Skocz do zawartości

Zdjęcie

Niespodziewany koniec działania mobo?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Kai

Kai

Stały użytkownik

• 237 postów

Napisano 27 04 2007 - 23:25

Przedstawię po krótku sytuację. Trzy dni temu zakupiłem kilka części i wyszło z tego tyle iż z aktualnie wtedy posiadanego komputera i tych części mogłem utworzyć dwa. Nowy został złożony, skonfigurowany, itp. Problem pojawił się z z tym starszym komputerem. Przez te 3 dni nie robiłem przy nim nic, prócz przeniesienia go na koniec pokoju i wyciągnięcia procesora, ramu, karty graficznej, sieciówki i dysku w celu ich przeczyszczenia (bez procesora, rzecz jasna). Płyty głównej nie wyciągałem. Dziś postanowiłem skonfigurować ten komputer. Złożyłem go i tutaj nastąpiła niemiła niespodzianka. Nie działa. Nie reaguje monitor, wentylatory działają, zasilacz też - na panelu usb płyty MSI świeczą się cztery czerwone lampy oznaczające wg. instrukcji tyle, że źle zainstalowano procesor lub jest on uszkodzony. Problem w tym, że wkładałem go kilka razy w celu uniknięcia pomyłki i nic. Spróbowałem nawet odłączyć wszystkie podzespoły włącznie z CPU, w celu teoretycznego sprawdzania podzespół po podzespole co się zepsuło lub co było źle osadzone, ale problem wystąpił już na samym mobo. Po prostu po włączeniu speaker nie reaguje sygnałem, co o ile płyta główna jest sprawna powinno moim zdaniem nastąpić. Zaznaczę, że nie ma żadnych bardziej wypukłych kondensatorów, nie ma oznak spalenia, ułamanych elementów - przeglądałem kilka razy i ich nie widzę. Nie było też zbytnio sytuacji i możliwości, aby uszkodzić mechanicznie ten podzespół, tym bardziej, że jeszcze 3 dni wcześniej cały komputer działał bez zarzutów.
I tu prośba do Was. Macie może jakieś propozycje na przetestowanie tych podzespołów w inny sposób. Lub wiecie co może być przyczyną tego stanu rzeczy? Lub co tutaj powoduje ten błąd?

Podzespoły:Mobo: MSI 845PE Max DDR333 AGPx4
CPU: Intel Pentium 4 2.4Ghz Northwood
Zasilacz: Modecom 350W
Jeśli jeszcze coś będzie potrzebne proszę pisać. Liczę na porady i z góry dziękuje za odpowiedzi.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych