Mam problem.
Posiadam mysz (laserowa) USB Trust i klawiaturę USB Microsoft. Wszystko działało już pewien czas. Ostatnio zdarza się i to dosyć często, że „zawiesza” mi się mysz i klawiatura. Wszystko inne działa. Mysz i klawiaturę mam podpięte do jednego huba USB i działanie ich wraca w momencie kiedy wyjmę wtyk huba z USB i ponownie go wsadzę. Zmieniłem hub na inny i było to samo. Jeden hub to Pentagram a drugi Hama – obydwa pasywne. Zmiana gniazda USB też nie pomaga. Zawieszanie następuje ostatnio na przykład podczas instalacji jakiś programów, zdarzyło się też podczas pracy innego programu Steganos – kopiowanie plików kojarzy mi się z zawieszaniem. Nie wiem czy jest zależność pomiędzy obciążeniem procesora a zawieszaniem – raczej wydaje mi się że nie. Próbowałem „poprawić” sterowniki płyty głównej odpowiedzialne za magistralę USB, ale system mi „krzyczał”, że te co są zainstalowane są „wystarczające”. Spróbuję hub aktywny, ale dopiero co go zamówiłem (nie wiem czy to ma sens). Może wyjściem będzie dokupienie karty PCI, ze śledziem z USB? Kiedyś nie było problemów z zawieszaniem się USB – może ktoś coś poradzi.
Płyta VIA P4MA Pro
Procesor Pentium 4 2,4GHz
Windows XP 32 SP3
Kaspersky 2011
Pamięć Kingston 1024MB
Karta Gigabyte Radeon 9600 PRO
Zasilacz Tagan 400W
Napięcie portu USB
Rozpoczęty przez
Pojemnik
, 05 03 2011 14:27
1 odpowiedź w tym temacie