Zainstalowałem Ontrack data recovery i zrobiłem test Smart. Status Check powiódł się.
Ale już test Quick i Extended, nie powiodły się. Pokazało coś takiego:
Short_Smart.JPG 44,53 KB
35 Ilość pobrań
Ext_Smart.JPG 42,58 KB
27 Ilość pobrańSzybka diagnostyka pokazała coś takiego:
Quick_Diag.JPG 32,75 KB
30 Ilość pobrańDługa diagnostyka dysku ogóle się nie powiodła. Wskaźnik postępu stał w miejscu jak by się nic nie skanowało. Komp nie reagował na żadne polecenia. Czekałem 3 godziny i nic komp się zawiesił.
Test Partycji pokazał coś takiego:
Part_c.JPG 38,58 KB
31 Ilość pobrań
Part_D.JPG 41,19 KB
32 Ilość pobrańZ partycją C z którą były problemy przy defragmentacji są tylko małe kłopoty ale z moja partycją „magazynową” D jest niby już tragicznie, a ona bez problemu się zdefragmentowała.
Nie wiem teraz co robić. Zainstalowałem HD Tune 2.54 i pokazał coś takiego:
HD_Tune.JPG 68,96 KB
34 Ilość pobrańW testach HD Tune mój dysk zaliczył tylko krótki test bez żadnych czerwonych pól. Wszystko Green. Ale długi test już nie chciał się zakończyć tak samo jak z Ontrackiem. Z tym ze tam zaciął się na jakiś 8%.
Wiec zainstalowałem Speedfan 4.33
Speedfan1.JPG 195,83 KB
30 Ilość pobrańTutaj jest niby wszystko ok.
Nie wiem teraz co robić. Niby z dyskiem poza tymi testami i defragmentacją jest wszystko OK. Nie zgrzyta i żadnych dziwnych dźwięków nie wydaje. Pracuje też chyba ogólnie dobrze. Ma temp. 37 stopni zawsze.
No ale niektóre test są nie za bardzo inne OK. Dodam że SMART mam w bios włączony. Zasilacz Modecom feel 2 350 wat. Mój komp ma taki config: Athlon 3500 AM2. 1gb ram w dualu, GeForce 7300GT, wypalara DVD LG. Płyta główna: MSI K9N Ultra, no i ten dysk Samsunga.
Nie wiem może znacie jeszcze jakieś dobre programy którymi można sprawdzić stan dysku. No i w ogóle co mam teraz z tym zrobić? Wiem ze jutro idę do sklepu po CakeBox płytek TDK i wypale wszystko co mam na dysku. Ale co potem? Czy jest z nim ewidentnie cos nie tak na podstawie tych testów?? Bo ja się nie znam aż tak an dyskach. Co teraz zrobić? Sprawdzić jeszcze jakimś programem? Czy może skasować wszystkie dane i oddać do sklepu w którym kupowałem kompa? Czy może będę musiał go sam wysłać do Samsunga? Jak długo może to potrwać bo komp mi jest potrzebny.(sesja się zbliża).
Dodam jeszcze że w kwietniu 2007 robiłem testy Smart i wszystko było OK. Potem w lipcu mi się zasilacz spalił w kompie i wymienili na nowy. Może wtedy dysk się popsuł? Pewnie jakieś przepięcie dostał.
Doradzie co teraz. Z góry bardzo dziękuję.

Moja zawartość
Nie podano