Panowie i Panie eksperci…
Zamierzam kupić nowego kompa i już na wstępie mam 3 sprzeczności…
Wydajny, ale cichy, i możliwie najbardziej ekonomicznie… (choć z pewnych rzeczy nie zrezygnuję
Chcę np. w ciszy i spokoju odpalić Gothica 3 na full detail i co by chodził piknie…
Konkrety:
CPU - AMD Athlon 64 X2 3600+ BOX Brisbane (Socket AM2, 65W) – bo ponoć super się podkręca…
MOB - Gigabyte M57SLI-S4, nForce 570 SLI, DualDDR2-800, SATA2, RAID, FW, SLI, GBLAN, ATX
RAM - DDR2 2048MB 800MHz OCZ Platinum rev 2.0 (2x1024MB, DualDDR2, CL4)
GPU - GeForce 8600GTS Gigabyte 256MB, DDR3, HDTV, 2xDVI, PCI-E, Silent Pipe III - bo cisza…
HDD - WD 320GB, SATA/300, 16MB (WD3200YS) Raid Edition
PSU - Zasilacz do obudowy ATX 400W be quiet Straight Power E5-400W
Skrzynka - ModeCom Iron Silver (bez zasilacza)
Nagrywarka - LG GSA-H54L DVDąR 18x, DVDąRW 12x, CD-RW 32x, DVD+R DL 10x, DVD-RAM, LightScribe, OEM
Niektóre firmy uważam za sprawdzone - dlatego Gigabyte czy WD, inne stanowią klasę dla siebie - dlatego OCZ, potem ta cisza, a co do nagrywarki LG to nie mam innego pomysłu i właściwiej wiedzy…
W sumie mieszczę się w 2500 zł z tym wszystkim. Grafę może bym kupił GF8800, ale bez wiatraczka ceny są kosmiczne. Dlatego wybrałem najbardziej wypasiony GF8600 z pasywnym chłodzeniem. Najwięcej wątpliwości mam co do procka i sposobu jego podkręcania. Nie wiem czy wziąść wyższy model i nie podkręcać (co by było cicho). No i jakaś dobrze zaprojektowana pod kątem odprowadzania ciepła, skrzynka z USB z przodu lub po lewej stronie...
Oczekuję na opinie…
Pozdrawiam
Scofield