Witam wszystkich forumowicz贸w. Problem jak w temacie. Pod艂膮czam telefon Nokia 5300(bez karty sim) do 艂adowarki i:
-wy艣wietlacz reaguje jak w przypadku poprawnego pod艂膮czenia - za艣wieca si臋
-pokazuje si臋 komunikat "艂adowanie baterii w toku"
-ikonka baterii zachowuje si臋 jak podaczas 艂adowania
ale niestety bateria wcale si臋 nie 艂aduje. Nie jest to oryginalna bat tylko produkt firmy FOREVER Li-ion 3.6v 800mAh, wk艂ada艂em tak偶e oryginaln膮 bat z nokii 6020 i dzieje si臋 tak samo(ale w 6020 obie baterie 艂aduj臋 si臋 ok). Co mo偶e by膰 tego powodem?? Spotka艂 si臋 ju偶 kto艣 z takim problemem? Ile mo偶e kosztowa膰 naprawa? B臋d臋 wdzi臋czny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam. Rooski.
Nokia 5300 problem z 艂adowaniem
Rozpocz臋ty przez
rooski
, 23 02 2009 17:12
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 23 02 2009 - 17:12
Napisano 24 02 2009 - 01:18
Do wymiany uk艂ad BGA kt贸ry nazywa si臋 Tahvo. Koszt naprawy nie wi臋cej ni偶 70 z艂.
Je偶eli jeste艣 zainteresowany to zapraszam /Naprawy-Telefon...owo-t33563/
Je偶eli jeste艣 zainteresowany to zapraszam /Naprawy-Telefon...owo-t33563/
Napisano 24 02 2009 - 13:49
poczyta艂em na innych forach i to najprawdopobobniej tahvo. Tel zosta艂 dzi艣 rozebrany i chyba tahvo by艂o ju偶 wymieniane. a tak w ogole jak ja wyciagnac? Jest na wcisk jak procki w pc czy wlutowane? W oko艂o wida膰 drobne zacieki z kalafonii. i kt贸re tahvo dok艂adnie tam wchodzi?
Napisano 24 02 2009 - 18:19
Uklad BGA lutowany na miniaturowych kulkach, na 99% to to inna usterka moze byc uszkodzony termistor, ale to si臋 zdarza rzadko i troche inaczej objawia
Napisano 24 02 2009 - 20:19
powiedz mi jeszcze czy wystarczy mi do tego lutownica "hot-air"? Mam do takiej dost臋p w pracy.
http://www.youtube.com/watch?v=S2DcXuCrWDE...laynext_from=PL
chodzi mi o co艣 mniej wi臋cej takiego. Z tym 偶e mam do tego takie specialne "lejki" 偶eby nic w oko艂o si臋 nie sma偶y艂o. Wi臋c podgrzewam tahvo, czekam az zacznie odchodzi膰 i 艣ci膮gam penset膮, czy tak? Potem ju偶 tylko bior臋 nowe i odpowiedno przyk艂adam. Przygrzewam dociskam i hula? pytam bo kiedy艣 sam sobie wymieni艂em scalaka w mp3 i wygl膮da艂o to mniej wi臋cej w ten spos贸b.
http://www.youtube.com/watch?v=S2DcXuCrWDE...laynext_from=PL
chodzi mi o co艣 mniej wi臋cej takiego. Z tym 偶e mam do tego takie specialne "lejki" 偶eby nic w oko艂o si臋 nie sma偶y艂o. Wi臋c podgrzewam tahvo, czekam az zacznie odchodzi膰 i 艣ci膮gam penset膮, czy tak? Potem ju偶 tylko bior臋 nowe i odpowiedno przyk艂adam. Przygrzewam dociskam i hula? pytam bo kiedy艣 sam sobie wymieni艂em scalaka w mp3 i wygl膮da艂o to mniej wi臋cej w ten spos贸b.
Napisano 05 10 2009 - 20:42
Witam ponownie!
Panowie poszukuje tzw manuala albo jak kto woli serwis贸wki do nokii 5300. Niestety dzisiaj google niejest moim przyjacielem wi臋c jak kto艣 m贸g艂by pom贸c to by艂bym bardzo wdzi臋czny. Pozdrawiam. rooski
Panowie poszukuje tzw manuala albo jak kto woli serwis贸wki do nokii 5300. Niestety dzisiaj google niejest moim przyjacielem wi臋c jak kto艣 m贸g艂by pom贸c to by艂bym bardzo wdzi臋czny. Pozdrawiam. rooski
Napisano 08 10 2009 - 18:08
Witam ponownie!
generalnie chodzi o to 偶e po wymianie tahvo tel niechce si臋 w艂膮czy膰... pomo偶e kto艣?
ok. prawie. Po wygrzaniu na lutownicy bga tel si臋 za艂膮cza ale dalej nie 艂aduje. Co wi臋cej juz nawet tego nie sygnalizuje... co teraz?
Napisano 11 10 2009 - 22:39
Brak reakcji na 艂adowark臋 wskazuje na to 偶e co艣 jest na drodze od z艂膮cza do tahvo. Mo偶e urwa艂e艣 jakie艣 pola pod Tahvo ? albo poprzesuwa艂e艣 jakie艣 elementy ? W tym przypadku trzeba by by艂o wzia艣膰 schemat i miernik i sprawdza膰 po kolei zaczynaj膮c od bezpiecznika po diod臋 zenera i par臋 innych element贸w na ko艅cu sprawdzi膰 czy jest przej艣cie pod tahvo.
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1
0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych