Witam,
W komputerze z zainstalowanym systemem operacyjnym Windows 2000 Professional jest płyta MSI 915G Combo - socket 775. Nie można jednak korzystać z gniazd USB. Gdy wejdę do "Zarządzanie komputerem (lokalne)" -> "Narzędzia systemowe" -> "Menedżer urządzeń" nie mam tutaj żadnych znaków zapytania. W grupie "Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej" jest 10 następujących wpisów:
Główny koncentrator USB
Główny koncentrator USB
Główny koncentrator USB
Główny koncentrator USB
Główny koncentrator USB 2.0
Intel® 82801FB/FBM USB Universal Host Controller - 2658
Intel® 82801FB/FBM USB Universal Host Controller - 2659
Intel® 82801FB/FBM USB Universal Host Controller - 265A
Intel® 82801FB/FBM USB Universal Host Controller - 265B
Intel® 82801FB/FBM USB2 Enhanced Host Controller - 265C
Na opisywanym komputerze jest BIOS: CMOS Setup Utility v02.57. Na zakładce "Integrated Peripherals" dla opcji: "USB
Controller" jest ustawiona wartość: "[Enabled]", a dla opcji: "USB Device Legacy Support" jest ustawiona wartość: "[Auto]".
Zatem w BIOS'ie ustawienia są poprawne, nieprawdaż?
Korzystając z linka: http://global.msi.com.tw/index.php?func=do...amp;prod_no=586 ściągnąłem sobie wszyskie sterowniki dla Windows 2000. Zainstalowałem sterownik "Intel INF Driver", ale w dalszym ciągu nie można korzystać z gniazd USB. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy jest może jakieś oprogramowanie do przetestowania gniazd USB?
Za informacje i sugestie z góry dziękuję.
Pozdrawiam,
Jacek
Niedziałające gniazda USB w Windows 2000 Professional.
Rozpoczęty przez
Jacek__K
, 05 06 2008 19:03
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 05 06 2008 - 19:03
Napisano 05 06 2008 - 20:27
Z żadnych nie możesz korzystać , czy może tylko przednich?
Napisano 06 06 2008 - 08:22
Nie mogę korzystać z przednich i z tylnych gniazd.
Napisano 12 06 2008 - 15:11
W celu dokładniejszego opisu problemu załączam zdjęcie płyty opisywanego komputera. Cztery gniazda USB są zintegrowane z płytą (jeżeli tak można powiedzieć). Dwa gniazda USB są połączone z płytą (z gniazdami JUSB2 (żółty kolor) i JDB1 (czarny kolor)) przy pomocy "kabla D-Bracket 2" (trzy oddzielne szare okrągłe kable wychodzące jak gdyby z szarego pudełeczka z napisem MSI) i wyprowadzone są na tył komputera, tam gdzie można by było zamontować kartę podłączoną do PCI3. Na zewnątrz komputera "D-Bracket 2" oprócz dwóch gniazd USD ma jeszcze cztery diody, które świecą się na zielono, co wskazuje moim zdaniem, że "D-Bracket 2" jest zasilany. Dwa pozostałe gniazda są połączone z płytą (z gniazdem JUSB1 (żółty kolor)) przy pomocy dwóch szarych okrągłych kabli i wyprowadzone są na przód komputera.
Gniazda USB sprawdzam przy pomocy pendrive'a firmy Kingston - TravelLite SD/MMC i kiedy wkładam go do tych 8 gniazd USB po kolei, to na pendrive'ie nie zapala się dioda, a także nie widać go w systemie. Pendrive jest oczywiście sprawny, działa nawet w innym komputerze i to takim samym, jaki opisuje w tym problemie.
Systemowi nie brakuje poprawek. Sterownik do pendrive’ów - plik C:\WINNT\system32\drivers\usbstor.sys ma wersję 5.0.2195.6655, a wersja produktu tego pliku to 5.00.2195.6655. W "Zarządzaniu komputerem"-> Magazyn -> "Zarządzanie dyskami" nie pokazuje się pendrive pomimo, że jest włożony do gniazda USB. Stwierdzam to po tym, że nie pokazuje się pojemność pendrive'a, którego wkładam. Wyłączyłem też ochronę antywirusową programu ESET NOD32 Antivirus, ale nie wpłynęło to na działanie gniazd USB. Zainstalowałem ponownie na tym komputerze Service Pack 4 dla Windows 2000, ale to też nie pomogło.
Mam nadzieję, że te bardziej precyzyjne informacje pomogą forumowiczom, na udzielenie mi pomocnej wskazówki, na którą oczekuję.
Pozdrawiam,
Jacek
Gniazda USB sprawdzam przy pomocy pendrive'a firmy Kingston - TravelLite SD/MMC i kiedy wkładam go do tych 8 gniazd USB po kolei, to na pendrive'ie nie zapala się dioda, a także nie widać go w systemie. Pendrive jest oczywiście sprawny, działa nawet w innym komputerze i to takim samym, jaki opisuje w tym problemie.
Systemowi nie brakuje poprawek. Sterownik do pendrive’ów - plik C:\WINNT\system32\drivers\usbstor.sys ma wersję 5.0.2195.6655, a wersja produktu tego pliku to 5.00.2195.6655. W "Zarządzaniu komputerem"-> Magazyn -> "Zarządzanie dyskami" nie pokazuje się pendrive pomimo, że jest włożony do gniazda USB. Stwierdzam to po tym, że nie pokazuje się pojemność pendrive'a, którego wkładam. Wyłączyłem też ochronę antywirusową programu ESET NOD32 Antivirus, ale nie wpłynęło to na działanie gniazd USB. Zainstalowałem ponownie na tym komputerze Service Pack 4 dla Windows 2000, ale to też nie pomogło.
Mam nadzieję, że te bardziej precyzyjne informacje pomogą forumowiczom, na udzielenie mi pomocnej wskazówki, na którą oczekuję.
Pozdrawiam,
Jacek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych