mam pytanie o napiecie w kablach komputera ...
1. jakie jest napiecie w kablu USB i jakie kolory to plus lub minus
2. jakie jest napiecie w kablu od zasilania np cd-rom. np jakie w zoltym itp
3. jakie jest napiecie w kablu z sygnalem np dysku ten dlugi ... i gdzie jesl plus gdzie minus z gory czy z dlu tzn tam gdzie sa same dziurki czy tam gdzie sa dziurki z jednym zalepionym
Napiecie
Rozpoczęty przez
m.d.
, 18 12 2006 17:13
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 18 12 2006 - 17:13
Napisano 18 12 2006 - 17:42
A więc tak:
1) w USB masz 5V: czerwony +, czarny GND, reszta nie służy do zasilania
2) w kablu od zasilania napędów masz 12V oraz 5V: żółty +5V, czerwony +12V, czarne GND
3) w kablu od transmisji danych do napędów nie masz zasilania. Mogą tam się pojawić jakieś minimalne napięcia ale tylko wtedy gdy przesyłane są dane.
Teraz zależy do czego ci to. Bo jeśli chcesz sobie coś zasilić to używaj tylko kabli od zasilania napędów. USB nie używaj bo po pierwsze są tam bardzo niskie prądy, a po drugie gdy podłączysz same przewody od zasilania (czerwony i czarny) to możesz spalić płytę główną.
1) w USB masz 5V: czerwony +, czarny GND, reszta nie służy do zasilania
2) w kablu od zasilania napędów masz 12V oraz 5V: żółty +5V, czerwony +12V, czarne GND
3) w kablu od transmisji danych do napędów nie masz zasilania. Mogą tam się pojawić jakieś minimalne napięcia ale tylko wtedy gdy przesyłane są dane.
Teraz zależy do czego ci to. Bo jeśli chcesz sobie coś zasilić to używaj tylko kabli od zasilania napędów. USB nie używaj bo po pierwsze są tam bardzo niskie prądy, a po drugie gdy podłączysz same przewody od zasilania (czerwony i czarny) to możesz spalić płytę główną.
Napisano 19 12 2006 - 03:24
Pewny jestes , ze czerwony to 12V??...u mnie zolty to 12V....czerwony to 5V a pomaranczowy 3V...i tak samo jest a faqu Zenfista....
Napisano 21 12 2006 - 10:24
Jeśli chodzi o kabel od zasilania np. CD-ROMu to masz tam 4 kabelki. Czerwony, żółty i 2 czarne. Napięcia w nich są takie jak napisałem wcześniej.
Kolega Firekage chyba pomylił o jakie kabelki chodzi. Prawdopodobnie wziął ten od zasilania płyty głównej. A tam są inne napięcia.
Kolega Firekage chyba pomylił o jakie kabelki chodzi. Prawdopodobnie wziął ten od zasilania płyty głównej. A tam są inne napięcia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych