale powoduje błąd 500 ...prosiłbym o wskazanie błędów , ewentualnie i poprawienie mojego kodu , do postaci która by sprawdzała zarówno hasło jak i login i dokonywała przekierowania.