Procesor: Intel Core2 Duo E6750 2,66GHz (S775) BOX (cena: około 650 zł)
Płyta główna: Myślałem nad jakimś ASUS’em, ale jaki? A może inna firma? Dobrze by było żeby magistrala FSB obsługiwała 1333 Mhz skoro magistrala procesora ma taką częstotliwość taktowania? A może nie ma to znaczenia zbytniego? (cena: około 300 zł)
Karta graficzna: GeForce 8800 GTS 320MB / GeForce 8800 GTS 640MB (tutaj nie wiem czy brać grafike z 320 MB pamięci, czy 640, monitor mam 19 cali, podobno w takim wypadku wystarczająca jest 320, ale czy rzeczywiście nie ma to znaczenia? A może wstrzymać się ze dwa tygodnie, aż wyjdą te nowe karty nvidii? No i której firmy kartę wybrać?) (cena: około 1000-1500 zł)
Pamięć RAM: Kingston DDR2 2x 1GB 800MHz CL5 (cena: około 265 zł)
Dysk twardy: WD Caviar SE-16 250 GB WD2500KS 16MB cache SATA-II (cena: około 260 zł)
Zasilacz: Tagan 430W - U15 Easycon Serie I tu pytanie czy taka moc starczy i czy zasilacz jest ok., czy nie lepsze inne firmy, np. Corsair, Chieftec? (cena: około 300 zł)
Podsumowując: Cena: około 2800-3300.
Przydałaby się jeszcze jakaś dobra obudowa.
Ceny, które opisałem nie są sugerowanymi cenami jakie chce poświęcić na dane podzespoły, tylko wyliczałem ile mniej więcej kosztują (bazowałem na komputroniku).
Wszelkie sugestie, uwagi i krytyka są mile widziane. Aha, komputer służyć miałby do domowych zastosowań, do pogrania w nowsze gry, internet, jakiś film czasem. Chciałbym na nim zainstalować Viste w wersji 64-bitowej, no i to w zasadzie tyle.
Co do kwoty, którą założyłem to nie jest tak, że muszę tyle wydać, jeśli uważacie, że lepiej wydać mniej w jakimś przypadku, to mój portfel na pewno się ucieszy!
Pomóżcie, dzięki!