Skocz do zawartości

Noobster

OFFLINE Ostatnio: 15 02 2009 14:00
-----

Moje posty

W temacie: Jaką wybrać sztuke walki

19 12 2008 - 19:37

Tak, masz rację, ale chodzi mi bardziej o te brutalne techniki, bo na karate czy też innych sztukach walki chyba raczej nie uczy się ataku w oczy lub krtań. Krav maga jest systemem walki, pierwotnie przeznaczonym dla wojska. Wersja cywilna jest chyba pozbawiona niektórych ewolucji, ale użycie niektórych technik może prowadzić do kalectwa.

Mogę zacytować jedną z ważniejszych informacji z forum na którym jestem zarejestrowany i myślę, że ludzie którzy to piszą wiedzą o czym piszą.

Krav Maga nadaje się na ulicę.
Po części prawda ale tylko w przypadku łączenia z innymi sportami walki (mt, boks bjj judo). Sama kravka nie działa i możesz się na niej boleśnie przejechać. Czemu? Odpowiedzi dostarczy historia powstania judo. Otóż w Japonii istniał styl ju-jitsu w którym były techniki mogące pozbawić oponenta zdrowia i życia. Prof. Jigoro Kano założyciel judo wyodrębnił z ju-jitsu techniki mogące zagrażać zdrowiu i życiu ćwiczących. Oczywiście judocy ćwiczyli na pełnej szybkości i bez zbytniego patyczkowania się z partnerem. Ludzie z ju-jitsu podważyli styl Kano i wyzwali jego uczniów na pojedynek. Wszystkie wygrali judocy.
Dlaczego? Bo ćwiczyli na pełnej szybkości i wykonywali daną technikę zamiast ją tylko markować. Po prostu jeżeli czegoś wcześniej nie przećwiczyłeś w sparingu masz małe szanse aby tego użyć. Jest to paradoks Kano. Ale np. bokser czy judoka szybko włączy "brudne sztuczki" do arsenału swoich technik. KM warto więc trenować jako uzupełnienie.

Jeśli chodzi o walkę na ulicy, radziłbym również się zapoznać z kodeksem karnym w którym zawarte są informacje co grozi za bójki i jak łatwo jest przesadzić :P

Pozdrawiam ! :P

W temacie: Firefox i IE nie mogą odnaleźć serwera - jedna konkretna strona.

16 12 2008 - 21:42

mam tylko taki wpis:
127.0.0.1 localhost
::1 localhost
więc chyba jest wszystko ok

No niby w porządku.
W takim razie spróbuj spingować stronę tego banku. (Start - Uruchom - cmd - ping www.lukasbank.pl)
Jeżeli serwer odpowie to jest to wina przeglądarki, której używasz.
A jeżeli nie... to brak pomysłu na tę chwile :P

W temacie: Firefox i IE nie mogą odnaleźć serwera - jedna konkretna strona.

16 12 2008 - 20:17

Witam!

Sprawdź w pliku Hosts(możesz go otworzyć notatnikiem), czy nie masz wpisów blokujących tę stronę.

Plik ten znajduje się na C:\WINDOWS\system32\drivers\etc

Przykładowo może Ci blokować mniej więcej taki wpis:

80.50.234.230 www.lukasbank.pl

W temacie: Jaki masz Internet?

15 12 2008 - 23:57

Ja również, jak zdecydowana większość (na tę chwile) Neo 1 MB.

W temacie: Jaką wybrać sztuke walki

15 12 2008 - 12:07

Co masz na mysli mowiac ksztaltowanie psychiki? Min. o dorosniecie? Czy moze cos innego?

Między innymi chodzi mi też o dorośnięcie, ale na kravce wszystko skupia się na tym, by jak najszybciej rozłożyć przeciwnika, często stosując brutalne techniki (krocze, krtań). W karate natomiast rozwija się także taką sferę duchową, człowiek uczy się szacunku, że nie zaczepia się byle kogo na ulicy tylko broni się w ostateczności itp. itd. W kształtowaniu psychiki miałem też na myśli jakieś takie wstępne przełamanie strachu (adrenaliny), który może sparaliżować podczas prawdziwej walki.

Chodzi też o to, że w tak młodym wieku uczenie się takich brutalnych technik, gdy całe ciało jeszcze dojrzewa, może łatwo doprowadzić do jakichś kontuzji, które później uniemożliwią trenowanie czegokolwiek.