W związku z dość szerokim spektrum tematyki działu Hardware wpadłem na pomysł rezygnacji z doraźnej pomocy poszczególnym użytkownikom forum w dziale: "Zestawy-komputerowe" i "Problemy Sprzętowe" na rzecz kompendium pomocy w doborze każdego podzespołu. Nowy podział wyglądałby tak:
Hardware
->Płyty Główne
-->Socket A
-->Socket 754
-->Socket 939
o Gigabyte XXX (cena ok. 200zł, SATA, eciepecie)
o Asus YYY (cena ok. 250zł, SATA, eciepecie)
itp..
-->Problemy
->Procesory
-->Sempron (Socket 754)
-->Athlon XP (socket A)
-->Problemy
itp. itd.
Użytkownik chcący zaczerpnąć informacje o poszczególnych komponentach swojego składaka wertowałby tematy na forum bądź zakładał nowy na temat np. swojej płyty głównej(musiałby w poście zamieścić podstawowe parametry modelu + swoje zapytanie). Pozwoli to na kondensacje wiedzy o danym sprzęcie i bardziej obiektywną opinie na dany temat - różni ludzie się wypowiadają, różne koncepcje. Dział co tydzień byłby weryfikowany z cenami np. na Ceneo.pl bądź na Skapiec.pl - a układ treści postu dbałby Regulamin widoczny na podstronie zakładanego tematu.
Chciałbym znać wasze opinie na ten temat.
Nowy podział Hardware
Rozpoczęty przez
makensis
, 11 06 2007 16:04
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 11 06 2007 - 16:04
Napisano 11 06 2007 - 18:58
Mnie się podoba dotychczasowy podział
Wkleiłem aktualizację zestawów komputerowych.
Napisano 12 06 2007 - 16:44
ja bym podzieli, tylko w nieco inny sposob
Napisano 12 06 2007 - 16:55
nareścię, podział sie przyda, tylko czemu ze tak późno..
Napisano 12 06 2007 - 17:13
Głosowałem za opcją drugą.
Pomyślałem sobie, że to forum jest dla laików w sprawach komputerowych a nie dla ludzi, którzy w tym pracują i składają kompy.
Więc ten podział - oczywiście moim zdaniem (proszę nie pisać "kontr-postów" {z myślnikiem!}) - jest niecelowy, gdyż ktoś, kto szuka informacji nt. kompów często po prostu nie wie co to Socket 754.
Ale w myśl "złotej zasady" - Nie przychodź do mnie z problemem, jeżeli nie masz choć jednej propozycji jego rozwiązania - jeżeli ktoś chce się dowiedzieć coś o swoim kompie to może rozdzielić dział: Procesory, płyty główne i RAMy
na osobne np.:
=>PROCESORY
=>PŁYTY GŁÓWNE
=>KARTY GRAFICZNE
=>NAPĘDY MASOWE (DYSKI,DVD,PENDRIVY,KARTY)
Pomyślałem sobie, że to forum jest dla laików w sprawach komputerowych a nie dla ludzi, którzy w tym pracują i składają kompy.
Więc ten podział - oczywiście moim zdaniem (proszę nie pisać "kontr-postów" {z myślnikiem!}) - jest niecelowy, gdyż ktoś, kto szuka informacji nt. kompów często po prostu nie wie co to Socket 754.
Ale w myśl "złotej zasady" - Nie przychodź do mnie z problemem, jeżeli nie masz choć jednej propozycji jego rozwiązania - jeżeli ktoś chce się dowiedzieć coś o swoim kompie to może rozdzielić dział: Procesory, płyty główne i RAMy
na osobne np.:
=>PROCESORY
=>PŁYTY GŁÓWNE
=>KARTY GRAFICZNE
=>NAPĘDY MASOWE (DYSKI,DVD,PENDRIVY,KARTY)
Napisano 25 06 2007 - 12:39
Jestem zdecydowanie na TAK co do reformy działów hardware. Sądzę, że pomogłoby to zrobić porządek i zmniejszyło liczbę powtarzających się wątków i pytań.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych