Skocz do zawartości

NeoPodział

OFFLINE Ostatnio: 24 02 2013 21:42
-----

Moje tematy

Nietypowy problem z prędkością wi-fi z tp-link W8950ND

19 02 2013 - 01:09

Temat pewnie zostanie ominięty szerokim łukiem, bo ja sam pewnie bym go ominął ale cóż moje opcje się już wyczerpały. Sprawa wygląda tak: aktualnie korzystam z routera tp-link W8950ND i łączę się przez wifi kartą Intel Centrino Wireless-N 1030. Nie ma z nim najmniejszych problemów jeśli chodzi o prędkość przy wifi, obsługuje pełne 20Mb/s przy docelowych ustawieniach, jedyne co tam wprowadzałem to dane neostrady. Problem pojawił się kiedy chciałem zmienić router na taki, w którym jest dostępna opcja traffic control, bo chciałem podzielić łącze na kilka urządzeń, a konkretnie model TP-LINK TD-W8960N. Najpierw kupiłem wersję najnowszą tj v.4.0, po skonfigurowaniu pod neostradę, zauważyłem, że prędkość przy wifi jest tragiczna tj około 3Mb/s oO wtedy zacząłem się bawić ustawieniami tj channele/pasma/tryby różne karty sieciowe (4 sztuki) i ostatecznie udało mi się osiągnąć jakoś 7Mb/s, co jest raczej dziwne skoro stary router beż żadnych konfiguracji obsługuje pełne 20Mb/s. Stwierdziłem, że model jest wadliwy i wymieniłem go na starszą wersję tj 3.0. Tutaj sytuacja praktycznie się powtórzyła, z tym, że przy channelu 8, pasmie 2,4 i trybie 11bgn wyciągnąłem około 15Mb/s. Niestety prędkość jest totalnie niestabilna ping strasznie się buja, raz mam 5Mb/s, kolejny 9Mb/s a następie te całe 15Mb/s. Przy starym routerze nic takiego nie ma miejsca, prędkość osiągam 20Mb/s i taka się utrzymuje cały czas. Oba te routery testowałem na 4 kartach wifi no i niestety nie dało to nic. Pod starym routerem każda z tych kart "widzi" pełne 20Mb/s... Nie wiem co tu jeszcze można dodać, nie jestem jakimś znawcą ale kolokwialnie mówiąc to ją już jakieś jaja ;D Nie mam już pomysłów co jeszcze tutaj mogę zrobić, liczę na to, że ktoś będzie w stanie mi pomóc :help1: