Skocz do zawartości

Zdjęcie

Niestabilnosc systemu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 TonyMontana

TonyMontana

Nowy

• 4 postów

Napisano 27 03 2008 - 00:33

Witam, jestem tutaj nowy i mam nadzieje, ze nie wydrzecie sie na mnie jezeli dalem nie w tym dziale co trzeba lub podobny temat istnieje...A wiec tak...Od jakis 2 tygodni moj komputer nie zachowuje sie normalne, poniewaz system pada DOSLOWNIE co 2 dni...(dzisiaj zmuszony bylem robic kolejny format...). Stalo sie to nagle...zostawilem na noc wlaczony komputer...Gdy rano sie obudzilem zobaczylem iz widnieje na monitorze obraz z napisaem jakiegos bledu (System windows nie znalazl jakiegos tam pliku i nie moze zostac on wlaczony...Nacisnij R w celu jego naprawy itd. dalej nie pamietam). Komputer musial sam sie zresetowac w nocy...Na drugi dzien zrobilem mu format lecz za 2 dni stalo sie identycznie to samo, z tymże wtedy akurat korzystalem z kompa i przy mnie sam sie zresetowal. Stalo sie rowniez cos jeszcze innego...nie moglem zrobic formata, poniewaz za kazdym razem gdy bodajze trzeba bylo nacisnac F8 w celu akceptacji umowy czy czegos, wyskakiwal blad na niebieskim ekranie...po czym nic sie nie dalo zrobic...(nie pamietam tresci bledu) w kazdym badz razie nie moglem zrobic samemu formata...Pozyczylem od kolegi dysk po czym przez jego zrobilem format na swoim. Jakies 2 dni pozniej identyczna sytuacja, i dzisiaj rano znowu to samo...Nie wiem co mam robic zrobilem dzisiaj konkretny format na 2 dyski, zrobilem na nowo partycje i czekam co bedzie dalej...Czy to mozliwe, ze jest np. zepsuty dysk ? Musze jeszcze powiedziec ze komputerek nie jest nowy ma na karku jakies 5 lat, ale przez te lata sprawowal sie elegancko. Wypisze kilka parametrow kompa:

256 RAM DDR
procesor AND Athlon 1,6 GhZ
karta graf. Radeon 9200 SE 64 Mb
dysk Samsung 40 GB

Prosze bardzo o jakies rady i sugestie co powiniem zrobic itd :sciana: Mam nadzieje, ze mi pomozecie :) pozdrawiam

• 0

#2 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 27 03 2008 - 00:44

Może jednak powinniśmy nakrzyczeć?
/FAQ-komputer-za...uje-t19825/

• 0

#3 TonyMontana

TonyMontana

Nowy

• 4 postów

Napisano 28 03 2008 - 00:42

Te informacje nie bardzo mi pomogly...poniewaz ja sam wiem jakie moga byc przyczyny tych problemow. Chodzi mi tylko o to aby znalezc zepsuty/ uszkodzony sprzet...i ewentualnie to jakos naprawic. Wiec ja dalej nie wiem czy to moze byc wina RAM - ow, dysku, plyty glownej, zalicza itd..Dzisiaj niestety znowu posypal system ;/ Lecz tym razem wyskakiwal napis "Błąd w odczytu dysku" (podczas botowania). Pozyczylem dysk od kolegi i od godziny okolo 19 jade na jego dysku a moj wogole nie jest podlaczony...Testuje, zobaczymy czy tym razem cos sie "zwali". I teraz mam pytanie, czy jezeli nic sie nie bedzie dzialo wina spadnie na dysk, lecz czy da sie go naprawic ? Czy tez bedzie trzeba kupic jakis nowy ? Natomiast, jezeli dalej tak sie bedzie dzialo to co mam podejzewac ? Dodam, iz wirusow nie mam, poniewaz wczoraj na moim dysku robilem format calego dysku i zawsze instaluje Avasta, oraz go aktualizuje...Jest rowniez Widnows z SP2.
Jeszcze sie chcialem spytac czy to moze nie jest wina Bad (czy jakos tak) sectorow ? Czy jest program do ich wykrywania i naprawiania ? To tyle sie chciale dowiedziec
  • 0

#4 TonyMontana

TonyMontana

Nowy

• 4 postów

Napisano 28 03 2008 - 19:51

odpisze ktos ? pomoze ?
A i jeszcze...to chyba nie wina dysku...dzisiaj znowu sie zepsul :) na dysku kolegi..
  • 0

#5 Gość_Wojtex16_*

Gość_Wojtex16_*

Napisano 28 03 2008 - 20:57

No to sprawdz pamięć Ram programem MemTest czy GoldMemory.
  • 0

#6 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 28 03 2008 - 21:54

Mógł pójść kontroler dysku na płycie głównej. Sam kiedyś to miałem. Ale powinien być drugi wolny (jeśli nie masz więcej dysków). Zwykle są dwie taśmy już zamontowane - zmień taśmę.
  • 0

#7 TonyMontana

TonyMontana

Nowy

• 4 postów

Napisano 29 03 2008 - 11:28

Mam podlaczony jeden dysk. Sprobuje przemienic tasmy, oraz przeskanowac MemTestem, bo akurat go mam. Jeszcze pytanie do Mem Testa...ile czasu trzeba mniejwiecej skanowac aby wyszukal bledy ?
  • 0

#8 Net

Net

Początkujący

• 43 postów

Napisano 29 03 2008 - 16:31

Najlepiej zostaw na cała noc :) to najlepszy sposób wg. mnie.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych