Witam serdecznie chcę składać komputer zakupiłam już części (polecane zestawy do 1500),tylko pozostawiłam dysk stary(ATA) oraz czytnik kart,i nagrywarke DVD(oczywiście skromny budżet)
I teraz proszę o pomoc,ponieważ nie wiem czy będę musiała wszystko instalować od nowa na dysku?Co z oprogramowaniem?czy będzię widoczne jako pirat?
Bardzo proszę o wszelkie wskazówki dla żółtodzioba.
Nowy komputer a stary dysk.
Rozpoczęty przez
KAJA30
, 14 09 2012 20:09
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 14 09 2012 - 20:09
Napisano 14 09 2012 - 20:26
Według mnie będziesz musiała użyć programu G-Parted sformatować dysk i zacząć instalację ponownie. Jeżeli na starym komputerze miałaś legalny system? na jedno tylko stanowisko to będziesz również musiała zadzwonić na infolinie MS opisać sytuację żeby zdeaktywowali klucz na starej płycie głównej i nadali ponownie na obecną. Nie użyjesz tego samego klucza na innym zestawie komputerowym, bo każdy klucz przypisuję się tylko jednorazowo pod daną płytę główną.
Użytkownik Tomasz6688 edytował ten post 14 09 2012 - 20:42
Napisano 14 09 2012 - 21:03
No tak to troszkę sie pomęczę z tym widzę...I składanie kompa odroczyć do poniedziałku.Żeby skontaktować się z MS.
Napisano 15 09 2012 - 07:07
Kolejna sprawa jest taka że jakbyś chciała uniknąć formatowania i podłączyć dysk pod "nowy komputer" może by się to udało, ale system będzie nie stabilny przy próbie zrobienia najmniejszych zadań (taki jest mój punkt widzenia) Zadzwoń do MS powiedź że stara płyta główna Ci się spaliła i chciałabyś zainstalować system który masz oryginalny na nowej płycie głównej ale nie przymuje Ci klucza. Daj znać co z tego wyszło
Użytkownik Tomasz6688 edytował ten post 15 09 2012 - 07:16
Napisano 20 09 2012 - 03:43
Można deaktywować klucz a potem aktywować ale to nie ma sensu ponieważ Windows na innym sprzęcie nie odpali wcale lub będzie chodzić źle.
Napisano 25 09 2012 - 09:58
Nie rozumiem jednej rzeczy z tego co napisałeś. Dlaczego miał by nie odpalić lub źle chodzić? po ponownej aktywacji.
Dziwię się bo jakieś 2tygodnie temu deaktywowałem klucz do XP i instalowałem go na innym sprzęcie. I do tej pory Windows XP chodzi bez żadnych problemów.
Dziwię się bo jakieś 2tygodnie temu deaktywowałem klucz do XP i instalowałem go na innym sprzęcie. I do tej pory Windows XP chodzi bez żadnych problemów.
Napisano 01 10 2012 - 21:02
Zrozumiałem że auto chce przenieść dysk BEZ reinstalacji, aktywacja w tym momencie niewiele tu zmienia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych