Mam problem ze swoim kompem i nie umiem go zdiagnozować. zanim oddam komp do serwisu chciałbym uzyskać jakąś podpowiedź, co może być przyczyną problemu.
PROBLEM:
Komputer zaraz po kupieniu otrzymał najnowszy bios dla płyty głównej a procesor był sukcesywnie podkręcany do (7X400 dla E6320) . Wszystko działało bez zarzutu dopóki podkręcałem procesor i pamięć (grafiki nie dotykałem) - testowałem na 3Dmark06 i na grach NFS Carbon i Gothic 3 we wszystkich możliwych fajerwerkach. działało ok. Problem pojawił się, kiedy wgrałem ntune i podkręciłem zegary karty graficznej (z 513 na 650 i z 800 na 900). test ntune przeszedł pomyślnie i gry też zadziałały i 3dmark zadziałał z miłym wynikiem. Ale kiedy zrestartowałem komp pojawił się niemiły jeden długi i trzy krótkie sygnały w biosie. Wyjąłem baterię z płyty głównej i zrestartowałem zworkę biosu. I teraz pojawiły się problemy. 2D bez najmniejszych problemów. 3D NFS Carbon śmiga na wysokich ustawieniach, ale np w Gothic 3 gra się uruchamia a jak poruszam się postacią albo chcę z kimś porozmawiać to mam efekt klatkowy w sferze dźwięku (komputer mi duka np tak: www-iii-ttt-aaa-jjj ppp-rrr-zzz-yyy-jjj-aaa-ccc-iiii-eee-lll-uuu) przy czym grafika jest wyświetlana całkowicie normalnie. Karta graficzna startuje z temp 45 stopni - kilka minut i 55 stopni w 2D a a przy obciążeniu 3d od 63 do 73 stopni. Z jednej strony wszystko wskazuje na konieczność wyjęcia karty graficznej i zawiezienia jej do serwisu, ale z drugiej strony wydaje się to całkowicie absurdalne skoro NFS Carbon działa w wysokich rozdzielczościach bez problemu.
Dziś sprawdziłem MemTest godzinnym testem 0 błędów. Diagnoza procesora we FreshDiagnose też nie wykazuje żadnych anomalii.
Ps. Czytałem o tym, że we wcześniejszych wersjach biosu do tej płyty głównej, którą mam, podczas podkręcania komputera, pojawiał się problem polegający na tym, że złącze PCI-Ex16 zamieniało się na złącze PCI-Ex1 (nie wiem czy ja to wszystko prawidłowo opisuję bo się na tym nie znam i bazuję tylko na tym co przeczytałem w necie)
Jak sprawdzić czy moje złącze PCI-Ex16 nie zmieniło się na złącze PCI-Ex1?
Jakieś pomysły co może być przyczyną problemu?
KOMPUTER:
kupiony w kwietniu tego roku jako składak
Typ procesora DualCore Intel Core 2 Duo E6320, ustawiony na 2800 MHz (7 x 400) - zmieniony ze standardowego na wydajniejszy
system chłodzenia
Nazwa płyty głównej Asus P5B Deluxe (3 PCI, 1 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Dual Gigabit LAN, IEEE-1394)
Karta dźwiękowa Creative SB X-Fi Xtreme Audio Sound Card - dodatkowo dokupiona
Urządzenie PCI nVIDIA GeForce 8800 GTS (p356) Video Adapter - Gigabyte
Pamięć OCZ special ops edition 2048 ustawione na 4-5-5-12
Niezidentyfikowany problem uniemożliwiający zabawę w niektórych grach 3D
Rozpoczęty przez
trak711
, 03 07 2007 20:53
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 03 07 2007 - 20:53
Napisano 03 07 2007 - 22:21
Witam.!
To więc...
Twierdzę, iż przedobrzyłeś może z podkręcaniem.
Program do podkręcanie powie Ci, że wszystko dobrze.
Ale trzeba to także samemu wyczuć.
A z PCI-E...
Nie może się zmienić z PCI-Ex16 na PCI-Ex1, bo wtedy byś nie miał żadnej grafiki, bo nie odczytywałoby w ogóle Karty Graficznej.
A temperatura Karty Graficznej jest zbyt wysoka. :/
Uważaj, żebyś jej nie przegrzał, bo wtedy po wszystkim. :/
Spróbuj tak.
Wróć do taktowania standardowego jakie było.
Jeśli wrócisz to podkręć o 10 MHz.
Sprawdź to 3DMarkiem i jeśli nie zauważysz żadnych jakiś białych kresek itp.
To możesz podkręcać następne 10 MHz, aż nie zobaczysz tych kresek itp.
A z tym dźwiękiem, to nie wiem czemu tak robi.
Muszę to przemyśleć czemu tak się dzieje...
To więc...
Twierdzę, iż przedobrzyłeś może z podkręcaniem.
Program do podkręcanie powie Ci, że wszystko dobrze.
Ale trzeba to także samemu wyczuć.
A z PCI-E...
Nie może się zmienić z PCI-Ex16 na PCI-Ex1, bo wtedy byś nie miał żadnej grafiki, bo nie odczytywałoby w ogóle Karty Graficznej.
A temperatura Karty Graficznej jest zbyt wysoka. :/
Uważaj, żebyś jej nie przegrzał, bo wtedy po wszystkim. :/
Spróbuj tak.
Wróć do taktowania standardowego jakie było.
Jeśli wrócisz to podkręć o 10 MHz.
Sprawdź to 3DMarkiem i jeśli nie zauważysz żadnych jakiś białych kresek itp.
To możesz podkręcać następne 10 MHz, aż nie zobaczysz tych kresek itp.
A z tym dźwiękiem, to nie wiem czemu tak robi.
Muszę to przemyśleć czemu tak się dzieje...
Napisano 04 07 2007 - 01:04
Można to było sprawdzić w evereście, gdzieś we właściwościach płyty głównej. Wersja testowa ze strony lavalys: http://www.lavalys.com/products/download.p...=UE&lang=en powinna do tego wystarczyć.
Spróbuj wyciągnąć X-Fi i stestować na pokładówce.
Spróbuj wyciągnąć X-Fi i stestować na pokładówce.
Napisano 11 07 2007 - 18:13
Dzięki za pomoc. Okazało się, że tak jak podejrzewałem PCI-Ex16 było przestawione na x1. Jeszcze raz wyjąłem baterie i zrobiłem clear Biosu i pomogło. Komputer śmiga jak trzeba. Dzwoniłem też do serwisu z pytaniem jak się grzeją takie karty jak moja i powiedzieli mi, że na standardowym chłodzeniu takie temperatury jak u mnie to normal. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Temat jest zamknięty